Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Ei tästä ole aiemmin julkisuuteen juuri puhuttu" – mäkihypyn maailmanmestaruus vaarantui kisa-aamun poikamaisessa leikittelyssä

Juhani Kärkinen voitti erikoismäen MM-kultaa tasan 60 vuotta sitten. Kilpailuun valmistautuneelle mäkimiehelle sattui lainavälineillä onnettomuus aamulla. "Ajattelin, että tässäkö tämä oli."

Veikka Kankkonen voitti Salpausselän kisoissa viidennen ja viimeisen kerran 3.3.1968 ja Juhani Kärkinen hyppäsi maailmanmestariksi 9.3.1958. Kuva: Mirja Hussain

9. maaliskuuta 1958 Juhani Kärkinen hyppäsi Lahden MM-kisoissa erikoismäen maailmanmestariksi. Tasan kuusikymmentä vuotta myöhemmin Kärkinen paljastaa Punapaitojen tapaamisessa, kuinka mestaruus oli lipua sivu suun jo kisapäivän aamulla.

– Silloin ajattelin, että tässäkö tämä oli, Kärkinen myöntää.

– Ei tästä ole aiemmin julkisuuteen juuri puhuttu, Kärkinen ja Veikko Kankkonen sanovat.

Mistä oli kyse?

Kisapäivän aamuna Kärkinen oli joukkuekavereidensa kanssa lähtenyt tavalliseen tapaan verryttelylenkille hiihtäen. Häränsilmän kautta miehet suuntasivat Karpalon mäkeen. Kärkinen oli matkassa Jukka Simolan suksilla ja Karpalossa hän päätti näyttää ja hypätä Karpalon mäestä hiihtosuksilla.

– Löin sauvoilla vauhtia, ja se oli varmasti liikaa. Huusin muille, että tulkaa perässä. Molemmat sukset menivät poikki, kun kaaduin mahalleni, Kärkinen nauraa 60 vuotta myöhemmin poikamaiselle kokemukselle.

Koettelemus ei myöhemmin päivällä enää haitannut, sillä Juhani Kärkinen hyppäsi jo MM-kisan ensimmäisellä kierroksella kärkihypyn ja pystyi pitämään asemansa toisella hypyllään, hopeaa otti Ensio Hyytiä ja pronssia Helmut Recknagel. Kärkisen maailmanmestaruutta oli silloisessa Lahden mäkimontussa todistamassa 100 000 katsojaa. Antero Immonen oli kiinni hopeamitalissa, mutta horjahdus vauhtimäessä toisen kierroksen hypyssä vei Suomen mahdollisuuden kolmoisvoittoon.

Juhani Kärkinen ja Niilo Halonen muistelivat 60 vuoden takaisia tapahtumia Punapaitojen kokouksessa. Suoraan Helsingistä paikalle tullut Halonen valitteli, kun ei ollut ehtinyt hakea punapaitaa päälleen. Kuva: Mirja Hussain

Halonen puhemiehenä

Kilpailupäivän hiihtolenkillä mukana ollut Kärkisen joukkuekaveri Niilo Halonen joutui selittämään tapahtumia myöhemmin päivällä, kun Simolalle selvisi, että hänen uudet suksensa olivat katkenneet.

– Simola rähjäsi kuka on katkaissut hänen suksensa. Sanoin hänelle, että se oli Jussi, jonka jälkeen Simola tuumasi, että ei sitten mitään, Halonen muistelee.

Mäkikisa oli jo hypätty, joten Simola heltyi ja tuore maailmanmestari sai anteeksi tekosensa.

Topi Lehtovuori (Järvisen suksitehdas) sanoi, että tulkaa hakemaan uudet sukset tilalle, Kärkinen muistelee.

Kärkisen ja Halosen taival kulki muutenkin samaa reittiä vuoden 1958 kisoissa. Halonen joutui hyppäämään karsintakilpailun Markku Maatelan kanssa kuudennesta kisapaikasta. Tekniikkavalmentaja Juha Broman määräsi kisapaikkansa varmistaneen Kärkisen mukaan karsintakisaan katsomaan, ettei Halonen hermoile.

– Hyppäsin heidän perässään huonosti. Myöhemmin eräs lehtimies tuli tulostaulun takana vastaan ja kysyi minulta, että putosinko joukkueesta, Kärkinen muistelee.

Halonen muistaa myös Kärkisen sanat ennen MM-kilpailua.

– Jussi sanoi, että näiden kisojen jälkeen pikkupoikien huulilla on hänen nimensä.

Maailmanmestaruus nostikin Kärkisen poikien suosikiksi.

Erikoiskattaus

Punapaidat juhlistivat maailmanmestaruuden 60-vuotispäivää siirtämällä kokouksensa normaalilta päivältä perjantaille, maailmanmestaruuden vuosipäivän kohdalle. Muuten mitään erityisiä juhlallisuuksia punapaidat eivät Kärkiselle järjestäneet.

– Sen verran kuitenkin, että pulla vaihtui leivokseen, Veikko Kankkonen muistutti.

Oma juhlapäivänsä oli Kankkosellakin. Hänen viimeisestä Salpausselän kisojen voitosta on kulunut 50 vuotta. Tarkka päivä oli viime viikon lauantaina.

Muistellaanko näitä voittoja paljon Punapaitojen kokouksissa?

– Ei, mutta mäkimiesten golfkierroksilla niistä voidaan puhua, Kärkinen päättää.

Punapaidat herkuttelivat maailmanmestaruuden vuosipäivän kunniaksi pullan sijaan leivoksella. Kuva: Mirja Hussain
Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi