Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Polkujuoksun suosiolle ei näy loppua - "Ei varmasti jää viimeiseksi, sillä tämä oli erittäin myönteinen kokemus"

Salpausselkä Trail Runissa viihtynyt Laura Mikkola juoksee sekä maantiellä että poluilla. Miesten maraton -sarjan ykkönen Antti Nisonen ehdottaa kisoihin sarjoja lapsille ja nuorille.

Salpausselkä Trail Run keräsi jälleen kerran hyvän määrän kuntojuoksijoita kokoon. Rankoissa Salpausselän maisemissa polkujuoksijoita ei päästetty helpolla. Aurinkoinen ja lämmin sää teki urakasta vielä astetta kovemman puristuksen.

Naisten puolimaraton -sarjassa kolmanneksi kiristi Lahdessa nykyisin asuva Laura Mikkola. Mikkola oli Salpausselkä Trail Runissa ensi kertaa mukana vuosi sitten. Tapahtuma oli sen verran mukava, että sinne piti päästä uudelleen.

– Viime vuonna vähän harhailin, mutta nyt reitti oli merkitty todella hyvin. Lähdin alussa liian lujaa liikkeelle. Messilän kohdilla aloin palautua, ja loppu tuli taas suht vauhdikkaasti. Reitin suppakohdat olivat raskaita, Mikkola analysoi.

Mikkola on enemmän maratoonari kuin polkujuoksija. Kahdeksan maratonia toistaiseksi juossut Mikkola tutustui polkujuoksuun miehensä kannustamana.

– Tykkään nykyisin molemmista lajeista. Polkujuoksussa parasta ovat maisemat ja ylipäätään luonnossa liikkuminen. Se on enemmän nautiskelua, vaikka kyseessä on kaikkea muuta kuin helppo laji. Polkujuoksu vaatii kovaa kestävyyttä, sillä nousuja ja laskuja on vaikka kuinka paljon, Mikkola sanoi.

Mikkola oli jopa hieman yllättynyt siitä, kuinka helposti tossu nousi. Nainen teki viikko sitten Helsinki City Maratonilla oman ennätyksensä. Mikkolan aika oli hieman alle 3.43.

– Palautuminen sujui hyvin. Kävin viikolla juoksemassa pari kevyttä lenkkiä. Kesällä on tarkoitus juosta pari maratonia.

Helle koetteli polulla

Miesten maraton -sarjan ykkönen oli mikkeliläinen Antti Nisonen. Voittoaika oli karvan alle neljä tuntia. Se kertoo oleellisen siitä, miten rankka reitti oli.

– Lenkki oli valtavan hieno ja vaihteleva. Jos oli reitti rankka, niin sitä oli myös kelikin. Liki kolmenkymmenen asteen lämpötila asetti omat haasteensa. Kehon lämpötila oli korkea, joten ulkoista viilennystä olisi ajoittain tarvinnut. 30 kilometrin jälkeen meinasi pieni tukahtuminen iskeä, mutta onneksi selvisin maaliin asti, Nisonen sanoi uupuneena.

Nisonen on aktiivikuntoilija. Polkujuoksun lisäksi kilometrejä tulee suunnistuksessa ja maantiemaratoneilla. Polkujuoksun suosio on Nisosen mielestä hieno asia.

– Nythän se on trendilaji. Olemme aallonharjalla. Ehkä suosio ajan kanssa hieman tasoittuu, mutta nyt pitää nauttia tästä huomiosta. Toivon, että uudet harrastajat löytäisivät samalla kipinän luonnossa liikkumiseen. Polkujuoksun turvin pystyy monipuolistamaan juoksuvalikoimaansa. Kisojen järjestäjille heittäisin vinkkinä, että tulevaisuudessa kannattaisi miettiä sarjoja lapsille ja nuorille. Sieltä saisi varmasti lisää massaa kisoihin. Tämä oli itselleni ensimmäinen Salpausselkä Trail Run. Eikä varmasti jää viimeiseksi, sillä tämä oli erittäin myönteinen kokemus, Nisonen sanoi tyytyväisenä.

Polkujuoksun jatkuvasta suosion kasvusta kertoo jotain se, että samana päivänä Salpausselkä Trail Runin kanssa järjestetty Karhunkierros Kuusamossa keräsi paikalle aivan uskomattomat 2 500 kuntoilijaa.

 

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi