Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kobe Bryantin trainerina tunnettu Yrjövuori: Keskivartalon hallinta on huippu-urheilijan tärkein ominaisuus

Urheilun supertähtien luottomies Marko Yrjövuori auttaa iästä riippumatta niin huippuja kuin kuntoilijoitakin. Fysiikkavalmentajaa kiinnostavat myös vammojen ennaltaehkäisy sekä vaikeiden vammojen, "ongelmatapausten", kuntoutus.

Hierojana yli 20 vuotta sitten Los Angelesiin lähtenyt Marko Yrjövuori on kouluttautunut biomekaniikan ja fysiikkavalmennuksen asiantuntijaksi. Kuva: Katja Luoma

Marko Yrjövuori teki vuosikaudet töitä koripalloliiga NBA:ssa Los Angeles Lakersin organisaatiossa ja ennenkaikkea Kobe Bryantin henkilökohtaisena trainerina.

20 vuotta Los Angelesissa riitti ja Yrjövuori palasi perheineen Suomeen pari vuotta sitten. Yrjövuoren asiantuntemus on kysyttyä, eivätkä Amerikan menestysvuodet ole tehneet miehestä valikoivaa. Hän on valmis töihin niin nuorten kuin vanhempien ja niin ammattilaisten kuin harrastajienkin kanssa.

Yrjövuori on kehon liikkumisen ja liikkeenhallinnan asiantuntija, joka keskittyy myös vammojen ennaltaehkäisyyn sekä vammojen jälkeiseen kuntouttamiseen.

– Oma filosofiani on, että ensin pitää oppia kehon hallinta ja sen jälkeen voi ruveta parantamaan sen liikkuvuutta, hän sanoo.

Kuntoutuksessa häntä kiinnostavat vaikeat tapaukset.

– Olen sanonut lääkäreille, etteivät lähettäisi minulle tuoreita ristisiderepeämiä, lähettäkää ongelmatapauksia, joissa polvi ei ole vuodenkaan jälkeen kunnossa. Niissä minä olen parhaimmillani.

"Keho on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki"

Marko Yrjövuoren mukaan liikunnassa ja huippu-urheilussa kaikki lähtee keskivartalon hallinnasta.

– Keskivartalo kontrolloi ala- ja ylävartaloa, mutta usein ne eivät synkkaa. Jopa aivan huippu-urheilijoilta löytyy käsittämättömiä puutteita. Kun lantionseutu saadaan kuntoon, saadaan keho toimimaan ihan uudella tavalla, korostaa Yrjövuori, joka oli lauantaina puhumassa Liikuntatieteellisen seuran valmennuksen ekstrapäivässä Suomen urheiluopistolla Vierumäellä.

– Kun puhutaan huippu-urheilusta, on ilman hyvää keskivartalon kontrollia mahdotonta saada kropasta irti kaikkea sitä mitä haetaan, oli kyse noupeusvoimasta, mistä tahansa voimasta tai mistä tahansa liikkeestä.

– Keho on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki, hän muistuttaa.

Marko Yrjövuori havainnollisti Elena Kozharskajan avulla keskivartalon hallinnan merkitystä koko kropan liikkumiseen. Kuva: Katja Luoma

Pelkkä kivun hoito ei riitä

Niin urheilijoilla kuin harrastajillakin esiintyy usein rasitusvammoja, jotka voivat johtua jostain ihan muualta kuin kipeytyneestä lihaksesta tai nivelestä. Yrjövuoren mukaan madaltuneen jalkaholvinkin perimmäinen syy voi löytyä lantiosta.

– Kun kuntoilijalle tulee polvi-, nilkka- tai selkäkipuja, ovat ne signaaleja siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Esimerkiksi lantion keikahtelu voi aiheuttaa painetta polveen ja polven kipeytyminen taas voi tuoda ongelmia polven alapuolelle. Ja jos polvi on kipeä, alkaa ontuminen ja yhtä äkkiä kehon toinen puoli saa tuplarasituksen ja ollaan kipukierteessä.

– Parin viikon lepo ja särkylääkekuuri voi viedä kivun, mutta se saattaa palata heti kun lähdetään taas lenkille. Liian usein hoidetaan seurausta, mutta ei etsitä sen aiheuttajaa, hän painottaa.

Lue myös: Herätä keho talviunilta pilateksella – opettele viisi tehokasta liikettä
 

Nyrkkeilyprojekti käynnissä

Yrjövuoren tunnetuimmat asiakkaat ovat olleet jääkiekkoilijoita ja koripalloilijoita, mutta biomekaniikan ja fysiikkavalmennuksen opit sopivat mihin tahansa lajiin.

– Pitää vaan kartoittaa, mitä pitää kehittää, testata, analysoida ja pitää olla samalla "sivulla" urheilijan ja valmentajan kanssa.

Parhaillaan Yrjövuori tekee yhteistyötä esimerkiksi WBO-liiton EM-titteliotteluun valmistautuvan lahtelaisen ammattinyrkkeilijän Sami Enbomin kanssa.

– Jätkä on vahva kuin karhu, mutta testeissä havaittiin epätasapainoja liikkuvuudessa ja lihaksistossa. Niitä korjaamalla yritetään tehdä hänestä vielä parempi nyrkkeilijä. Mielenkiintoinen projekti, sanoo Yrjövuori, joka on aikanaan auttanut myös maailmanmestari Vasyl Lomatshenkoa.

Kuukausi sitten aloitettu projekti huipentuu 26. toukokuuta Isku Areenassa nyrkkeiltävään otteluun Unkarin Tamas lodia vastaan.

Kuka?

Marko Yrjövuori

Syntynyt Paimiossa 1968, nykyinen kotipaikka Turku.

Athletic trainer, fysiikkavalmentaja.

Asui 20 vuotta Los Angelesissa, palasi Suomeen 2016.

Työskenteli viisi vuotta NHL-seura Los Angeles Kingsin ja 13 vuotta NBA-seura Los Angeles Lakersin organisaatioissa.

Tunnetaan ehkä parhaiten koripalloilija Kobe Bryantin henkilökohtaisena traineria. Toiminut myös nykyisin NBA:n kalleimman pelaajan James Hardenin sekä monien muiden eri urheilulajien supertähtien fysiikkavalmentajana.

Työskentelee nykyisin Turussa Neo-Mehiläisen urheiluklinikalla, jossa vetää vastaavana valmentajana urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn ja vammoista kuntoutumiseen keskittynyttä Neo-Performancea. Vastaanotto myös Helsingissä.

Käy myös puhumassa fysiikkavalmennuksen merkityksestä valmentajille, nuorille urheilijoille ja heidän valmentajilleen. Vetää hyvinvointiprojekteja.

Petteri Ala-Kivimäki on kirjoittanut Pohjois-Amerikan vuosista kirjan Yrjövuori – The Finn, urheilutähtien luottomies, Otava 2017.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi