Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Triathlonistit tulevat juuri nyt Lahteen – Ironmanin reitti houkuttelee tutustumaan jo etukäteen

Suomalaiset haluavat ottaa kotikenttäedusta kaiken irti, kun Suomen ensimmäinen Ironman järjestetään Lahdessa kesäkuun lopussa. Monet ovat käyneet tutustumassa reittiin omatoimisesti, ja lauantaina ohjelmassa oli Ironman training day.

X-tri Lahden Heikki Kivivasara (vas.) saa kotikenttäedun elämänsä ensimmäisessä Ironman-kisassa. Kuva: Aku Isotalo

– Pistä lehteen, että on hieno reitti, viimisen päälle.

Samanlaisia huikkauksia kuului useita, kun vajaat 50 triathlonistia tutustui lauantaina Lahden kesäkuisen Ironmanin reittiin. Lopputulemana oli melkoisen hikisiä ja melkoisen tyytyväisiä miehiä ja naisia.

Jos nyt jotain huonoa on etsittävä pyörä- tai juoksureiteistä, niin käsitellään se heti alkuun. Pyöräily vie osallistujat Hollolan kirkonkylän ja Kärkölän suuntaan, ja matkalle osuu talven roudan jäljiltä rikkonaista asvalttia.

– Toivottavasti se saadaan paikattua ennen Ironmania. Yhtä kilpailua varten sitä ei korjata, mutta reitillä ajavat monet muutkin pyöräilijät ja osittain vauriot ovat pahoja autoillekin, kilpailunjohtaja Tiina Boman sanoo.

Kuin maisemia katsomassa

Ensimmäisen kotimaisen Ironmanin reitti on kiinnostanut suomalaisia osallistujia paljon. Tapahtuman viestintäjohtaja Kalle Kotiranta tietää, että pelkästään aurinkoisena helatorstaina pyöräreittiin kävi tutustumassa satakunta triathlonistia. Järjestäjiltä toivottiin yhteistä, ohjattua tutustumispäivää, ja kutsuun vastasi lauantainen Ironman training day.

Reitit saivat suitsutusta. Vesijärvessä uimista ei vielä kokeiltu, mutta järvinäkymistä triathlonistit pääsivät nauttimaan, välillä pyöräillessä ja varsinkin Vesijärven rannassa juostessa. Urheilijat tuntuivat olleen maisemamatkalla.

– Juoksureitti on upean näköinen. Tulee varmaan katsojiakin, jos on hyvä ilma. Suomi ja Lahti näyttävät parhaat puolensa, kiittelivät helsinkiläiset Mikko Laine ja Pekka Ylitalo.

– Reitti on maisemallisesti paras. Radiomastot, hyppyrimäet, kaikki Lahden maamerkit näkyvät, sanoi puolestaan lahtelainen Heikki Kivivasara.

Maisemien ihailu on kuitenkin vain pintaa. Todellisuudessa osallistujat painoivat mieleen jokaisen mäen ja mutkan, jotta voimien jakaminen onnistuu yli neljätuntisella Iromanin puolimatkalla.

Lue myös: MM-hiihtojen vesiskandaalista otettiin opiksi, Ironman-kisaajille ei jaeta brittiläistä pahvivettä vaan Lahden kuuluisaa hanavettä
 

Kumpuileva pyöräreitti ei ole raskain mahdollinen, mutta sellainen, jossa kotikentästä on etua.

– Tietää, milloin voi ottaa energiaa, milloin mennä kovempaa, Heikki Kivivasara sanoo.

Helsinkiläisen SKB Racing Triathlon Teamin jäsenet pohtivat 90 kilometrin pyörälenkin varrella, miten minkäkin mäen ajavat. Taktiikka jää salaisuudeksi, mutta miehet odottavat vauhdikasta pyöräilyosuutta.

– Reitti on hieno, nopea, tosi kiva, sanoo Sauli Haahtela, SKB Racingin puheenjohtaja, moninkertainen Ironman-kävijä ja kaksinkertainen ikäsarjansa Suomen mestari.

– Se on myös hyvin rakennettu, turvallisen tuntuinen. Ei ole hasardeja risteyksiä, ja hienoa on, että reitti suljetaan liikenteeltä, Mikko Laine jatkaa.

Juoksussa riitti lauantaina yksi kierros, eli 10,5 kilometriä puolimaratonin sijaan. Järven rannassa kulkeva reitti on tasainen mutta puikkelehtiva, joten takana tulevien katseilta pääsee piiloon.

Suomen ensimmäinen Ironman-kisa järjestetään Lahdessa 30. kesäkuuta. Ironman training day auttoi osallistujia tutustumaan reittiin. Kuva: Aku Isotalo

Jokainen yksityiskohta selville

Kun Ironman tulee vihdoin Suomeen, kotikenttäedusta on otettava kaikki hyöty.

– Ulkomailla Ironmaniin menee sokkona tai toista kertaa, mutta reitin tuntemisella on hirveän iso merkitys. Kotikisassa täytyy käydä handlaamassa reitti. Jokainen pikkuasia on tiedettävä, sanoo SKB Racingin viisikko Tero Setola, Sauli Haahtela, Mikko Laine, Pekka Ylitalo ja Antti Vuorikoski.

Heille Ironmanissa ei ole kyse siitä, että he jaksavat reitin läpi ja kisan loppuun asti. He ovat Havaijin Ironman-kisan kävijöitä ja sinne tähtääviä, ja heistä jokainen ilmoittaa tähtäävänsä ikäsarjansa voittoon Lahdessa. Viisikolle voi tulla jopa neljä voittoa, koska miehistä vain kaksi kuuluu samaan ikäsarjaan.

– Olisin maltillisempi, sijoitus kärkipäässä riittää, toppuuttelee turhaan Mikko Laine, joka voitti edellisen Ironmaninsa Malesiassa 40–44-vuotiaissa.

Hallitseva Suomen mestari muistuttaa, mistä lajissa on kyse.

– Ei tätä tehdä sen takia ja käydä maailmalla, että voittaisi. Tämä on elämäntyyli, tuo elämyksiä ja kokemuksia ja on sosiaalista, Mikko Laine sanoo.

– Matka on tärkeä, ei tavoite, vakuuttaa myös Sauli Haahtela.

Tosin osallistumisoikeus tämän vuoden MM-kisoihin on myös tärkeä.

Myös järjestävät ovat reitteihin tyytyväisiä. Kesäkuun 30. päivä niillä nähdään 1 800 triathlonistia.

– En muuttaisi reiteistä enää mitään. Pyydämme ymmärrystä heiltä, joiden elämään tien sulkeminen vaikuttaa. Ihmishengistä on kyse, Tiina Boman vetoaa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi