Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Vinkit Jukolaan lähteville: näin vältät pahimmat ruuhkat - Lahdesta pääsee kilpailukeskukseen helposti myös bussilla

Busseja kulkee Lahden ja kilpailukeskuksen välillä taajaan. Henkilöautot parkkeerataan pelloille.

Jukolan viestin logistiikkapäällikön Antti Kumpulaisen mukaan parkkipelloilta on reilun parin kilometrin kävelymatka kilpailukeskukseen. Kuva: Sami Lettojärvi

Jukolan viestin liikennejärjestelyt alkavat olla tienvarsiopasteiden pystyttämistä lukuun ottamatta valmiit. Valtatie 12:lla opastukset alkavat lännessä Sairakkalassa ja idässä Pekanmäessä. Yhteensä opastekylttejä viedään teiden varsille 130–140 kappaletta.

– Opastukset on mietitty joka suunnasta saapuville. Niiden avulla kyllä löytää perille. Ohjelehtisestämme löytyy myös navigointia varten osoitteet. Sitä kauttakin löytää parkkipelloille, Jukolan logistiikkapäällikkö Antti Kumpulainen kertoo.

Suunnistustapahtumaan odotetaan saapuvan viikonloppuna 6 500 henkilöautoa, 350 matkailuautoa ja 150 seurabussia.

Liikennejärjestelyjen suunnittelussa on riittänyt pohdittavaa. Esimerkiksi Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt on pitänyt ottaa huomioon.

– Olemme päässeet Destian kanssa hyvään yhteisymmärrykseen siitä, että he eivät tee töitä viikonlopun aikana, kun meillä on liikennettä, Kumpulainen toteaa.

Parkkipelloilta kävellen perille

Henkilöautojen pysäköintialueet sijaitsevat kilpailukeskuksen eteläpuolella Vesalassa ja pohjoispuolella Kirkkotien–Kiikuntien tuntumassa. Parkkipaikat ovat maksullisia.

Asuntoautoilla ja asuntovaunuilla saapuvien pysäköintialueet löytyvät Kukonkoivun teollisuusalueelta ja urheilukentältä. Henkilöautojen parkkialueille matkailuautoja ja -vaunuja ei päästetä. Myös seurabussit parkkeerataan Kukonkoivun teollisuusalueelle.

– Pysäköintipelloilla on muun muassa poliisin tehtävistä eläköityneitä ammatti-ihmisiä. He osaavat pysäköidä ajoneuvot niin, että myös poislähtö tapahtuu turvallisesti ja varmasti, Kumpulainen kertoo.

Parkkipelloilta on pisimmillään 2–2,5 kilometrin kävelymatka kilpailukeskuksen alueelle.

– Aikaisempiin tapahtumiin verrattuna nyt on inhimilliset kävelymatkat. Invaparkista etäisyys kilpailukeskukseen on muita lyhyempi, Kumpulainen sanoo.

Liikenteenohjauksessa ja parkkeerauksen opastuksessa toimii viikonlopun aikana satakunta talkoolaista.

Kuva: Anssi Hietamaa

Muutoksia liikennejärjestelyihin

Huomionarvoista on, että Kirkkotie suljetaan jo perjantai-iltana kello 19 muulta liikenteeltä kuin hälytysajoneuvoilta ja huoltoliikenteeltä Kujansuuntien pohjoispuolelta Kiikuntien risteykseen asti.

– Kirkkotietä ja Kiikuntietä ei pääse kulkemaan ennen sunnuntai-iltaa. Alueen asukkaille on annettu ohjeistus siitä, miten he pääsevät liikkumaan viikonloppuna, Kumpulainen sanoo.

Myös Hollolan keskustan alueella on viikonlopun aikana poikkeavia liikennejärjestelyjä.

– Muutama tie on pätkäisty, ja asukasliikennettä joudutaan jonkin verran ohjaamaan Kukonkoivun teollisuusalueen kautta.

Lauantaina tuskin vältytään ruuhkilta

Logistiikkapäällikön mukaan liikenteen pahin pullonkaula voi olla viikonloppuna valtatie 12:n ja Soramäentien valo-ohjattu risteys.

– Siinä liikenne voi ajoittain puuroutua. Toinen ruuhkapaikka voi olla Pullapoikien risteyksessä. Pystymme molemmissa tapauksissa reagoimaan asiaan ja ohjaamaan liikennettä eri reittiä.

Pahimmat ruuhkat ajoittuvat Kumpulaisen arvion mukaan lauantaille kello 9.30–13 ja 17–21.

– Kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa ja sellaisella ajatuksella, ettei ole kiire. Liikenteessä ei kannata lähteä soveltamaan eikä säveltämään omiaan, vaan pitää noudattaa ohjeita.

Logistiikkapäälliköllä on ohjeet myös kisa-alueen sisälle liikkumiseen: noudata opasteita ja ohjeita.

– Yleinen valppaus ja maalaisjärjen käyttö on paikallaan. Alueella on tilapäisiä ja jo olemassa olevia suojateitä. Käytetään niitä.

Liikenneyhteydet

Bussilla kätevästi perille

Alueella on omat pysäköintialueet autoille, busseille, matkailuautoille ja -vaunuille sekä polkupyörille ja moottoripyörille. Pysäköinti kisa-alueen lähistön teiden varsille on kielletty.

Kirkkotie on suljettu yleiseltä liikenteeltä Kujansuuntien pohjoispuolelta Kiikuntien risteykseen asti. Esimerkiksi Hollolan kirkolle löytyy isoilta teiltä kiertotieopasteet.

Lauantaina kello 10–14 Kirkkotien eteläpää on yksisuuntainen, jotta tien molemmilla puolilla olevia parkkipeltoja voidaan täyttää tehokkaasti.

Pulmatilanteissa apua saa numeroista 044-766 0405 ja 044-766 0403.

Lahden matkakeskukselta pääsee lauantaista kello 8 alkaen sunnuntaihin kello 16 asti maksullisilla suorilla bussiyhteyksillä kilpailukeskuksen eteläreunaan. Lipun voi ostaa etukäteen tai käteisellä bussiin noustessa. Vuoroja kulkee lauantaina 15–30 minuutin välein. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 01–07 vuoroja ajetaan harvennetulla tahdilla. Sunnuntaina bussit liikennöivät 30–60 minuutin välein.

Myös paikallisliikenteen bussi numero 4 kuljettaa suunnistuksen ystäviä viikonloppuna normaalien vuorojensa mukaisesti. Bussin päätepysäkki on viikonloppuna Hälvälän ampumarata-alueella, josta on opastettu kävelymatka kilpailualueelle.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi