Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

LHS periaatteessa valmis järjestämään nuorten MM-hiihdot ensi tammikuussa

Hiihtoliitto hakee pikavauhdilla isäntää nuorten MM-hiihdoille. Lahti ykkösvaihtoehto, Kuopionkin valmiuksia kysytään.

Toimitsijat saavat lisää töitä ensi talvena, jos LHS ottaa hoitaakseen Salpausselän kisojen ja Finlandia-hiihdon lisäksi myös nuorten MM-hiihdot. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahdessa järjestetään hyvin suurella todennäköisyydellä nuorten MM-hiihdot ensi tammikuun lopussa, jos Suomen hiihtoliitto ja lahtelaisosapuolet vain pääsevät yhteisymmärrärrykseen kisojen järjestelyehdoista.

Salpausselän kisojen järjestämisestä viime vuoden MM-hiihtojen jälkeen sopineet Hiihtoliitto, Lahden kaupungin tapahtumayhtiö Lahti Events ja Lahden Hiihtoseura istuvat neuvottelupöytään lähiaikoina.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala ja Lahden Hiihtoseuran sekä Salpausselän kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Juha Kolu ovat jo puhuneet asiasta.

– Keskustelin asiasta meidän kilpailunjohtajiemme kanssa ja totesimme, että periaatteessa MM-hiihdot voitaisiin järjestää. Se kyllä edellyttäisi melkoista venymistä toimitsijoilta, sillä kuuden päivän kisat ovat kova rutistus, kun samat ihmiset ovat mukana myös Salpausselän kisoissa ja Finlandia-hiihdossa, muistuttaa Kolu.

Kisojen tekninen järjestäminen on nuorten kisoissa yhtä vaativa tehtävä kuin aikuisten kisoissa. LHS:n puheenjohtaja Juha Kolu

– Alustavan kyselyn perusteella olemme näyttäneet liiton suuntaan alustavasti vihreää valoa, mutta vielä ollaan periaatteellisella tasolla, muotoilee Kolu.

LHS:n johtokunnalla on sopivasti tiistaina kokous, jossa mahdollista kisahanketta käsitellään.

Vuokatin mäki ei kelvannut

Hiihtoliitto joutuu hakemaan pikavauhtia uuden isännän viime marraskuussa Vuokattiin myönnetyille kisoille. Lopullinen siirtopäätös sinetöityi viime viikonloppuna Kansainvälisen hiihtoliiton, FIS, mäkihypyn ja yhdistetyn kalenterikokouksessa Zürichissä.

Siirtopäätöksen syynä oli se, ettei Vuokatin HS100-mäki täytä FIS:n vaatimuksiksia. Zürichissä varmistui sekin, ettei FIS hyväksy nuorten kisojen jakamista Vuokatin ja esimerkiksi Lahden tai Kuopion välillä.

Mika Kulmala myöntää, ettei päätös tullut aivan puskista ja sitä osattiin ennakoida jo parisen viikkoa ennen kalenterikokousta.

– Ei siinä minun mielestäni suurta dramatiikkaa ole.

Kulmala aikoo kysyä vielä myös Kuopion mielenkiinnosta kisoja kohtaan.

– Lahden valmiusaste on luonnollisesti huomattavasti korkeampi kuin Kuopion, jossa ei ole järjestetty enää edes maailmancupeja. Lahdessa on valmis organisaatio ja lisäksi alueen rakentamisessa saataisiin kustannushyötyjä, koska samoja rakenteita voitaisiin käyttää vain paria viikkoa (8.–10.2.) myöhemmin järjestettävissä Salpausselän kisoissa, sanoo Kulmala.

FIS:n kongressi päättää nuorten MM-hiihtojen isännästä toukokuun lopussa Kreikan Costa Navarinossa.

Budjetti noin miljoona euroa

Nuorten MM-hiihdot eivät ole mikään jättitapahtuma. Kilpailijoita on odotettavissa noin 600 ja kun päälle lasketaan valmentajat, huoltajat ja joukkueiden johto, nousee vieraiden määrä noin tuhanteen.

Kisoissa liikkuu huomattavasti vähemmän rahaa kuin esimerkiksi vuoden 2017 MM-hiihdoissa. Kulmalan mukaan nuorten kisabudjetti on miljoonan euron luokkaa.

Nuorten kisoihin ei ole odotettavissa yleisöryntäystä, joten oheispalveluitakin tarvitaan vähemmän. Kisat on järjestettävissä kevyellä budjetilla, koska myös kustannukset ovat pienemmät.

– MM-hiihtojen jäljiltä meillä on suorituspaikat ja kisaorganisaatio kunnossa. Ja LHS:n vastuulla olevat kisojen järjestelyt ovat MM-hiihtojen ja Salpausselän kisojen jälkeen saaneet kovasti kehuja. Täytyy kuitenkin muistaa, että kisojen tekninen järjestäminen on nuorten kisoissa yhtä vaativa tehtävä kuin aikuisten kisoissa, muistuttaa Kolu.

Jos sopimus kisojen järjestämisestä syntyy, maksaa Hiihtoliitto LHS:lle korvauksen kisatapahtumien teknisestä järjestämisestä.

– Summaa en osaa tässä vaiheessa edes arvioida, mutta mitään taloudellista riskiä emme ota. Mehän järjestämme kisoja, jotta saisimme rahaa seuratyöhön, hän korostaa.

EYOL-järjestelyt lähtökuopissa

Hiihtoliitto ei nuorten MM-kisoissa saa esimerkiksi korvausta televisioinnista ja sponsoritulotkin ovat vain murto-osa aikuisten MM-kisoista. Mika Kulmalan mukaan suurimman hyödyn saisivat majoitusliikkeet, sillä MM-hiihdot toisivat alueelle 8–10 000 majoitusvuorokautta.

– Juuri siksi kisat olisivat olleet niin tärkeät Vuokatillekin.

Nuorten MM-hiihtojen piti olla Vuokatissa osa polkua kohti vuodeksi 2021 myönnettyjä Euroopan nuorten olympiafestivaaleja, mutta Kainuussa ollaan kisajärjestelyissä vasta lähtökuopissa.

– Mäki pitää peruskorjata niihin kisoihin mennessä. Liiton ja urheiluopiston ei kannattunut satsata korjaukseen nuorten MM-hiihtoja varten, sanoo Kulmala.

EYOL-kisoihin odotetaan yli 1 500 osanottajaa ja niiden budjetti liikkuu 6–8 miljoonassa eurossa. Kisojen vastuujärjestäjä on Suomen olympiakomitea.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi