Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Oma pullo mukaan, ihan luvan kanssa - Tanska rakentaa jääkiekon MM-areenan ympärille ympärivuorokautisen festivaalin

Lahtea pienemmässä Herningin kaupungissa on tapana ajatella isosti. Se on valmistautunut isännöimään jääkiekon MM-kisoja, vaikka kisa-areenassa ei ole pelattu vielä yhtään jääkiekko-ottelua.

MM-kisojen leiri- ja tapahtuma-alueet rakentuvat Jyske Bank Boxenin ympäristöön. Etuvasemmalla jalkapallojoukkue FC Midtjyllandin kotistadion. Kuva: Tomi Hänninen

Tässä on toinen ensi kevään jääkiekon MM-kisojen päänäyttämöistä. Jyske Bank Boxen on ollut toiminnassa vuodesta 2010, mutta yhtään jääkiekko-ottelua siellä ei ole vielä pelattu. Sen sijaan siellä on muassa pidetty lyhyen radan EM-uinnit (2013), miesten EM-lentopallon alkulohkopelejä (2013) ja naisten käsipallon MM-kisat (2015).

Kuulostaa hiukan hullulta.

Hallin viereen on nousemassa jättimäinen leirintä- ja festivaalialue. Kisoihin saapuva MM-turisti voi varata sieltä paikan teltalle tai asuntovaunulle - tai sitten vuokrata hieman ylellisemmän ”teltta-asunnon” tai huoneen konttityyppisestä, liikuteltavasta pienkämpästä.

Kuulostaa vielä hullummalta.

Tanska ei ole maailman halvin maa elää. Me haluamme, että ihmisillä on mahdollisuus matkustaa tänne ja tulla pitämään hauskaa kohtuulliseen hintaan. Jääkiekon MM-järjestelyissä työskentelevä Astrid Andreassen

Herningin kaupungin bisnestä ja matkailua edistävät työntekijät selittävät: jos jotakin ei ole aiemmin tehty Herningissä, silloin kokeillaan uutta.

- Olemme kaikin tavoin erittäin ratkaisukeskeisiä, he ilmoittavat.

Kaupungin mottokin kuuluu: ”Herning - täällä vain taivas on rajana.”

Kivikova urheilukaupunki

Kaikki tämä koskee tuhansia MM-kisoihin matkaavia suomalaisia kiekkoturisteja ja välillisesti niitä paria miljoonaa muuta, jotka seuraavat otteluita television kautta. Tanska isännöi toukokuussa jääkiekon MM-kisoja ensimmäistä kertaa historiassaan.

Suomi pelaa alkulohkonsa Herningissä. Toinen lohko pelataan Kööpenhaminassa. Vaikka jälkimmäinen on turistien rakastama raikas miljoonakaupunki, isommat bileet ovat todennäköisesti Herningissä. Sen takaa paitsi ennennäkemätön festivaalikonsepti, myös lohkon kokoonpano. Suomen lisäksi ainakin Saksa, Latvia ja isäntämaa Tanska tuovat paikalle äänekkäät faniarmeijansa.

Herning on niin oikea kiekkokaupunki kuin Tanskassa voi olla. Paikallinen liigajoukkue Herning Blue Fox on 16-kertainen Tanskan liigan mestari. Pelicansin liigajoukkueen nykyinen kapteeni Stefan Lassen on Herningin kasvatti, samoin Tanskan NHL-huippupelaajat Frans Nielsen ja Frederik Andersen sekä Jokereiden kapteeni Peter Regin.

Blue Fox pelaa kotipelinsä vanhassa rapistuvassa hallissa. MM-areena Jyske Bank Boxen on monitoimihalli, jota ympäröi monimuotoinen tapahtumakompleksi. Alue työllistää yli 200 ihmistä ympärivuotisesti. Vertailun vuoksi: kisojen mitalipelien näyttämöllä, Kööpenhaminan Royal Arenalla työntekijämäärä on alle parikymmentä.

Jyske Bank Boxen muuttaa muotoaan aina tarpeen mukaan. Areenan uumenissa on pukukopit, joihin MM-kisoissa pelaavat joukkueet pääsevät pelipäivänä. Sen lisäksi joukkueet saavat pysyvät pukukopit kisojen ajaksi pääareenan viereiseen hallirakennukseen. Nämä kopit ovat, kuten leirintäalueelta vuokrattavat kiinteäseinäiset majoituspaikatkin, liikuteltavia moduuleja.

Herningin kaupunki on linjannut, että se haluaa isännöidä yhtä kansainvälistä urheilutapahtumaa joka vuosi. Näin on myös tapahtunut kymmenen viime vuoden aikana. Aiemmin mainittujen sisäurheilulajien arvokisojen lisäksi Herningissä on nähty muun muassa jalkapallon nuorten EM-kisoja ja maantiepyöräilyn Italian ympäriajon avausetappi. Entinen huippupyöräilijä, Ranskan ympäriajon 1996 voittaja Bjarne Riis on lempinimeltään ”Herningin Kotka”.

Juopuneisiin kisaturisteihin on varauduttu

Kisavieraille on tarjolla monenlaisia majoja. Esittelijöinä Herningin kaupungilta Astrid Andreassen, Elo Haunstrup Christensen ja Elisabeth Soto sekä MM-kisojen viestintäkonsultti Jesper Traunberg. Kuva: Tomi Hänninen

Herningin kaupungin edustajat eivät halua arvata etukäteen, kuinka paljon ihmisiä kevään MM-kisojen leirialue lopulta vetää.

- Ympärillä on niin paljon maa-aluetta, että maksimimäärää osallistujille ei ole. Jos varauksia tulee lisää, avaamme yhden pläntin lisää, kertoo Astrid Andreassen, joka työskentelee Jyske Bank Boxenin rinnalla toimivassa messukeskuksessa.

Kisavieraita ei väkisin usuteta väkisin kuluttamaan kruunujaan fanialueen ravintoloihin.

- Tanska ei ole maailman halvin maa elää. Me haluamme, että ihmisillä on mahdollisuus matkustaa tänne ja tulla pitämään hauskaa kohtuulliseen hintaan. Kukaan ei estä tuomasta alueelle omia votkapulloja tai oluttölkkejä, mutta täällä sopivat paikat myös heille, jotka nauttivat juomansa mieluummin baarista ostamalla, Andreassen sanoo.

Andreassen uskoo, että suurin osa kisavieraista tulee paikalle pitämään hauskaa hyvässä hengessä. Juopuneisiin mökääjiinkin varauduttu.

- Alueella on ympärivuorokautinen turvallisuus- ja järjestyksenvalvonta. Jos joku porukka metelöi ja häiritsee muita yöaikaan, heitä pyydetään siirtymään muualle. Ihmisillä on oltava mahdollisuus nukkua.

Ei Kööpenhaminan veroinen

Tarkoitus ei ole, että koko kiekkokansa jää umpioon festivaalialueelle. Päinvastoin, kaupungin keskustaan on myös tulossa omat tapahtuma-alueensa ja jättiscreeninsä, jotta kisoista voi nauttia sielläkin.

- Emme pysty kilpailemaan Kööpenhaminan historian tai ravintolatarjonnan kanssa, sanoo Herningin matkailutoimisto VisitHerningissä työskentelevä Elisabeth Soto.

Se on totta, mutta täydentävä huomautus on paikallaan: Lahtea pienemmäksi kaupungiksi Herningissä on häkellyttävän laaja ravintolatarjonta.

Keskustan sydän on pitkä, putiikkien reunustama kävelykatu. Herning tuntuu enemmän Keski-Euroopalta kuin Pohjoismailta.

Kuva: Anssi Hietamaa
MM-kisakaupunki

Herning

Kaupunki Tanskan länsiosassa. Keskustaajamassa 49 000 asukasta, koko kunnassa 89 000.

Isännöi jääkiekon MM-kisoja keväällä yhdessä Kööpenhaminan kanssa. Kisat pelataan 4.-20. toukokuuta. Mitalipelit ovat Kööpenhaminassa.

Suomen kanssa Herningin-alkulohkossa pelaavat Kanada, USA, Tanska, Latvia, Norja, Latvia ja Etelä-Korea.

Herning on Tanskassa perinteikäs jääkiekkokaupunki. Liigajoukkue Herning Blue Foxissa (ent. Herning IK) on pelannut aikojen saatossa yli 50 suomalaista, lahtelaisista muiden muassa Erkki Mäkelä ja Toni Koivunen.

Kaupungin jalkapallojoukkue FC Midtjylland voitti Tanskan mestaruuden 2015. Nykyjoukkueessa pelaavat suomalaiset Tim Sparv, Markus Halsti ja Kaan Kairinen.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi