Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Edellinen Hälvälässä järjestetty Jukola oli melkein sataprosenttinen onnistuminen – pääratamestarille sattui yksi pieni virhe

Kaksinkertainen Jukola-voittaja Veijo Tahvanainen muistaa vuoden 1987 Jukolan suurena onnistumisena. Hän kilpaili suunnistuksen suurtapahtumassa pitkälti yli 70-vuotiaaksi asti.

Veijo Tahvanainen, 79, aloitti suunnistuksen vuonna jo 1953. Kaksinkertainen Jukola-voittaja toimi pääratamestarina Hollola-Jukolassa 1987. Kuva: Minna Raitavuo

Tänä viikonloppuna vietetään kaikkien aikojen suurinta Jukola-viikonloppua ainakin osanottajamäärän perusteella. Samat olivat sävelet myös 31 vuotta sitten, kun suunnistuksen suurtapahtuma viimeksi järjestettiin samassa paikassa Hollolan Hälvälässä.

– Silloinhan tehtiin osanottajaennätys joka suhteessa. Hälvälä on loistava paikka niin sijainniltaan kuin puitteiltaan. Kilpailumaastokin on huippumaastoa, sanoo kilpailun pääratamestarina toiminut Veijo Tahvanainen.

Tahvanaisen mukaan Hollola-Jukola 1987 onnistui sataprosenttisesti.

– Järjestäjänä sen voi arvioida sitä kautta, mitä lehdistä luetaan jälkikäteen ja mitä kilpailijat itse sanovat.

Tietotekniikka on mullistanut järjestelypaketin kokonaan. Entinen huippusuunnistaja ja ratamestari Veijo Tahvanainen

Kolmas Jukola-voitto jäi harmittavan lähelle

Veijo Tahvanainen edusti 1960-luvulla lyhyen aikaa Lahden Suunnistajat -37:ää. Kuva: Tuntematon

Tahvanainen hääri pääratamestarina vankalla suunnistuskokemuksella. Hänen mittavasta palkintokokoelmastaan löytyy muun muassa MM-viestihopea vuodelta 1968 ja kaksi hiihtosuunnistuksen SM-kultaa. Jukolan viestin hän voitti Asikkalan Raikkaan joukkueessa 1967 ja -68.

Kolmaskin Jukola-voitto oli lähellä. Vuoden 1970 kilpailu Riihimäellä on yksi hänen suunnistusuransa harmittavimmista muistoista.

– Juoksin Raikkaan ankkurina ja olin tulossa toiseksi viimeiselle rastia kärjessä, mutta jäin lopulta neljänneksi. Täydet saumat oli voittoon.

– Aina lähdetään siitä, että pummaukset johtuvat kilpailijasta itsestään. Tässä tapauksessa karttakin auttoi. Oli määrättyjä epätarkkuuksia rastia lähestyttäessä, Tahvanainen muistaa.

Enää ei vastaavaa pitäisi ainakaan kartan vuoksi tapahtua. Vielä edellisen Hälvälä-Jukolan aikaan kartat viimeisteltiin käsin, mutta 1990-luvun alussa puhtaaksipiirto siirtyi täysin tietokonepohjaiseksi.

– Tietotekniikka on mullistanut järjestelypaketin kokonaan. Karttapohjat tehdään laserkeilaustulosteena. Se on melkein puolet luotettavampaa kuin ilmakuvasta tehdyt stereopohjat, Tahvanainen kertoo.

Ero on myös siinä, että aiemmin ratasuunnittelussa huomioitiin kuntosuunnistajat vahvemmin kuin nykyisin.

– Tänä päivänä lähtökohtana on, että maasto tarjoaa huippusuunnistajillekin haasteita.

Kovassa kunnossa 80-vuotiaana

Veijo Tahvanaisella on kotonaan mittava palkintokokoelma Kuva: Minna Raitavuo

Suunnistus on Veijo Tahvanaiselle elämänmittainen harrastus. Hän aloitti lajin parissa jo vuonna 1953. Nyt muutamaa kuukautta vaille 80-vuotiaana Tahvanainen on edelleen hyvässä kunnossa ja etevä rastihaukka.

– Toukokuun lopussa kävin Kouvolassa keskimatkan SM-kisoissa. Sattumalta voitin H80-sarjan.

Tahvanainen on syntyisin Pohjois-Karjalasta, ja sinne hän on eläkepäivillään palannut, mutta parhaat urheilijavuotensa hän vietti Päijät-Hämeessä. Tultuaan Hennalan varuskuntaan töihin hän edusti aluksi Lahden Suunnistajat -37:ää ennen kuin vaihtoi Asikkalan Raikkaan väreihin.

Jukolaan Tahvanainen aikoo saapua vieraana tänäkin vuonna, mutta kilpailut hän jätti viitisen vuotta sitten.

– Kun ikää on 75, ratapituudet rupeavat painamaan jaloissa. Joukkueen kokoaminen sille tasolle ei tuntunut enää mielekkäältä.

Virhe omaan piikkiin

Haastattelun jälkeen Tahvanainen soittaa vielä perään.

– Jäi hiukan vaivaamaan se, että sanoin järjestelyiden onnistuneen sataprosenttisesti. Kun olimme arvioineet lehdistölle etukäteen Jukola-kilpailun aikataulua, olin arvioinut sen liian hitaaksi. Koejuoksut eivät olleet tilanteen tasalta. Otan sen pääratamestarina täysin omaan piikkiini.

Se ei tainnut olla iso ongelma?

– Ei ollut. Lähinnä se vaikutti Ylen lähetysaikatauluihin.

Kuka?

Veijo Tahvanainen

Syntynyt 27. 9. 1938 Ilomantsissa.

Muutti Päijät-Hämeeseen 1965 tultuaan töihin Hennalan varuskuntaan lääkintäaliupseereiden kouluttajaksi. Asui Lahdessa, Hollolassa ja Padasjoella vuoteen 1993, kunnes palasi juurilleen Pohjois-Karjalaan.

Suunnistussaavutuksia: Jukolan viestin voitto Asikkalan Raikkaassa 1967 ja -68, MM-viestihopea 1968 ja pitkän matkan SM-kulta 1971. Henkilökohtaisilla MM-matkoilla parhaimmillaan yhdeksäs.

Voitti myös kaksi SM-kultaa hiihtosuunnistuksessa. Ampumahiihdossa parhaimmillaan henkilökohtaisen SM-kilpailun viides.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi