Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Orimattilalainen Marika Salmi nappasi ensimmäisen maailmancupin voittonsa ja haaveilee seuraavaksi arvokisamitaleista – "En olisi ikinä uskonut, mihin asti pääsen"

Trap-ampuja Marika Salmi viihtyy vapaa-aikanaan tallilla, mökillä ja liikunnan parissa. Kuva: Elena Liseytseva

Lahden seudulta on ponnistanut maailmankartalle lukuisia haulikkoampujia aina maailmanmestareista olympiavoittajiksi asti. Orimattilasta jysähti jälleen, kun Marika Salmi nappasi uransa ensimmäisen maailmancupin voiton Yhdysvaltojen Tucsonissa heinäkuun puolivälissä.

Salmella on voitostaan edelleen epäuskoinen fiilis. Samalla hän on kuitenkin todella huojentunut.

– Tuntuu todella hienolta. Ensimmäinen mitali, joka oli heti kulta. Toki takana on 10 ampumavuotta ja paljon töitä, eli vahingossa se ei tullut, mutta tuli se silti yllätyksenä.

– En yhtään odottanut voittoa tai tavoitellut sitä hampaat irvessä, vaan ammuin rennolla fiiliksellä. Erityisen hyvältä tuntuu siksi, että voitto tuli vaikeissa olosuhteissa.

Salmen mukaan epäuskoista tunnetta lisäsi se, että tulostaso oli matala. Hän ei uskonut pääsevänsä tuloksellaan edes finaaliin. Salmi arvelee, että vaikeat olosuhteet vaikuttivat tuloksiin.

– Ensimmäisenä päivänä oli rankka sade, joka omalta osaltaan vaikutti varmasti suorituksiin. Toisena päivänä taas oli pilvinen keli. Rata oli haastava, pohjana oli punaruskeaa hiekkaa johon oranssit kiekot häipyivät helposti. Valkoista pilveä vastaan tuli vastavaloa ja näkyvyys oli haastava.

Salmi kuitenkin suoritti vaikeissa olosuhteissa niin hyvin, että pääsi finaaliin. Tunnin mittaisessa finaalissa tulos 41 vei hänet uusintaan ja voittoon Espanjan Fatima Galvezista.

– Vielä paremmalta tuntuu, että onnistuin vaikeissa olosuhteissa. Finaalissa peli oli jälleen auki ja uusi kilpailu edessä. Siistiä, että pystyin skarppaamaan itseni kuin ihmeen kaupalla päätyyn asti.

Marika Salmi on haulikkoampujaksi vielä nuori. Kuva: Elena Liseytseva

Aloitti vasta 20-vuotiaana

30-vuotias Salmi on vielä suhteellisen nuori lajissa, jossa keski-ikä on korkeahko. Salmi on myös hypännyt lajin pariin tavallista myöhemmin.

– Vuonna 2007 kavereiden vinkistä koskin haulikkoon ensimmäisen kerran. Siinä oli sellaista "uskallatko"-yllyttämistä. Uskalsin kokeilla ja kivaa oli, vaikka se ei sinä vuonna johtanutkaan mihinkään.

– Keväällä 2008 aloin ensiksi kiertää riistapolkukilpailuja ja uskaltauduin radallekin ensimmäistä kertaa. Silloin muistaakseni Maunulan Pekka näki minut ampumassa ja tuli sanomaan, että muutaman viikon päästä olisi kansallisen trapin SM-kisat ja joukkueesta puuttuu yksi nainen. Sitten hän kysyi, haluaisinko minä tulla kisaamaan, Salmi nauraa.

Salmi ajatteli aluksi, että ei missään nimessä, mutta niin vain kisoihin Salmi lopulta päätyi.

– Ensimmäiset kansallisen tason kilpailut radalla ja heti iskettiin finaali- ja uusintatilanteet vastaan. Se oli aika hurjaa, mutta siitä se kilpaura sitten lähti.

Salmi kokeili alkuun eri trap-lajeja. Vuonna 2009 hän siirtyi kokeilemaan nykyistä, nopeampaa muotoa, eli niin kutsuttua olympiatrapia. 2010 vuodesta saakka hän on leireillyt ulkomailla ja ensimmäisissä maailmancupin kilpailuissa Lontoossa hän ampui vuonna 2012.

– Ensimmäiset maailmancupin kilpailut ja päädyin suoraan finaaliin. On näitä tällaisia "järkytyksiä" ollut aiemminkin siis matkalla, Salmi hymähtää.

– Sen olen ainakin oppinut, että kaikki on mahdollista ja mitä vain voi tapahtua, jos uskoo itseensä. Hommia on tehtävä, mutta tulokset tulevat kyllä lopulta.

Lue myös: Jukka Laakso sivusi trapin Suomen ennätystä
 

Henkinen valmennus osaksi harjoittelua

Haulikkoammunnassa Salmea viehätti alusta saakka se, kun ase "potkii".

– Olen myöhemmin kokeillut satunnaisesti pistoolia ja pienoiskivääriäkin, mutta omasta mielestä niissä ei tapahdu tarpeeksi. Trapissa paikat ja tilanteet vaihtuvat, kiekot ovat erilaisia ja painavaa asetta pitää osata hallita. Siinä selvästi tehdään jotain. Se tuntuu omimmalta jutulta.

Salmi pitää siis toiminnasta. Sen lisäksi kun hän keskittyy johonkin hommaan, hän ei näe tai kuule mitään muuta.

Salmi on myös teknisesti taitava.

– Vaikka tilanteet muuttuvat, tekniikkani pysyy aina kasassa. Siihen ei tule muutosta. Sitä ollaan työstetty esimerkiksi videoimalla ampumistani paljon.

Suoritustason vakiinnuttaminen pysyvästi maailmancupin podiumille vaatii Salmen mukaan kilpailukokemuksen keräämistä.

– Pääkoppa on ikuinen kehityskohde. Mielen ja ajatusten ohjaus niin, että ajatus pysyy mukana tiukassakin paikassa.

Salmi on ottanut henkistä valmennusta harjoittelunsa tueksi.

– Tänä vuonna olen käynyt muutaman kerran juttelemassa urheilupsykologi Päivi Frantsin kanssa. Olemme keskustelleet esimerkiksi siitä, miten jännitystä saa pois ja hyviä ajatuksia tilalle, Salmi kertoo.

Marika Salmi haaveilee henkilökohtaisesta arvokisamitalista. Olympiamitali kruunaisi kaiken. Kuva: Elena Liseytseva

Salmella on valmentajan kanssa laadittu viikkosuunnitelma, johon kuuluu kovempia ja löysempiä viikkoja. Keskimäärin hän treenaa kolme kertaa viikossa koti-Suomessa ollessaan, ja ampuu ohjelmasta riippuen 5–10 sarjaa per päivä. Salmi työskentelee Työterveys Wellamossa ja on työnantajalleen kiitollinen joustavuudesta.

– Olen todella tyytyväinen siitä, että työnantajani on myönteinen ja olen saanut vapaata kisoja ja leirejä varten, Salmi kiittelee.

Orimattilalainen myöntää, että ei olisi reilut kymmenen vuotta sitten ensimmäistä kertaa radalla ampuessaan uskonut, mihin vuodet vievät.

– Koen olevani etuoikeutettu, että minulla on mahdollisuus nähdä maailmaa ja kilpailla kansainvälisellä tasolla. Tämä on tilanne, johon moni ei yllä.

– Ja vaikka aloitin "vanhana", niin hyvin on näköjään päässyt mukaan ja saanut kirittyä muita kiinni.

Kaiken kiireen keskellä Salmi haluaa antaa osansa myös seuralle, joka on tsempannut ja auttanut häntä vuosien saatossa. Salmi toimii Orimattilan Seudun Urheiluampujien haulikkojaoston sihteerinä.

– Seuratyön avulla haluan kantaa korteni kekoon. Koen tärkeäksi olla mukana siinäkin hommassa.

Seurassa jonkin verran toimineena ja kilpailuissa tuomaroineena Salmi sanoo, että ei omien havaintojen mukaan ole parin viimeisen vuoden aikana huomannut enää samanlaista aaltoa kuin aiempina vuosina. Sitä, että uusia nuoria ampujia tulisi lajin pariin. Kenties Salmi voisi olla yksi seuran seuraavista esikuvista nuorille.

– Toivon ainakin niin. Toivon, että voisin näyttää nuorille kuvaa siitä, että nollistakin voi päästä pitkälle. Tiedän omakohtaisesti, että taival voi olla pitkä ja tuskainen, eikä tulosta tule nopeasti tai helposti. Itseensä uskominen on silloin tärkeää.

Esikuvana ja "suunnannäyttäjänä" Salmelle toimi kilpauran alkuvaiheissa seurakaveri, olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela.

– Ajattelin olympiavoiton aikoihin, että vau, tuollainenkin on mahdollista. Se on antanut uskoa, että jokaisella on mahdollisuus jos tekee paljon töitä.

Seuraavaksi PM-kisoihin

Olympiamitali on Salmellakin haaveissa.

– Se olisi kruunaus kaikelle. Mutta seuraava tavoite on varmaankin henkilökohtainen EM- tai MM-mitali.

Tavoitetta Salmi pääsee yrittämään aikaisintaan ensi vuonna, sillä tänä vuonna Salmi jäi ulos kilpailujoukkueesta. Satu Mäkelä-Nummelan lisäksi Etelä-Koreaan matkaa Sibbo Skyttegillen Mopsi Veromaa ja niin ikään Orimattilan Seudun Urheiluampujien Noora Antikainen.

– Valinnat tehtiin kesäkuun lopussa ja minulla ei tänä vuonna riittänyt tulokset. Ensi vuonna on uusi yritys ja sitä varten aloitetaan pian painaa hommia.

Järjestelmä, jossa keväällä on pakko onnistua hyvin, luo Salmelle aina valtavasti paineita.

– En saanut mitään aikaiseksi kun tiesin, että nyt on pakko saada tuloksia. Asiaa ei auttanut se, että syksy päättyi hyvin finaalipaikkaan ja viidenteen sijaan. Tuloksia ei tullut, kun niitä olisi pitänyt.

Maailmancupin voitto toimi hyvänä lohtuna tästäkin syystä. Seuraavan kerran Salmi kilpailee MM-kisojen aikaan järjestettävissä PM-kisoissa kuukauden päästä.

– Mitalin aion tuoda takaisin, Salmi päättää.

Kuka?

Marika Salmi

Syntynyt 18.6.1988 Orimattilassa

Haulikkoampuja, seura OSU

Kilpailee trap-ammunnassa. Trapissa kukin ampuja ampuu oman ampumapaikkansa edestä lähtevää kiekkoa, jonka lentosuuntaa ja korkeutta hän ei tiedä etukäteen. Lentomatka on 76 metriä. Kiekolla on lähtönopeutta noin 150 km/h. Ampujalla on kaksi patruunaa jokaista kiekkoa kohden, finaalissa yksi. Osumasta saa yhden pisteen.

Asuu Orimattilassa. Asunut välillä Helsingissä ja Kärkölässä, mutta palannut aina takaisin Orimattilaan.

Valmentaja: Kari Kopra.

Aseet: Perazzi High Tech 3

Parhaat saavutukset: MM-hopea trapin joukkuekilpailusta (2015), EM-pronssi trapin joukkuekilpailusta (2012). Maailmancupin osakilpailuvoitto (2018), PM-hopea (2016)

Koulutukseltaan automaalari

Työskentelee tällä hetkellä toimistosihteerinä.

Harrasti ja kilpaili nuorena seuratasolla esteratsastuksessa.

Työn ja ammunnan ulkopuolisella, vähäisellä vapaa-ajallaan tykkää muun muassa viettää aikaa mökillä, pyöräillä ja rullaluistella. Aikaa vie myös oma hevonen, jonka kanssa hän viihtyy tallilla ja maastolenkeillä.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi