Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Myös lokit otettu huomioon Ironman-reitin suunnittelussa - poimi kilpailunjohtajan vinkit ensi viikolla kisattavan triathlonin katselupaikkoihin

Kilpailujohtaja Tiina Boman on tyytyväinen, että Lahdessa yleisöllä on hyvät mahdollisuudet seurata Ironman-kisaa satamassa. Kuva: Mirja Hussain

Moni ei ehkä vielä hahmota, miten suuri triathlon-kisa valtaa Lahden sataman seudun kesällä. Sen pitäisi kuitenkin konkretisoitua katsojille, kun Ironmanin yli 1 600 kilpailijaa kokoontuu Ruoriniemeen pienelle rantakaistaleelle ja alkaa juosta veteen uintiosuudelle.

Lahdessa järjestettävä kisa on itse asiassa harvinaisuus sekä yleisölle että kilpailijoille.

– Kisa on ensimmäistä kertaa Suomessa oikeasti kaupunkiolosuhteissa, kilpailunjohtaja Tiina Boman Finntriathlonista kertoo.

Yleisöllä on mukavat oltavat seurata kisaa vaikka Pikku-Vesijärven puistosta (juoksu) tai Vesijärven rantakiviltä (uinti).

Huolettavatko lokit?

– Arvaa vaan! Boman huudahtaa.

Esimerkiksi uintireittiä muutettiin hieman, etteivät kilpailijat kulkisi niin lähellä lokkeja.

– Eivät ne nyt haittaa, jos eivät päätä ruveta hyökkäämään.

Juoksussa kaipaa kannustusta

Mutta mitä yleisön kannattaa kisassa seurata?

– Sitä, kuinka erilaisia osallistujia meillä on, ja kuinka nopeasti ja sujuvasti he vaihtavat uinnista pyöräilyyn ja pyöräilystä juoksuun, Boman vinkkaa.

Uintiosuudelta vaihdetaan pyörän selkään ja pyöräilystä juoksuun Lahti Aquan pihassa satamassa.

Myös maaliintulot ovat itsekin yli 20-vuotisen kilpauran tehneen Bomanin mukaan huikeita, kun kilpailijat ovat antaneet kaikkensa. Mihin tahansa reitin varrelle saa kuitenkin mennä, ja se olisi jopa suotavaa.

Lue myös: Alexander Stubb koeajoi Lahden Ironmanin pyöräilyreitin – keskivauhti saattaa yllättää
 

– Kun on itsekin kilpaillut, tietää, että kivempi on kun kaikki eivät ole yhdessä kohtaa. On helpompaa antaa periksi, kun itsekseen juoksee.

Missä kohtaa kisaa on rankinta?

– Kyllähän se siihen juoksuun kulminoituu. Juoksu on päivän viimeinen laji. Siinä vaiheessa alkaa kaikilla tuntua, ja siinä vaiheessa yleisö pääsee lähimmäksi urheilijaa.

Iso ikähaitari

Boman korostaa, että Lahden Ironman-kisassa mukana on todella paljon erilaisia ihmisiä. Ikähaitari on 18–79 vuotta.

– Huippumenijät menevät kovaa pitkin matkaa, ja sitten on niitä, jotka kamppailevat aikarajoja vastaan.

Esimerkiksi nopeimmat uimarit uivat 1,9 kilometrin radan nopeammin kuin rannan terassilla ehtii virvoitusjuoman kumota, noin 24 minuuttiin.

Kuva: Anssi Hietamaa

– Kaikki eivät ehdi edes järveen ennen kuin toiset ovat jo nousseet.

Pyöräreittiä Boman kuvailee melko rankaksi, vaikkei siinä olekaan "mitään vuoria". Kärkiajat voivat olla noin 2 tuntia 10 minuuttia koeajon perusteella.

Juoksuosuus on suhteellisen nopea, sillä korkeuseroja on vähän. Kärkiaikojen Boman veikkaa olevan alle tunti ja 20 minuuttia.

Maisemia ei ehdi ihailla

Boman itse on lopettanut kilpauransa neljä vuotta sitten. 1992 alkanut ura kesti yli 20 vuotta. Sillä kokemuksella pitäisi varmasti tietää, minkälainen on hyvä triathlon-tapahtuma.

– Tietää, mutta miten sen saa toteutettua, siinä on omat kommervenkkinsä.

Kilpailijoille tärkeintä ovat turvalliset reitit ja hyvä huolto. Paljon ei maisemia ehdi reitin varrella katsomaan, mutta jokaisessa kisapaikassa on silti oma tunnelmansa. Eniten Bomanille ovat jääneet mieleen Saksan kisat hyvine järjestelyineen.

– Pyöräreitit menevät pienissä kylissä, ja tunnelma on mahtava. Lanzarote on taas ihan omanlaisensa, kun se on brutaali ja karu paikka.

Ironman-kisan kotipaikassa Havaijillakin Boman on kilpaillut. Ne ovat lajin MM-kisat, joissa ovat mukana kaikki huiput kaikista ikäluokista. Lahden kilpailu on Havaijin Ironmanin pikkuserkku, sillä matka on puolet lyhyempi.

Loppuunmyyty tapahtuma

Lahdessa Ironman-kisan erikoisuus on ajankohta. Startti on vasta kello 16 iltapäivällä, ja viimeiset kilpailijat tulevat maaliin puoliltaöin.

– Mietimme, mikä olisi se juttu, millä saataisiin ulkomaalaisia tulemaan. Ja aika pian päädyttiin siihen, että se voisi olla keskiyön aurinko.

Ulkomaalaisia kilpailijoita on tulossa vajaat 600. Tapahtuma on loppuunmyyty.

Ammattilaisia joukossa on 30–40. Boman arvioi, että noin 20 prosenttia kilpailijoista kisaa tosissaan oman ikäluokkansa kärkinimien kanssa.

– Loput tulevat ihan sen takia, että se on tosi nastaa hommaa.

Ironman

Ensimmäinen kisa Suomessa

Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland järjestetään Lahdessa 30. kesäkuuta. Numerot viittaavat kilpailureitin yhteenlaskettuun pituuteen maileina (70,3) mitattuna.

Lahden Ironman-kisa on niin sanottu puolimatkan kisa, jossa uidaan 1,9 kilometriä, pyöräillään 90 kilometriä ja juostaan 21,1 kilometriä.

Startit alkavat kello 16. Ensimmäiset kilpailijat tulevat maaliin noin kello 19.50.

Lahden sataman ja Sibeliustalon ympäristöön odotetaan 10 000–20 000:ta kävijää. Kisaa saa seurata missä vain, kunhan muistaa, että pyöräilyreitin varrelta esimerkiksi Hollolan kirkonkylästä ei pääse pois ennen kuin tiet taas avataan liikenteelle.

Ironman-kisa järjestetään Lahdessa myös vuosina 2019 ja 2020. Lahti on sitoutunut maksamaan kilpailuista 75 000 euroa vuodessa.

Kilpailun järjestämisestä vastaa Finntriathlon-yritys, jolla on vuosien kokemus triathlonkilpailujen järjestämisessä Joroisissa. Kilpailun oikeudet omistaa World Triathlon Corporation, ja kyseessä on ensimmäinen Suomessa järjestettävä Ironman-kisa.

Maailman tunnetuin triathlonkilpailu, Havaijin Ironman, järjestettiin ensimmäisen kerran 1978. Siitä on kasvanut maailmanlaajuinen ilmiö, ja Ironman-tapahtumia on järjestetty neljän vuosikymmenen aikana 44 maassa.

Lahden kilpailussa ikäryhmien parhaille on jaossa yhteensä 50 paikkaa lajin MM-kisoihin Etelä-Afrikkaan.

Suomessa triathlonin harrastajamääriä ei ole juuri rekisteröity, mutta harrastajia arvioidaan olevan 7 000–10 000.

Tärpit

Missä seurata kisaa?

1. Ruoriniemeen piknikille. Pienellä kääntymisellä voi nähdä juoksureitin kahdesta suunnasta.

2. Sataman terassien paikat menevät nopeimmille.

3. Ainakin Hollolan kirkonkylässä ja Kärkölässä paikalliset järjestävät katselupaikkoja pyöräilyreitin varrelle.

Silja Puttonen
silja.puttonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi