Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Hymy huulilla ennätykset murskaksi – "Äidin ja iskän huuto ei kuulu radalle asti"

"Tai sitten sitä ei vain halua kuulla", pohtivat kaksostytöt Tiinu ja Tinka Tamminen vanhempiensa kannustusta. Tammisen perheessä vanhemmat noudattavat kolmen koon taktiikkaa: kannusta, kustanna ja kuljeta. Viikonloppuna tytöt kisaavat Rollo-uinneissa maauimalassa.

Kaksostytöt Tiinu ja Tinka Tamminen nauttivat mäkimontussa viimeisistä Rollo-uinneistaan. Kuva: Mirja Hussain

. Mutta silloin kun lapsi tykkää siitä, mitä hän tekee, huolehtiminen on turhaa. Ja varsinkin kun kyseessä on Rollo-uinnit, huolehtiminen on täysin turhaa.

Kaksostytöt kirmasivat suu virneessä maauimalan pitkiä ja raskaita portaita edestakaisin. Väsymyksestä ei ollut tietoakaan, kun 12-vuotiaiden tyttöjen 100 metrin vapaauinti oli takana.

– On niin siistiä päästä kisaamaan tutuissa maisemissa. Meillä on seuran uimareiden kesken tosi hyvä henki. Kaikki kannustavat kaikkia ja startteihin toivotetaan onnea. Ei tässä väsymys paina, Tinka ja Tiinu Tamminen sanovat yhteen ääneen.

Tytöt ovat mukana Rollo-uinneissa nyt kolmatta kertaa. Kotikisat jäävät myös viimeisiksi, sillä vuoden päästä he ovat yli-ikäisiä. Viisivuotiaina Lahden Uimaseuran tekniikkaryhmään astelleet kaksoset kuuluvat nyt LaUSin kilparyhmään.

On niin siistiä päästä kisaamaan tutuissa maisemissa. Uimarit Tinka ja Tiinu Tamminen

– Treenaamme kuusi kertaa viikossa. Se on ihan sopiva määrä. Vapaa-aika kuluu läksyjä tehdessä ja kavereiden kanssa ollessa. Meillä on hauskaa harkoissa. Kun sen lisäksi uintikaverit ja valmentajat ovat mukavia, niin kaikki on hyvin.

Kesän jälkeen tytöt suuntaavat yhdessä muun harjoitusporukan kanssa leirille Bulgariaan.

– Se on treenileiri. Hauskaa kun pääsee näkemään uusia paikkoja, Tinka Tamminen sanoo.

Vanhempien rooli on selvä

Rolloissa nähdään myös entisten huippu-uimareiden jälkikasvua. Maailmanmestari ja olympiamitalisti Antti Kasvion tytär Louna Kasvio voitti 12-vuotiaiden tyttöjen 100 metrin vapaauinnin. Kuva: Mirja Hussain

Uinti on koko Tammisen perheen yhteinen harrastus. Molemmat tytöt myöntävät ajoittain jännittävänsä kisastarttejaan. Perheen kovin jännittäjä on kuitenkin ylivoimaisesti äiti. Taija Tamminen sanoo, että sykkeet liikkuvat valehtelematta 200:n hujakoilla.

– Aina kun tyttäret hyppäävät altaaseen, niin jännitys on käsin kosketeltavissa. Me kannustamme altaan reunalla, emmekä puutu millään tavalla toimintaan. Meidän seurassamme homma menee niin, että valmentajat valmentavat ja vanhemmat noudattavat tuttua kaavaa eli he kannustavat, kuskaavat ja kustantavat, Taija Tamminen korostaa.

Taija Tamminen on myös kovasti mielissään ilmapiiristä, joka vallitsee uintiharrastuksen ympärillä. Lapsien kasvuympäristönä se toimii hienosti.

– Yleensä uimarit pärjäävät myös koulussa hyvin. Vanhempien keskuudessa homma toimii. Kimppakyydit onnistuvat ja kaikista asioista pystyy sopimaan ja keskustelemaan.

Tinka ja Tiinu Tamminen ovat otettuja siitä tavasta, jolla omat vanhemmat suhtautuvat heidän harrastukseensa.

– Äidin ja iskän huuto ei kuulu radalle asti. Tai sitten sitä ei vain halua kuulla, vaaleahiuksiset uimarit naurahtavat.

Uinti täyttää vapaa-ajan

Rolloihin osallistuu yli tuhat 10-13-vuotiasta lasta. Kuva: Mirja Hussain

Rollo-uinnit on niin iso tapahtuma, että sitä suunnitellessa on mennyt reippaasti yli vuosi. Taija Tammisella pitää kiirettä altaan sivustalla muutenkin kuin vain omien lastensa kisoja katsellessa.

– Olen koko kisojen ajan kilpauimareidemme huoltaja. Sen lisäksi olen suunnitellut Rollojen leiritoimintaa koko vuoden. Vapaa-ajan ongelmia ei ole ollut, touhukas äiti sanoo.

Vaikka kiirettä pitääkin, koko Tammisen perheestä aistii hyväntuulisuuden. Samaa iloisuutta ja energisyyttä näkyi koko mäkimontussa. Niin lapset kuin aikuisetkin osasivat ottaa sopivan rennosti. Tämä siitä huolimatta, ylsi sitten oma lapsi mitalikorokkeelle tai ei.

Tapahtuma

Mitkä ihmeen Rollo-uinnit?

10–13-vuotiaiden ikäkausimestaruuskisat.

Rolloissa on kisaosion lisäksi leiri.

Vapaaehtoisia tarvitaan noin 250.

Uimareita on mukana noin 1 050.

Rollo-uinnit järjestetään ensimmäistä kertaa Lahdessa tai ylipäätään Päijät-Hämeessä.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi