Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Ironman-kisan osallistujalistaa: entinen formulatähti, entinen yhdistetyn tähti – ja yksi nykyinen huippujääkiekkoilija

Hannu Manniselle triathlon on ollut luontevaa jatkoa yhdistetyn huippu-uran jälkeen. Huippukiekkoilija Teemu Ramstedt taas kiertää kuntourheilutapahtumia jo aktiiviuransa uransa. "Loukkaantumisriski on triathlonissa pienempi kuin pyöräilyssä", hän vertaa mielilajejaan.

Hannu Mannisesta on yhdistetyn uran jälkeen tullut etevä triathlonisti. Kuva Joroisten Finntriathlonilta 2015. Kuva: Mari Petäjä

Lahden Ironman-triathlonkisan osallistujalistaan lisättiin tiistaina yksi uusi nimekäs vetonaula. Järjestäjät tiedottivat, että formula ykkösten kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen osallistuu Ironmanin joukkuekisan pyöräilyosuudelle.

Häkkinen vetää kakkososuuden Turvassa Tiellä -joukkueen riveissä. Kansallisen autourheiluliitto AKK:n perustamassa joukkueessa avausosuuden ui Paavo Tonteri ja ankkurina juoksee Willian Alatalo.

Pyöräilyosuuden lähtö ja maali ovat Lahden satamassa. Häkkisellä on poljettavanaan 90 kilometrin lenkki, joka kulkee Hollolan kirkonkylän, Sairakkalan, Kärkölän ja Hälvälän kautta takaisin Vesijärven rannoille.

Syyskuussa 50 vuotta täyttävä Häkkinen kilpaili formula ykkösissä vuodet 1991–2001. Hän voitti maailmanmestaruuden 1998 ja -99.

Mika Häkkinen hyppää Ironman-kisassa pyörän selkään autourheilujärjestö AKK:n Turvassa Tiellä -joukkueen edustajana. Kuva: Nokian Renkaat

Mannisia kaksin kappalein

Häkkinen ei ole ainoa Ironmaniin osallistuva entinen huippu-urheilija. Jo hyvän aikaa on ollut tiedossa, että yhdistetyn moninkertainen arvokisamitalisti Hannu Manninen on mukana kisassa.

Manninen, 40, on jo kohtalaisen kokenut triathlonisti. Vielä talvella hän ilmoitti tavoitteekseen alittaa ennätysaikansa, joka on 4.19.

– Joudun pikkuisen tinkimään siitä tavoitteesta. On ollut kotona muuta puuhaa ja niin paljon muuta ohjelmaa, että lenkkeilystä on pitänyt karsia, Manninen kertoo nyt.

– Lähden sillä ajatuksella, että lähden pitämään hauskaa ja mukavan päivän kilpailun tiimellyksessä.

Manninen kilpaili ensimmäisen triathloninsa kesällä 2014. Laji vei mukanaan, ja kesällä 2016 Manninen kävi läpi kaikki Finntriathlonin osakilpailut. Hän voitti SM-kultaa 35–39-vuotiaiden miesten sarjassa.

Triathlon-innostus on pesiytynyt perheeseen. Kari Manninen ryhtyi kilpailemaan samaan aikaan Hannu-veljensä kanssa, ja sisko Pirjo Muranenkin on lajia kokeillut.

Hannu Mannisen tiedossa ei ole, että muita suomalaisia entisiä huipputason talviurheilijoita olisi isoissa triathlonkisoissa juurikaan käynyt.

Lajusen Samppa taisi joskus jonkun kisan käydä, hän muistelee.

Kari Manninen kilpaili veljensä tavoin yhdistetyssä maajoukkuetasolla. Myös hän on mukana Lahden Ironmanissa.

Teemu Ramstedt on pyöräillyt pitkiä maantiematkoja pitkään. Triathlonkin sujuu huippujääkiekkoilijalta. Kuva: Anu Laitila

Pidemmästäkin koitoksesta kokemusta

Maltillisin tavoittein kilpailuun lähtee myös huippujääkiekkoilija Teemu Ramstedt. Viime kaudella Rauman Lukossa pelannut Ramstedt, 30, on aiemmin osallistunut triathlonissa sprinttimatkoille, mutta puolimatkakaan ei himoliikkujaa pelota.

– Viime vuonna pyöräilin kampanjatapahtumassa 24 tuntia. Siihen verrattuna tämä ei ole edes pitkä matka, Ramstedt sanoo.

Tempaus oli IBD Cycling -pyöräilyseuran järjestämä. Seuran tavoitteena on levittää tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista. Haavaista paksusuolentulehdusta sairastava Ramstedt on seuran puheenjohtaja ja toiminut sen aktiivisena äänitorvena varsinkin liikuntatapahtumien kautta.

– Tietenkin se tuo lisämotivaatiota, mutta tykkään tästä hommasta muutenkin paljon. Olen käynyt kuntourheilutapahtumissa jo ennen kuin seura on ollut pystyssä.

Uinnin pystyy vetämään aika täysillä, koska muilla osuuksilla käsivoimia ei enää tarvita. Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt

Jääkiekkoilijana Ramstedtin ensi kauden kuviot ovat auki. Hän sanoo ulkomaiden olevan etusijalla, muttei sulje kotimaisiakaan vaihtoehtoja pois. Ennen Lukkoa hän pelasi KHL:ssä ja sitä ennen kasvattajaseurassaan HIFK:ssa.

Ei sovi raskastekoiselle

Triathlon ei tyypillisesti kuulu aktiivijääkiekkoilijoiden lajivalikoimaan, ja siihen on luonnollisia syitä.

– Harvempi kiekkoilija vetää pitkiä juoksumatkoja uransa aikana. Monet ovat raskastekoisia, joten se voi käydä polvien päälle, Ramstedt sanoo.

– Itselleni triathlon on ollut sopiva lisä lajivalikoimaan. Loukkaantumisriski ei ole niin iso kuin varsinaisissa pyöräilykisoissa, koska triathlonissa pyöräilyosuus ajetaan yksin.

Lue myös: Alexander Stubb koeajoi Lahden Ironmanin pyöräilyreitin – keskivauhti saattaa yllättää
 

Pyöräily on Ironmanissa Ramstedtin vahvin osuus.

– Jos lähtisi pelkästään juoksemaan, voisi tulla ihan ok suoritus, mutta noiden kahden osuuden jälkeen tulee varmasti haasteellista.

– Uinti sujuu kohtuuhyvin. Kun suoritus tapahtuu paljon enemmän käsillä kuin jaloilla, pystyy vetämään aika täysillä ja kädet hapoilla, koska muilla osuuksilla käsivoimia ei enää tarvita.

Hannu Manninen tietää uinnin heikoimmaksi osuudekseen. Tuoretta treenituntumaa on vähän.

– Päätavoite on, että saisi hyvän aseman uintipaikalta. Pyöräily ja juoksu sujuvat varmasti mukavasti, Manninen sanoo.

Ironman-kisa

Ex-urheilijoita ja yrityspomoja

Lahdessa lauantaina kisattavaan Ironman-triathlonin yksilökilpailuun osallistuu useita urheilusta, liike-elämästä ja muualta julkisuudesta tunnettuja henkilöitä.

Entisistä huippu-urheilijoista tunnetuimmat ovat yhdistetyn hiihtäjä Hannu Manninen ja F1-tähti Mika Häkkinen. Häkkinen osallistuu pyöräilyosuuteen joukkuekilpailussa. Uimari Hanna-Maria Seppälän oli määrä olla mukana, mutta hän joutui perumaan osallistumisensa.

Yritysjohtajista mukana ovat ainakin Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen ja varustamoyhtiö Arctian toimitusjohtaja Tero Vauraste.

Kilpailuun ovat ilmoittautuneet muiden muassa myös entinen pääministeri Alexander Stubb, toimittaja-juontaja Baba Lybeck ja filosofi Frank Martela.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi