Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

”Tämä on vaatinut lupia, kokouksia ja papereita”, Jukolan tekninen johtaja Tauno Haapasaari tietää, mitä suurviestin järjestäminen vaatii

Tauno Haapasaari odottaa viikonloppua. Kuva: Sami Lettojärvi

Vuonna 2011 muutamalla ihmisellä oli unelma Jukolan viestin järjestämisestä Hälvälässä ja ensimmäiset viestiä koskevat sähköpostit vaihtoivat omistajaa. Tulevana viikonloppuna seitsemän vuoden työ huipentuu historian suurimpaan Jukolan viestiin, jonne on ilmoittautunut 19 828 suunnistajaa. Kävijöitä Hälvälän lentokentälle rakentuvaan Jukolan kylään odotetaan yhteensä jopa 50 000.

– Ennen kuin kilpailun järjestämistä koskevan hakemuksen voi edes lähettää, maanomistajilta on saatava lupa alueen käyttöön. Lisäksi kilpailukeskuksen on oltava selvillä ja sen käyttöön on oltava suostumus. Sekin on jo itsessään haastava urakka, sillä alueen pitää olla iso, alustan pitävä ja liikenneyhteyksien tavoitettavissa, Lahti-Hollola Jukolan tekninen johtaja Tauno Haapasaari kertoo.

Jokainen vuosi Jukolan viesti järjestetään erilaisessa paikassa. Viime vuonna kilpailukeskus oli Joensuun Enossa keskellä kuntakeskusta. Tänä vuonna kilpailukeskus on keskellä maastoa, jonne on itse rakennettava niin sähköverkko, vesijohtoverkko kuin valokuituverkotkin.

– Suunnistuksen erityispiirre on se, että meillä ei ole olemassa valmiita stadioneita, vaan kaikki on tehtävä itse.

Seuratoiminnan vastuuhenkilöt eivät vastuussa Jukolasta

Lahti-Hollola Jukolan hakemusta edelsi monenlaiset kysymysmerkit. Tapahtuman järjestelyissä mukana olevilla puolustusvoimilla oli käynnissä rakenneuudistukset ja kuntien osallistuminen taas oli kyseenalaista mahdollisten kuntaliitosten vuoksi.

– Kun kilpailut myönnettiin meille vuonna 2014, asiat alkoivat selvitä. Aika monta kokousta siihen mennessä oli tullut kuitenkin istuttua, Haapasaari naurahtaa.

Haapasaaren rooli järjestelyissä on matkan varrella vaihdellut. Tapahtuman järjestelyitä varten perustettiin Jukola-organisaatio, joka on pitänyt järjestäviä seuroja ajan tasalla. Tapahtuman hakuvaiheessa yksi kriteeri on kuitenkin se, että ne ketkä ovat vastuussa Jukolasta, eivät saa olla vastuussa seuratoiminnasta.

– Oman seuran toimintaan en ole sormiani pistänyt yli kahteen vuoteen.

Kenties hyvä niin, sillä teknisellä johtajalla on puuhaa riittänyt. Metsähallituksen kanssa tehtiin suunnitelma kilpailukeskuksen hakkuista, sillä 40-50 000 ihmiselle tarvitaan tilaa.

Suunnistuksen erityispiirre on se, että meillä ei ole olemassa valmiita stadioneita, vaan kaikki on tehtävä itse. Lahti-Hollola Jukolan tekninen johtaja Tauno Haapasaari

– Kenttäryhmällä on ollut valtava työnsarka. Toisaalta tällä porukalla on ollut hirveän hyvä ikäjakauma: suurin osa on eläkeläisiä, joten aikaa on paljon.

Muita isoja yksittäisiä osa-alueita ovat tietenkin kilpailukeskuksen sähkö- ja vesityöt ruokahuollosta ja turvallisuudesta puhumattakaan.

– Olen hirveän iloinen siitä, kuinka ammattitaitoisen henkilön käsissä sähkötyömme johtaminen on. Samoin vesihuolto on ammattimiesten käsialaa ja vesi on terveysviranomaisten tarkastamaa. Otamme tällaiset asiat vakavasti, veden tulee olla moitteetonta jotta esimerkiksi minkäänlaiset epidemiat eivät lähde liikkeelle.

Kaiken lisäksi Jukolan viestissä on mukana myös puolustusvoimat, jotka rakentavat metsään kuituverkkoa ja väliaikapalvelun.

– Kaikkiaan Jukola on uskomaton yhteistyön ja tyhjästä rakentamisen taidonnäyte.

Haapasaari lähetti ensimmäiset Lahti-Hollola Jukolaa koskevat sähköpostit vuonna 2011. Kuva: Sami Lettojärvi

"Virkamiehet maanläheisiä"

Suurta tapahtumaa koskee luonnollisesti suuri määrä lupia, vaatimuksia, lakeja ja ohjeistuksia. Haapasaari on kiitollinen siitä, kuinka maanläheisiä ja järkeviä virkamiehet Hollolassa ovat olleet.

– Laki on sellaista, kuin sitä luetaan. Halutessaan kaikesta voisi nipottaa. Mielestäni kaikki tätä tapahtumaa koskevat vaatimukset ovat olleet järkevästi perusteltuja.

Jukolan viesti vaatii lupien puolesta muun muassa poliisille tehtävän tapahtumailmoituksen. Lisäksi palo- ja pelastustoimelle on tehtävä selvityksiä.

– Poliisia luonnollisesti kiinnostaa tällaisen tapahtuman turvallisuus ja järjestys.

Ruokahuoltoa puolestaan koskee muun muassa anniskelulupa, elintarvikkeiden myynnistä ja tarjoiltavien tuotteiden valmistuksesta tehtävä kirjallinen ilmoitus terveydensuojeluvirnaomaisille, sekä omavalvontasuunnitelma suunnitellun toiminnan turvallisuuden varmistamisesta.

– Kun lupashow on ohi, viranomaistarkastuksia on aina viimeiseen viikkoon saakka. Poliisin, palo- ja pelastusviranomaisten kanssa puolestaan neuvotellaan myös aivan viimeiseen asti. Viimeiset tarkastukset on aivan h-hetken kynnyksellä.

Tiedonsiirto vahvuus

Yksi Jukolan viestin vahvuuksista on tiedonsiirto. Joka vuosi järjestäjät kirjoittavat raportin, joka on kaksisataa sivua käytännössä syntyneitä ohjeita. Perinne on kymmenien vuosien ikäinen. Raportin saavat myös järjestäjät kolmen tai neljän vuoden päästä.

– Syksyisin on lisäksi tiedonsiirtokokous. Esimerkiksi ensi marraskuussa vastaava on Kangasalla. Lahti-Hollola Jukolan järjestäjät ovat olleet tiedonsiirtoprosessissa mukana jo useamman vuoden ajan.

Useiden vuosien työ huipentuu yhteen viikonloppuun, jota seuraa 2-3 viikkoa kestävät purkutyöt.

– Olen varannut töistä viikon lomaa, että pääsen purku-urakkaan mukaan.

Haapasaari on innoissaan siitä, että kilpailut ovat vihdoin käsillä.

– Olen kuitenkin onnellinen siitä, ettei kilpailu kestä vuorokautta pidempään. Olen varma, että silmäystäkään en viikonloppuna ehdi nukkua. Valppaana saa pysyä, Haapasaari sanoo.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi