Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Suomalaiset ovat helvetin huonoja kehumaan itseään", sanoo ex-jääkiekkotähti Petri Skriko, mutta ei kerjätäkseen kehuja omille saavutuksilleen

Tanskalaisen Herning Blue Foxin jääkiekkojoukkueessa on pelannut yli 50 suomalaista, useita lahtelaisiakin, mutta yksi on ylitse muiden. Petri Skriko palasi yli 10 vuoden valmennustauolta saatuaan houkuttelevan tarjouksen ex-seuraltaan. Valmentajien ja median suhde on kasvanut ihmeelliseksi, Skriko sanoo ESS:n haastattelussa.

Petri Skriko työhuoneessaan Herning Blue Foxin kotihallin uumenissa. Seinällä olevassa taulussa on kuva Skrikosta Vancouver Canucksin pelipaidassa. Kuva: Tomi Hänninen

Mielipiteiden esittäminen Suomesta ja suomalaisuudesta taitaa olla ulkosuomalaisille aika ominainen piirre. Tämä pätee myös Petri Skrikoon, 55, joka on asunut hiukan yli puolet aikuisiästään ulkomailla ja toimii nykyisin jääkiekkovalmentajana Tanskassa.

- Uskallankohan ensi kesänä tulla enää Suomeen, jos olen nyt haukkunut kaikki, hän alkaa pohtia naureskellen.

Hetkeä aiemmin Skrikolta - entiseltä NHL-huippujääkiekkoilijalta ja pelaajatarkkailijalta - on muun muassa kysytty, ovatko suomalaiset hyviä arvioimaan itseään pelaajina.

- Joo, ainakin negatiivisia puoliaan, hän vastaa pitkällä kykyjenetsijän kokemuksella.

Tässä seurassa tykätään suomalaisista. Suomalaista on helppo myydä Herningissä. Jääkiekkovalmentaja ja entinen huippupelaaja Petri Skriko

- Suomalaiset ovat helvetin huonoja kehumaan itseään.

Jäi mestareiden varjoon

Päävalmentaja Skriko ohjeistaa pelaajia Herning Blue Foxin harjoituksissa. Kuva: Tomi Hänninen

Esittely lienee paikallaan, vaikkei pitäisi olla. Petri Skriko on pelaajana Suomen jääkiekkohistorian unohdetuimpia suuruuksia.

Himmennyt maine johtunee siitä, että maailmalle lähdettyään SaiPa-kasvatti ei koskaan palannut pidemmäksi aikaa kotimaan SM-liigaan eikä saavuttanut koskaan mitään suurta maajoukkueessa. Calgaryn olympiahopea meni ohi, koska Skriko pelasi juuri silloin parhaita vuosiaan NHL:ssä.

NHL:ää ei tuolloin Suomessa kummoisesti tunnettu, niinpä ei myöskään Skrikon saavutuksia. Kunnon NHL-uran tehneiden suomalaisten joukossa Skriko on piste per peli -tilastossa viidentenä. Edellä ovat vain Jari Kurri, Teemu Selänne, Reijo Ruotsalainen ja aktiivipelaajista Patrik Laine.

- Pete on varmaan jäänyt vähemmälle arvostukselle siksi, koska hän ei Vancouverissa pelatessaan päässyt juuri playoffeihin. Samaan aikaan Edmontonissa oli suomalaisia Kurrin johdolla voittamassa Stanley Cupeja, pohtii Pelicansin entinen toimitusjohtaja Ilkka Kaarna, joka on tuntenut Skrikon tämän pelaajauran alkuvaiheista lähtien.

- Viime vuonna edesmennyt Ilkka Sinisalo jäi vähän samalla tavalla Suomessa pimentoon, vaikka oli omassa joukkueessaan erittäin arvostettu.

Tilastot osoittavat, että Skriko oli poikkeuksellinen maalintekijäkyky. Voisiko sanoa siis Lappeenrannan versioksi Erkki Laineesta?

- Hän oli erilainen pelaaja, teki maalit eri tavalla, Kaarna sanoo.

- Maaleja tuli sen takia, että hän oli väkkärä hyvä luistelija ja erittäin hyvä maalineduspelaaja, vaikkei iso ollutkaan. Tasapaino ja kaksinkamppailuvoima olivat erittäin hyviä. Laine tunnettiin laukauksetkaan, Petelle se ei ollut samalla tavalla erikoisominaisuus.

NHL-uran (1984-93) päätyttyä Skriko pistäytyi Suomeen vain pikavisiitille ja jatkoi sitten Tanskaan. Hän viihtyi Herning IK:ssa uransa kuusi viimeistä kautta, nakutteli lähes kaikilla kausilla vähintään pari pinnaa per ottelu ja saavutti seurassa kulttiaseman.

Kun Skrikon pelaajaura päättyi 1999, seura muutti nimensä Herning Blue Foxiksi ja värväsi hänet suoraan päävalmentajakseen kahdeksi seuraavaksi vuodeksi.

Maantiet ja hotellit tuli nähtyä

Viime syksynä Skriko palasi Herningin päävalmentajaksi, 16 vuoden tauon jälkeen. Väliin mahtui kolme valmennuskautta SaiPan liigajoukkueessa ja sen perään 11 vuotta NHL-pelaajatarkkailijana.

- Ei tämä valmentajaksi paluu ollut mitenkään suunnitelmallista, Skriko sanoo.

Hän kertoo viihtyneensä scouttina hyvin, mutta kun tarjous Herningistä tuli, se alkoi tuntua houkuttelevalta.

- Vaimolta kun kysyy, hän varmasti tykkää kun syön kotona ja nukun omassa sängyssäni joka yö. Scouttina oli menty samat maantiet ristiin rastiin ja nähty hotellit moneen kertaan.

- Tavallaan oli myös ikävä niin sanottua päivätyötä. Scouttina se oli niin, että häviö tai voitto, se on ihan sama. Valmentajana tulee tunne mukaan.

Skriko toimii Herningissä myös urheilutoimenjohtajana. Joukkueessa on tällä hetkellä kuusi suomalaispelaajaa.

- Ei se sattumaa ole. Tämä oli minulle helpoin ratkaisu, kun en ollut valmentanut pitkään aikaan enkä tunne tanskalaisia pelaajia. En tosin näitä suomalaisia kovin hyvin tuntenut.

- Tässä seurassa tykätään suomalaisista. Suomalaista on helppo myydä Herningissä.

Seurassa on vuosien saatossa pelannut yli 50 suomalaiskiekkoilijaa. Lahtelaisiakin useita, etunenässä Jarmo Mäkitalo, Erkki Mäkelä ja Toni Koivunen.

Asiat on helppo sotkea puhumalla

Herning Blue Foxin vanha kotihalli alkaa olla tiensä päässä, mutta Petri Skrikon kelpaa esitellä sen sisustusta. Kuudentoista Tanskan mestaruusviirin lisäksi seiniltä löytyy seuran kasvattien NHL-paitoja. Seurassa on vuosien varrella pelannut myös yli 50 suomalaista. Kuva: Tomi Hänninen

Valmentamisesta ja valmentajuudesta Skrikolla on paljon sanottavaa, ja myös terveisiä Suomeen. Hän ihmettelee, miksi valmentajat on nostettu kaikkitietävään asemaan, joilta odotetaan vastauksia kaikkeen.

- Jos pelaaja on pelannut huonon pelin, miksi siitä tullaan kysymään valmentajalta eikä pelaajalta itseltään?

Skriko ei itse arvostele pelaajiensa suorituksia julkisesti - eikä kovin usein anna moitteita yksityisestikään.

- Alan olla entistä enemmän sitä mieltä, että valmentamisessa on hiton vaikeaa tehdä liian vähän, mutta todella helppo tehdä liian paljon, mennä sotkemaan asioita puhumalla.

Enää Skriko ei läheskään jokaisen ottelun jälkeen käy pukukopissa antamassa palautetta joukkueelleen. Hän sanoo, että saman on omaksunut osa NHL-valmentajistakin.

- Pelin jälkeen reagointi tulee usein tunnetilan mukaan. Seuraavana päivänä sitten katsoo videon rauhassa ja miettii, että voi v-u, tulipa taas sanottua.

- Varsinkin hävityn pelin jälkeen pelaajien on hyvä antaa olla keskenään. Turha siinä on lyödä lyötyä.

Juuri ennen haastattelua Herning on punnertanut vaikeuksien kautta kotivoittoon. 0-2-tappioasema kääntyi 3-2-voitoksi Gentofte Starsista.

- Tänäänkin tehtiin aika paljon asioita, joista ei ollut sovittu. Yritimme vain kannustaa joukkuetta ja luoda uskoa sen sijaan että huudetaan heidät kuuroksi, Skriko sanoo.

Oluttölkkiä ei tarvitse piilotella

Joku saattaa luulla sitä suomalaisuudeksi, että Skrikolla on heti pelin jälkeen edessään avoin oluttölkki. Asia taitaa olla täsmälleen päinvastoin. Skriko tiedetään pedantiksi tyypiksi ja oman tien kulkijaksi, jolle kaveeraus ei ole työnkuvan kiinteimpiä osia, mutta hyvästä ravintolaruoasta ja -juomasta hän osaa nauttia maailmankansalaisen tavalla.

Kun toimittaja tarjoutuu siirtämään tölkkiä, ettei se näkyisi valokuvissa, Skrikoa vain naurattaa.

- Ei siinä mitään. Tanskahan on olutmaa.

Kuka?

Petri Skriko

s. 13. 3. 1962 Lappeenrannassa. 55-vuotias.

Entinen huippujääkiekkoilija, nykyisin tanskalaisseura Herning Blue Foxin päävalmentaja ja urheilutoimenjohtaja.

Pelaajaura 1980-99: SM-liigassa (SaiPa, Kiekko-Espoo) 162 ottelua, 93+83=176 tehopistettä, NHL:ssä (Vancouver, Boston, Winnipeg, San Jose) 541, 183+222=405, Tanskassa (Herning IK) 249, 235+314=549. Voitti Tanskassa neljä liigamestaruutta ja valittiin kahdesti liigan parhaaksi pelaajaksi.

Maajoukkueessa kahdet olympiakisat, kahdet MM-kisat ja kaksi Kanada-cupia.

Valmentajaura: Herning Blue Fox 1999-2001, SaiPa 2001-04 (josta päävalmentajana noin kaksi vuotta), Odense Bulldogs 2005-06, Herning 2017-.

NHL-scouttina: Washington Capitals 2006-16, Calgary Flames 2016-17.

Jääkiekkoleijona nro 141.

Naimisissa, aikuinen poika aiemmasta liitosta.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi