Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Tiukka vaade Hiihtoliitolle – Lahti haluaa aina etusijan FIS:n tapahtumien järjestämispaikkakunnaksi

Lahti näyttää vihreää valoa nuorten MM-hiihdoille tammikuussa 2019, jos sopimuksista päästään yhteisymmärrykseen.

Nuorten MM-hiihtojen osallistujamäärät vetävät vertoja aikuisten kisoille. Ero on yleisömäärissä. Kuva viime vuoden MM-hiihtojen 50 kilometrin kisasta. Kuva: Katja Luoma

Lahden kaupunginhallitus suhtautuu myönteisesti nuorten MM-hiihtojen järjestämiseen Lahdessa tammikuussa 2019. Myönteinen suhtautuminen edellyttää kuitenkin Hiihtoliitolta tiukkaa sitoumusta: Lahti haluaa jatkossa olla aina ensisijainen neuvottelukumppani Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tapahtumien järjestämispaikkakunnaksi Suomessa. Neuvottelut tapahtumien järjestämisestä pitää lisäksi käydä hyvissä ajoin.

– Lahti on laittanut ja laittaa sen verran rahaa kiinni urheilukeskuksen kehittämiseen, että meidän pitää saada rahalle vastinetta. On tärkeää, että Lahti on ohjaksissa, kun meiltä rahoitustakin pyydetään, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.)

Komu toisi hiihtokisat keskustan kaduille

Komun mielestä talviurheilukonseptin kehittäminen Lahdessa olisi erittäin tärkeää. Hän toivoisi esimerkiksi hiihtoa kaupungin keskustaan sekä uusia lajeja, esimerkiksi lumilautailua kisoihin.

Meidän pitää saada rahalle vastinetta. kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.)

Kaupunginhallitus päätti kannastaan maanantaina. Kaupunginhallitus edellyttää myös, että kisojen kustannusjaosta ja vastuista tehdään sopimus Suomen Hiihtoliiton, Lahti Eventsin ja Lahden Hiihtoseuran välillä.

Nuorten MM-hiihdot 220 000–300 000 euron kustannus

Nuorten MM-hiihtojen järjestäminen Lahdessa tuli yllättäen ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun keväällä kävi ilmi, ettei alkuperäisen kisaisännän Vuokatin hyppyrimäki täytä FIS:n vaatimuksia.

Kaupunginhallitukselle esitettyjen talousselvitysten mukaan nuorten MM-kisoista arvioidaan aiheutuvan kaupungille suoraan 220 000–300 000 euron kustannukset. Hinta-arvio pitää sisällään esimerkiksi suorituspaikkojen kunnostamisen sääntömääräiseen kuntoon sekä liikennejärjestelyjen kustannuksia.

Nuorten MM-kisojen kokonaisaluetaloudellisiksi vaikutuksiksi arvioidaan majoituksineen ja oheispalveluineen noin miljoona euroa. Kisat ovat osallistujamääriltään aikuisten MM-hiihtoihin vertautuva tapahtuma, mutta yleisömäärät jäävät juniorikisoissa selvästi aikuisten kisoja alhaisemmiksi.

Tapahtuman järjestelyvastuun vastaanottaminen nopealla aikataululla lisää kaupungin arvion mukaan entisestään Lahden uskottavuutta kilpailujärjestäjänä FIS:n silmissä, ja on samalla eduksi myös tulevia maailmancupin kisoja ja arvokisojen haettaessa.

FIS käsittelee nuorten MM-hiihtojen järjestämispaikkaa kongressissaan 13.–19.5.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi