Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Olympiavoittajan apurahan pudotus oli valtava pettymys – tulokset ovat siitä huolimatta olleet huippuluokkaa

Satu Mäkelä-Nummelan hymy ei hyydy. ”Ammunta menee koko ajan parempaan suuntaan.”

Satu Mäkelä-Nummelan alkukausi on sujunut hienosti. Polar GP:ssä orimattilalainen joutui tosin tyytymään toiseen sijaan. Kuva: Katja Luoma

Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummelalla on ollut takanaan tähän asti menestyksekäs kilpailukevät.

Tulosta on tullut joka puolella, mihin Orimattilassa asuva trap-ampuja onkaan reissannut. Hyvänä esimerkkinä käy muun muassa kauden ensimmäinen maailmancupin voitto Etelä-Koreassa huhtikuussa. Meksikossa Mäkelä-Nummela ampui parikilpailussa yhdessä Vesa Törnroosin kanssa taululle maailmanennätyslukemat. Tovi sitten Mäkelä-Nummela laittoi trapin peruskisan Suomen ennätysluvut murskaksi, kun Tsekin Brnossa syntyi tulos 121. Se kohensi Mäkelä-Nummelan nimissä ollutta ennätystä kolmella kiekolla.

Voisiko kevään tuloskuntoa kuvailla vaikkapa sanonnalla: kun lajin helppous viehättää?

– Ei voi millään sanoa, että tämä on helppoa, sillä sitä se ei todellakaan ole. Pitää joka tapauksessa olla tosi tyytyväinen siihen, miten kilpailut ja treenit ovat sujuneet, alati hymyilevä Mäkelä-Nummela sanoi Hälvälässä, jossa ammuttiin viikonloppuna Polar GP.

Suomen ehdottomiin kärkiampujiin lukeutuva Mäkelä-Nummela on saanut otteisiinsa lisää varmuutta. Taso ei heilahtele niin paljon kuin joskus aikaisemmin.

– Tekeminen on varmaa. Kun pää on tyhjä, se jeesaa tosi paljon. Liika pohtiminen ei sovi tähän lajiin. Olen myös hieman muuttanut ampuma-asentoani. Se on ollut selvä askel eteenpäin. Myös aseen vienti on huomattavasti vaivattomampaa kuin ennen.

Mitään ei puutu, vaikka tuki puolitettiin

Vaikka ampumapaikalla homma sujuu kuin rasvattu, niin sen ulkopuolella hommat eivät ole yhtä hyvin.

Mäkelä-Nummelan valtion urheilija-apuraha putosi vuoden alusta 20 000 eurosta 10 000 euroon. Se on suuri ero. Ihan sama, miltä kantilta asiaa tarkastelee. Kuten edellä jo mainittiin, kilpailutuloksiin apurahan puolittuminen ei ole vaikuttanut – ainakaan toistaiseksi.

– Elämäni on hyvässä balansissa. Ei minulta puutu mitään. Teen budjettini aina vuodeksi kerrallaan. Olen laatinut tälle vuodelle hyvän suunnitelman ja etenen myös sen mukaan.

Oli niin tai näin, Pekingin olympialaisten kultamitalisti pettyi pahasti, kun hän sai tiedon apurahan määrästä.

– Ihmettelen kovasti muun muassa sitä, että esimerkiksi EM-pronssimitalilla ei näyttänyt olevan minkäänlaista arvoa tukieuroja myönnettäessä. On se aika jännää, että putoaa rahanjaossa alemmalle asteikolle, vaikka on saanut arvokisamitalin. Tällaista tämä urheilu välillä on, Mäkelä-Nummela tuhahti.

Yleisurheilun puolella Kristiina Mäkelä on kritisoinut liiton toimintaa melko kovin sanoin. Liitto ei juuri pysty tukemaan rahallisesti omia huippu-urheilijoitaan. Ammunta on Suomessa myös pieni laji. Rahallista tukea ei käytännössä tule lainkaan. Vaikka maailmalla urheilijoiden taso on kiven kova, ei se näy suoraan kisojen palkintopoteissa.

– Esimerkiksi Etelä-Korean maailmancupin osakisan voitosta sain kukkakimpun ja pehmolelun, Mäkelä-Nummela naurahti.

Pikkuhiljaa ampujat alkavat valmistautua kesän arvokisoihin. Itävallan EM-kisat ja etenkin Etelä-Korean MM-karkelot elo-syyskuun vaihteessa ovat myös Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavan Mäkelä-Nummelan kalenterissa ylhäällä. Koreassa on jaossa myös ensimmäiset paikat Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin.

– En mieti vielä lainkaan olympialaisia. Tässä on niin paljon kisoja edessä, että on turha alkaa antaa ajatuksen karata niin pitkälle. Pyrin nauttimaan kisaamisesta. Jos onnistun siinä, tulos seuraa kyllä perässä.

Mopsi Veromaa voitti naisten trapin Hollolassa. Kuva: Katja Luoma

Mopsi Veromaa finaalin ykkönen

Sunnuntaina naisten Polar GP:n trapin finaali oli sipoolaista SSG:tä edustavan Mopsi Veromaan hallintaa. Veromaan tulos oli 43/50. Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavat Satu Mäkelä-Nummela (40/50) ja Noora Antikainen (31/40) tähtäsivät seuraaville sijoille.

Miesten trap-finaali oli hurjan jännä. Jukka Laakso (OSU) ja brittiläinen Matthew Coward-Holley ratkaisivat paremmuuden vasta pudotusammunnan jälkeen. Molemmat ampuivat finaalissa tuloksen 43/50. Uusinnassa Laakso vei voiton 4-3.

Miesten skeetin kolme parasta olivat Eetu Kallioinen (A-HA), Lauri Leskinen (SSG) ja Tomi Aspoholm (L-ha).

Naisten skeetin voittajaksi kruunattiin Heidi Hämäläinen (SSG) ennen Katja Poutasta (HyMa). Palkintopallin täydensi Kaisa Kurki (A-HA).

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi