Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kolumni: Knalli päähän ja päätyyn

”Hattutemppu tulee englannin kielen sanasta hat trick. Sanonta on peräisin kriketistä, jossa pelaajalle annettiin palkinnoksi hattu, jos hän sai lyötyä krikettipallon veräjän läpi kolme kertaa. Hattu laitettiin kiertämään ja siihen kerättiin rahaa.”

Näin vastaa Helsingin kaupunginkirjasto Kysy.fi-palstallaan, kun kysytään hattutemppu-termin alkuperää.

Termi on otettu käyttöön jo ajat sitten myös jalkapallossa. Veikkausliigassakin oli ainakin aikoinaan tapana jakaa musta huopaknalli hattutempun tekijälle. Itselläkin niitä kaapista löytyy, mutta en ole vielä keksinyt, mihin asuun sellaisen yhdistäisin, kun kuljen pitkin Lahden raittia. Ehkä ihan hyvä niin, lippis ja pipo ovatkin enemmän omaa tyyliä. Yhtä kaikki, hienoja muistoja knallit tuovat mieleen.

Paitsi muistoja, hattutemppu näyttäytyy positiivisessa valossa tänäkin päivänä. Perjantaina nimittäin luin tästä lehdestä iloisia uutisia. Lahteen ja Kisapuistoon suunniteltu stadion on menossa huomattavasti edeltäviä julkistettuja hahmotelmia parempaan suuntaan.

Yksi merkittävimmistä asioista stadionhankkeen kannalta on se, että nyt voidaan puhua jo oikeasta stadionista. Enää ei suunnitella pääkatsomoa, vaan kokonaisuutta, joka alkaa täyttää stadionin määritelmän.

UEFA jakaa jäsenmaidensa seuroille niin sanottua Hat trick -avustusta, olosuhteiden kehittämisrahaa, jota myönnetään stadionhankkeille tarkkojen kriteerien perusteella. Kisapuiston stadionin kohdalla avustuksen saamiseen edellytyksenä on muun muassa se, että pääkatsomon lisäksi rakennetaan myös päätykatsomot.

Tämä on pakottanut – tai ainakin vauhdittanut – suunnitteluryhmää toimimaan vaatimusten mukaisesti. Edellisessä ulostulossahan oli tarkoitus rakentaa pelkkä pääkatsomo, minkä jälkeen, joskus myöhemmin, toinen pääty. Eli torsoksi olisi jäänyt. Sen verran olen stadioneita kiertänyt ja niillä pelannut ja otteluita katsonut, että en olisi ollut veronmaksajana kovin innoissaan seitsemän miljoonan katsomosta, josta aukeaa pelto- ja parkkipaikkanäkymä maalien takana. Luo siinä sitten hornankattilatunnelmaa.

Mutta nyt kaikki on toisin. Perjantain lehdessä esitettiin havainnekuvia, joiden perusteella Lahteen ollaan rakentamassa jalkapallostadion, jossa on katsomo kentän jokaisella laidalla. Aurinkokatsomon kattamisella ei ole mikään kiire, sehän voi olla ihan paikallaan kesäkeleillä vähän nauttia mollukasta.

Hat trick -vaatimusten mukainen stadion antaa FC Lahdellekin mahdollisuuden pelata eurooppalaisia kilpasarjoja kotikentällään. Tämän jälkeen kaikki on keskitetty yhteen ja samaan paikkaan, lahtelaisille rakkaaseen Kisapuistoon. Se mahdollistaa entistä paremmin myös lahtelaisen jalkapalloilun kehittymisen ja ennen kaikkea: lahtelaisen jalkapallokulttuurin kehittymisen, oman identiteetin entistä vahvemman hahmottumisen.

Kiitokset järjen voitolle. Kumarrus UEFA:n Hat trick -toimikunnalle patistelusta ja kovistelusta. Jos niitä knalleja vielä kaapistani löydän, lupaan tulla uuden stadionin päätykatsomoon se päässä peliä katsomaan.

Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä, joka on aikaisemmin tehnyt työkseen hattutemppuja.

Antti Pohja
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi