Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Mäkihypyn miesten A-maajoukkueryhmään ei kuulu enää yhtään lahtelaista urheilijaa

A- ja B-maajoukkue hyppäävät perjantaina ja lauantaina Lahdessa. Uusi päävalmentaja lisää harjoittelun määrää ja keskittää maajoukkueleirityksen Kuopioon, mutta Lahti pysyy edelleen tärkeänä leirikeskuksena.

Lauri Hakola. Kuva: Sami Lettojärvi

Mäkihypyn miesten A-maajoukkueryhmään ei kuulu yhtään lahtelaista urheilijaa. Milloin näin on viimeksi ollut? Ehkä 1970-luvulla? Kauan joka tapauksessa.

A- ja B-maajoukkueet hyppäävät perjantaina ja lauantaina Lahdessa. B-maajoukkueeseen kuuluu lahtelainen Niko Kytösaho.

Maajoukkueen uusi päävalmentaja Lauri Hakola sanoo, että maajoukkueiden välissä ei ole kiviaitaa.

Päävalmentaja Lauri Hakola ja hyppääjä Jarkko Määttä. Kuva: Sami Lettojärvi

– Harjoituskauden ajaksi linjattiin näin, mutta suurempaa merkitystä sillä ei ole, koska porukka harjoittelee yhdessä. Toki A-ryhmään kohdistuu tiettyjä lisätehostuksia. Kilpailukauteen mennessä tilanne on kuitenkin se, että parhaat kilpailevat.

Suomi saa maailmancupin osakilpailuihin kolme urheilijaa, ja kiintiö on ainakin alkukaudesta sama kakkoskilpailussa, Continental Cupissa.

– Meidän pitää pystyä kilpailuttamaan urheilijoita myös FIS Cupissa, että riittävän iso määrä urheilijoita saa kansainvälistä kilpailukokemusta, Hakola sanoo.

Maajoukkueiden leiritys Kuopioon

Hakola nimettiin maajoukkueen päävalmentajaksi toukokuun alussa. Aikaisemmin hän toimi kakkosena, päävalmentaja Andreas Mitterin apuna.

Päävalmentajana Hakola aikoo rakentaa ennemmin vanhan päälle kuin kaiken alusta.

– Koitetaan löytää tiettyihin asioihin parempia ratkaisuja. Suurin muutos on ehkä se, että harjoittelumäärää lisätään noin 20:llä prosentilla. Viime kauden pohjalta analysoitiin, että tässä kehitysvaiheessa olevat urheilijat voivat harjoitella enemmän. Lisätään sekä hyppäämisen että oheisharjoittelun määrää.

Hakola on tutkinut mäkihypyn nyansseja Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksella. Hänelle harjoittelun laatu tulee ennen määrää.

– Harjoittelun täytyy olla laadukasta, mielekästä ja inspiroivaa, mutta määrää on nyt lisätty myös. Totta kai seurataan tarkasti, miten urheilijat pysyvät siinä mukana.

Lue myös: IS: Harri Ollin ja Hiihtoliiton välistä kiistaa puidaan käräjäoikeudessa

Päävalmentaja keskittää miesten maajoukkueiden leirityksen Kuopioon.

– Alkukesästä Kuopio on ainoa paikka, missä on suurmäki, normaalimäki ja pieni mäki hyppykunnossa. Toinen luonteva syy on se, että kun ollaan tällä porukalla Kuopiossa, meidän pitää majoittaa kolme tai neljä henkilöä. Jos ollaan muualla, täytyy majoittaa 11 tyyppiä. Kuopiossa harjoitteleminen on kustannustehokkaampaa ja harjoitteluolosuhteet riittävän hyvät, Hakola perustelee.

Lahteen maajoukkue palaa syksymmällä.

– Täällä on silloin iso mäki auki, on jääladut ja muutenkin erinomaiset olosuhteet. Vietetään sitten pitempiä pätkiä täällä. Lahti on meille edelleen tärkeä leirikeskus.

Ahonen ei ole tehnyt päätöstä

Maajoukkueen tavoite tulevalla kaudella on suunnilleen sama kuin viime kaudella, jolloin toivottu taso jäi saavuttamatta.

– Jos kaikki menee hyvin ja joukkue kehittyy hyvin, meillä voisi olla keskimäärän kaksi urheilijaa jokaisessa maailmancupin kilpailussa finaalikierroksella ja toinen top 20:ssä. Valmentajana minua kiinnostaa kuitenkin eniten urheilijoiden prosessit, kuinka ne etenevät. Sitä kautta tuloskin tulee, jos on tullakseen.

A-maajoukkueessa hyppäävät Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Andreas Alamommo ja Jarkko Määttä. Kuva: Sami Lettojärvi

Janne Ahonen ei tiettävästi ole tehnyt päätöstä hyppyuransa jatkosta. Päävalmentaja Hakola sanoo olleensa tiivisti Ahoseen yhteydessä maajoukkueen pukuprojektin tiimoilta.

– Keväällä Janne sanoi, että maajoukkueeseen häntä ei kannata valita, että katsotaan syksymmällä, miten hyppyhomma kiinnostaa. Hienoa kuitenkin, että Janne on mukana meidän pukuprojektissa ja sillä tapaa edelleen joukkueessa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi