Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kohta Faneerinrannassa pelataan, tilasta myös nuorten olohuone - Koripalloliiton Antti Zitting: "Iso peukku Heinolaan"

Heinolan YMCA Training Centerissä on jo kotitelineet ja parketti valmiina. Koripalloliiton puheenjohtaja osallistui hankkeeseen omalla tavallaan.

Vesa Hämäläinen otti tuntumaa uuteen parkettiin. Kuva: Janne Pussila

Joo, otetaan kengät pois, sillä YMCA Heinolan toiminnanjohtaja Vesa Hämäläinen ei halua lenkkarinpohjankuvia parkettiin, jota hiotaan juuri lakkauskuntoon. Huolella tasoitetulle pelikentälle levitetään vielä neljä kerrosta lakkaa ennen kuin siellä pelataan ensimmäiset koripallo-ottelut huhti- tai toukokuussa.

Heinolan Faneerinrannassa olevan teollisuushallin lattia oli hyvin erilainen tasan vuosi sitten, kun Hämäläinen kävi hallissa ensimmäisen kerran varovaisesti haistelemassa mahdollisuutta rakentaa seuralle oma koripallohalli.

Salivuorot ovat Heinolassa kortilla, kun kouluja on purettu eikä uusia ole vielä noussut tilalle, joten kasvava koripalloseura otti ohjat omiin käsiinsä.

Varsinaiset rakennustyöt aloitettiin loppiaisena. Sitä ennen siivous- ja purkutyöt kestivät noin kolme kuukautta.

Rakennustyöt ovat sujuneet ilman suuria yllätyksiä, mutta lattian tasoittaminen oli mittavampi urakka kuin osattiin kuvitellakaan.

– Lattiatasoitetta meni 31 tonnia, mutta nyt on suorat pohjat, Hämäläinen sanoo.

Juuri lattian tasoittaminen olikin ainoa osa-alue, jossa budjetti ei pitänyt. Hallin hinnaksi on muodostumassa noin 193 000 euroa. Noin puolet summasta tulee Leader-rahoituksena. Toisen puolikkaan seura on kerännyt jo lähes kasaan.

– Periaate oli, että pankkilainaa emme ota, ja siinä olemme pysyneet. Omarahoitusosuudesta puuttuu vielä 10 000–20 000 euroa, mutta sitä kerätään kasaan koko ajan yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Myynnissä on esimerkiksi nimikoituja penkkejä tuhannen euron hintaan, Hämäläinen sanoo.

Yli 500 neliötä verhoja

Kustannusten pysyminen kohtuudessa on johtunut mittavasta talkootyön osuudesta. Hämäläisen mukaan hinta olisi ollut vähintään kaksinkertainen, jos kaikessa olisi käytetty ostopalveluita.

Esimerkiksi verhoja tarvittiin 524 neliötä. Verhot ommeltiin talkoilla parissa viikonlopussa Niemelän koulun liikuntasalissa 11 hengen talkooryhmän toimesta.

– Tässä on ollut mukana noin kymmenen hengen porukka, joka on tehnyt töitä ihan älyttömästi. Sitten on 20–30 henkeä, jotka ovat tehneet suhteellisen paljon ja iso joukko, joka on käynyt jelppimässä silloin tällöin. Täytyy kiittää kaikkia, jotka ovat osallistuneet jollakin tavalla, Hämäläinen sanoo.

Rakennusalan koulutuksen omaava Hämäläinen on ollut hallissa haalarit päällä käytännössä koko projektin ajan. Talkoita on organisoitu seuran nettisivuilla olevalla talkootyörekisterillä.

Puitteet tulevat olemaan hienot, sillä esimerkiksi koritelineet ovat liigatasoa, ja tekniikka on jopa vielä korkeammalla tasolla.

Hallin katossa olevat palkit näyttävät olevan vähän siinä rajoilla, ovatko ne liian matalalla. Hämäläinen sanoo, että tilaa on riittävästi ja seuralla on Koripalloliiton lupa pelata hallissa kaikki ottelut aikuisten II-divisioonaan saakka.

Seuralla tulee olemaan hallissa 22 harjoitusvuoroa viikossa. Silti kasvava seura tarvitsee vielä muitakin Heinolan saleja noin 11 harjoitusvuoron verran. Koripallohalli helpottaa Heinolan salitilannetta myös muiden lajien osalta.

Joulukuussa hallissa näytti vielä hyvin erilaiselta kuin nyt. Vesa Hämäläinen kertoo, että lattiatasoitettakin meni 31 tonnia. Kuva: Antti Kauppinen

Ei vain koripalloa

Heinolassa alle 18-vuotiaiden salivuorot ovat ilmaisia. Kaupunki kompensoi YMCA Heinolalle sitä, että he järjestävät jatkossa suuren osan toiminnastaan omissa tiloissaan. Ensimmäiselle vuodelle kaupunki lupasi 13 000 euroa vuokra- ja ylläpitokustannuksiin.

Hämäläinen korostaa, että halli ei ole vain virallisia koripalloseuran harjoituksia varten.

– Halliin tulee hyvät musiikkilaitteet. Haluamme tästä nuorten olohuoneen, jossa voi viettää aikaa aikuisten läsnä ollessa esimerkiksi perjantai- ja lauantai-iltaisin. Lisäksi luvassa on esimerkiksi yökorista ja iltapäivätoimintaa.

Hanke on herättänyt mielenkiintoa muissakin suomalaisissa koripalloseuroissa.

– Pari seuraa on käynyt jo tutustumassa siihen, mitä olemme saaneet aikaan, Hämäläinen sanoo.

Koripalloliitto kiinnostunut

YMCA Heinolan koripallohallihanketta on seurattu Koripalloliitossa suurella mielenkiinnolla. Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zitting pitää projektia niin tärkeänä, että hän päätti lahjoittaa sille omista varoistaan 10 000 euroa.

– Tämä oli kerrassaan upea oivallus, jossa käyttämättömiä tiloja hyödynnetään uudella tavalla. Tässä tehdään talkoilla niin arvokasta työtä lasten ja nuorten liikkumisen mahdollisuuksien parantamiseksi, että halusin olla kykyjeni mukaan mukana auttamassa rahallisella panoksella, Antti Zitting sanoo.

Esimerkiksi Helsingin ­Malmilla on yksityinen koripallohalli samoin kuin Espoon Tapiolassakin, mutta vastaavanlaista hanketta, jossa jo olemassa oleva tila on muutettu koripallohalliksi, ei ole muualla.

Tällä hetkellä Suomessa on vireillä useitakin hallihankkeita, mutta ne eivät ole vielä realisoituneet samalla tavalla kuin Heinolassa.

– Tässä tapauksessa kyse ei ole mistään Hartwall ­Areenan tapaisesta hankkeesta. Heinolassa toimitaan toisesta lähtökohdasta, jossa on kyse lasten ja nuorten liikkumisen mahdollistamisesta, Zitting sanoo.

Zittingin mukaan ­koripallon suosio jatkaa kasvuaan, mikä tuo paineita olosuhteiden parantamiseksi. Lisenssipelaa­jien määrä on kasvanut Suomessa reilussa viidessä vuodessa 15 000:sta yli 20 000:een.

– Koripallo on vahvasti riippuvainen olosuhteista. Tälle puolelle on tulossa uusia liiketaloudellisesti toimivia ratkaisuja, koska kunnilla on ollut vaikeuksia liikuntatilojen tarjoamisessa. Kaikilla on oltava mahdollisuus harrastaa, mikä vaatii toimivia olosuhteita.

Zitting korostaa, että olosuhteiden kehittämisessäkin pallo on seuroilla, jotka ovat kaiken toiminnan ydin.

– YMCA Heinola on yksi koko Suomen vireimmistä koripalloseuroista. Tämä hanke on mainio esimerkki siitä, miten aktiivisilla talkootyöllä voidaan saada isoja muutoksia aikaan. Iso peukku Heinolaan, Zitting sanoo.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi