Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Onhan siinä ruksittavaa" – FC Lahden toimistolla kauden vilkkaimmat viikot

Torstaisen Eurooppa-liigan kotipelin vaatimukset pitävät kiireisenä. Turvatoimia tarkistettu jo lauantain Veikkausliigan otteluun FC Interiä vastaan.

FC Lahden Eurooppa-liigan pelin lipunmyynti näyttää siltä, että edelliskerran Elfsborg-ottelun yleisömäärä on mahdollinen. FC Lahti tavoittelee 3500 katsojan rajaa. Kuva: Janne Riikonen

FC Lahden toimitusjohtaja Tomi Honkanen vastaa puhelimeen kotonaan. Perjantaina on etätyöpäivä, joka ei ole kuitenkaan mikään puolivapaa. Työtä riittää. Lauantaina Kisapuistossa pelataan Veikkausliigan ottelu FC Lahti–FC Inter ja torstaina on vuorossa odotettu Eurooppa-liigan kotipeli Hiihtostadionilla islantilaista FH Hafnarfjörduriä vastaan.

– On tämä palkitsevaa. Lauantain peliäkin odotan innolla, Eurooppa-liigan peli on kaikkein palkitsevin, vaikka siinä on valtava työ. Siinä tiedämme, että olemme osa isoa yhteisöä, kun samaan aikaan pelataan muuallakin Euroopassa, Honkanen sanoo.

Toimitusjohtaja jakaa kiitosta omalle organisaatiolleen. Toimiston työnjako on selkeä. Jussi Länsitalo, Päivi Arpiainen, Taneli Okkonen ja turvallisuudesta vastaava Kimmo Härkönen hoitavat omia vastuitaan.

– Lisäksi Eurooppa-liigaa varten Jari Karppinen on mukana talkoissa, Palloliitosta saamme apuja ja tilitoimistomme tekee lisenssihakemukset, Honkanen valottaa.

Operoiminen kahdella eri stadionilla on jo yksi työtä teettävä asia. Lisäksi Eurooppa-liigan peleissä Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) vaatimukset ovat tarkat. Ottelutapahtuman vaatimuksia käydään läpi pelipäivään asti.

– Onhan siellä ruksittavaa, Honkanen naurahtaa käsikirjan sisältämistä tarkastuskohteista.

Islantilaisvieraat saapuvat Lahteen tiistaina. Sille päivälle heille on osoitettu harjoituskentäksi Radiomäki ja keskiviikkona Hafnarfjördur pääsee ottamaan tuntumaa Hiihtostadionin nurmeen. Eurooppa-liigan vaatimusten mukaisesti keskiviikon harjoituksiin FC Lahden on hoidettava jo ambulanssi ja lääkäri.

Ottelun turvallisuusmääräykset ovat tarkat, vaikka Islannista ei suurta määrää kannattajia ole Lahteen tulossa. Honkasen saama ennakkotieto on, että Lahteen olisi tulossa noin kymmenkunta vieraskannattajaa.

– Turvatoimet pitää mitoittaa kuitenkin määräysten mukaisesti ja siitä kertyy viisinumeroinen lisäkustannus Veikkausliigan peliin verrattuna, Honkanen kertoo.

FC Lahti hioo turvallisuusjärjestelyjä myös lauantaiseen Inter-otteluun edellisen HJK-pelin nahinointien seurauksena. Näkyvin muutos on, että yleisövessat siirretään vanhalta paikaltaan, vieraskannattajien edestä, pääkatsomon ja olympiaportin väliselle alueelle. Lisäksi vierasjoukkueen katsomon ympärillä olevia aitoja vahvistetaan.

– Halusimme tehdä muutokset heti. Poliisin ensireaktiot muutoksiin olivat positiivisia.

Plussaa tulossa

Eurooppa-liigan ensimmäisestä karsintakierroksesta FC Lahti saa Uefalta palkintorahaa 240 000 euroa. Kotiottelun järjestelyihin ja vierasottelun matkoihin palaa rahaa, mutta silti FC Lahti saa enemmän kuin maksaa.

– Plussalle jäämme, vaikka matkakustannusten kannalta Islanti on kallis maa. Vierasottelun matkoihin menee jo kymmeniä tuhansia euroja, Honkanen sanoo.

Oma kustannuseränsä on pelaajien bonuspotti.

– Bonus lankeaa nyt pelaajille, jotka viime kaudella hankkivat pelipaikan Eurooppaan. Mahdolliset menestysbonukset maksetaan tälle joukkueelle, Honkanen sanoo.

Menestyminen lisäisi myös Uefalta saavaa palkintopottia.

Oma palkinto on luvassa myös koko FC Lahden toimiston väelle.

– Organisaatio lähtee Islantiin mukaan. Se on meille myös hyvä oppimismatka, miten asiat hoituvat tällaisissa ympyröissä.

Vieraspeli on ohjelmassa torstaina 19. heinäkuuta ja sunnuntaina 22. heinäkuuta Kisapuistossa pelataan jo Veikkausliigaa.

– Sen ottelun (FC Lahti–IFK Mariehamn) valmisteluja on tehty jo ennakkoon. Palaamme Suomeen perjantaina. Kahden päivän aikana pääsemme kiinni viimeisiin yksityiskohtiin, Honkanen vakuuttaa.

Honkanen on tyytyväinen Eurooppa-liigan peli on herättämään kiinnostukseen. Ennakkoon varattujen tai myytyjen lippujen määrä on ylittänyt tuhannen rajan.

– Tämä vauhti ennakoi, että pääsemme tavoitteeseen, eli 3500 katsojaan, Honkanen sanoo.

Vesivahinko

Pieniä murheitakin on ollut. Urheilukeskuksessa oli pieni vesivahinko, josta osansa sai FC Lahden toimistokin. Toimistossa olleet Eurooppa-liigaottelun pääsyliput kärsivät vesivahingosta.

– Pitää paikkansa, mutta nyt ne liput ovat jo kuivuneet, Honkanen naurahtaa.

Lauantain FC Lahti kohtaa Suomen cupin voittaneen FC Interin. Päävalmentaja Toni Korkeakunnas on varautunut kierrättämään pelaajiaan avauskokoonpanossa.

– Hyvin jätkät ovat palautuneet, paremmin kuin odotin, Korkeakunnas sanoo.

Joitain muutoksia avauskokoonpanoon on joka tapauksessa tulossa.

Lauantaina FC Lahden ja FC Interin Veikkausliigapeli alkaa MM-jalkapallon puolivälierin vuoksi vasta kello 19.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi