Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Uutisen takana: Kyllä kaksi entistä NHL-huippupelaajaa Pelicansin valmentajakoppiin mahtuu

Pelicans näyttää päätyneen päävalmentajahaussaan kokemattomaan mutta monin tavoin ymmärrettävään vaihtoehtoon, Ville Niemiseen. Seuran pääomistaja Pasi Nurminen jatkaa valmennustiimissä ensi kaudellakin, mutta missä roolissa, sitä Pelicans ei paljasta.

Ville Nieminen ja Pasi Nurminen olivat pelaajina suomalaisia NHL-tienraivaajia. Nyt heidän tiensä ovat kohtaamassa valmennusuralla. Kuva: Mirja Hussain, Juha Peurala

Uutinen on tämä: Pelicans on valinnut ensi kauden päävalmentajansa. Urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen vahvistaa Etelä-Suomen Sanomille, että haku on päättynyt, mutta ei kerro valitun henkilön nimeä.

- Tiedotamme asiasta sitten kun sen aika on, viimeistään kauden jälkeen, Laukkanen sanoo.

ESS:n tekemät taustahaastattelut ja neuvotteluprosessin kulusta saadut tiedot viittaavat odotettuun lopputulokseen: Pelicansin seuraava päävalmentaja on entinen huippupelaaja Ville Nieminen.

Ita-Sanomat ja Hämeen Sanomat uutisoivat jo varhain syksyllä Niemisen olevan Pelicansin kärkiehdokas. Useasta lähteestä on vahvistettu ESS:lle, että Nieminen pääsi haussa loppusuoralle. Jos valinta on kohdistunut johonkuhun toiseen, Pelicans on salannut asian hyvin, eikä Nieminenkään vaikuta kiirehtineen oikaisemaan jääkiekkopiireissä vahvana elävää käsitystä hänen Pelicans-pestistään.

Valmennusurallaan Nieminen on päässyt suoraan ohituskaistalle.

ESS:lle Nieminen sanoo, että hänellä ei ole tapana antaa ”en kommentoi” -vastauksia. Hän ei myönnä eikä kiistä tietoa.

- Ei ole mitään kerrottavaa tulevaisuudestani, hän tyytyy sanomaan.

Yhden nimen Janne Laukkanen suostuu Pelicansin ensi kauden valmennusryhmästä kertomaan. Seuran pääomistaja Pasi Nurminen jatkaa tiimissä ensi kaudellakin, mutta missä roolissa, sitä Laukkanen ei tarkenna.

Kehittäjä vai tuloksentekijä?

Nieminen olisi päävalmentajana katsomaton kortti ja ilmiselvä riski, mutta myös vahvasti Pelicansin näköinen valinta.

Laukkanen ei kerro tehtävään haastateltujen ehdokkaiden määrää. Hänen mukaansa ulkomaalaisia vaihtoehtojakin harkittiin kartoitusvaiheessa, mutta haastatteluihin yksikään ei päässyt.

Vapaana ei ole montaa sellaista kokenutta kotimaista, joiden ura olisi ainakaan selvässä nousussa. SaiPassa loistotyötä tehnyt Pekka Tirkkonen sai hiljattain potkut Sveitsin Klotenista, mutta tiettävästi hän on viihtynyt ulkomailla ja katsastanut sieltä yhä vaihtoehtoja.

Ässistä vapautuvalla Jyrki Aholla on erinomaiset näytöt tuloksentekijänä, mutta jos Pelicans pitää strategiapuheistaan kiinni, valmentajaksi ei haeta puolustuspelin kautta lähtevää tuloksentekijää vaan pitkäjänteistä kehittäjää. Aholla on ollut tapana pitää langat vahvasti omissa käsissään. Siinä on ero nykyiseen Pelicans-luotsiin Petri Matikaiseen.

Matikainenkin on vahva ja äänekäs johtajapersoona, mutta hioutunut entistäkin opettajamaisemmaksi ja halunnut jakaa vastuuta alaspäin. Ja hän tulee Nurmisen kanssa erinomaisesti toimeen.

ESS:n tietojen mukaan Nieminen painotti hakuvaiheessa haluavansa Nurmisen mukaan valmennustiimiin. Paljasjalkainen tamperelainen ei pyri Lahdessa kaupungin uudeksi seriffiksi, vaikka halu valmentajauralla eteenpäin onkin kova.

Aloittelijanvirheet tehty

Lyhyellä valmennusurallaan Nieminen on päässyt suoraan ohituskaistalle. Heti pelaajauransa lopetettuaan hän siirtyi Mestis-nousija KeuPa HT:n päävalmentajaksi.

KeuPa oli tuolloin ryhtynyt yhteistyöhön Rauman Lukon kanssa, ja Lukkoa luotsasi Risto Dufva, jonka alaisuudessa Nieminen oli juuri pelannut pelaajauransa viimeisen kauden. Valtava yllätys ei ollut, kun vuotta myöhemmin Nieminen lähti Dufvan apuriksi liiganousija Mikkelin Jukureihin.

Myös se, että Nieminen oletettavasti nousee päävalmentajaksi jo valmennusuransa neljännellä kaudella, on epätavallisen vauhdikasta kehitystä.

Pikaisen etenemisen positiivisena puolena voi kaiketi pitää sitä, että pahimmat aloittelijanvirheet Nieminen on ehtinyt jo tehdä. KeuPaan hän pääsi liian nopeasti, ja entisen NHL-pelaajan vaatimustaso ja opetteluvaiheessa ollut johtamistapa eivät kohdanneet Mestis-puoliammattilaisten maailman kanssa.

Kaoottisen alkukauden jälkeen Nieminen kuitenkin otti opiksi, löysi yhteistyön sävelen pelaajien kanssa ja johti lopulta nousijajoukkueen hienosti Mestiksen pronssiotteluun asti.

Kaksi seuraavaa kautta Nieminen on päässyt totuttelemaan liigaympyröihin ja ottamaan arvokasta oppia paljon kokeneelta ja voittaneelta Dufvalta.

Jukurit toistaiseksi pärjännyt urhoollisesti selviytymistaistelussaan Liigan lilliputtina, mutta varsinkaan ulkopuolisten on vaikea arvioida, kuinka suuri on apuvalmentaja Niemisen ansio siitä. Vasta päävalmentajan tehtävässä nähdään, kuinka hyviksi hänen johtajanominaisuutensa ja taidot pelaajien kehittäjänä ovat hioutuneet.

Nimekäs NHL-tandemi

Varmaa on se, että Niemisellä on visio. Urheilutoimenjohtaja Laukkanen on tehnyt toistaiseksi työnsä Pelicansissa niin perusteellisesti, ettei hän palkkaisi tai edes harkitsisi Pelicansiin päävalmentajaa pelkän nimekkyyden ja värikkyyden perusteella.

Varmaa on silti sekin, että herrat Nieminen ja Nurminen samassa valmennustiimissä tarkoittaisi värikkäitä käänteitä ja lentäviä lauseita. Nimet herättävät myös kunnioitusta. Siinä on sentään Suomen historian viides Stanley Cup -voittaja ja yksi ensimmäisistä suomalaisista NHL:n ykkösmaalivahdeista samassa tiimissä.

Rouheana lätkäjätkänä Nieminen on myös enemmän Pelicansin identiteetin näköinen päävalmentaja kuin vaikkapa Tomi Lämsä, joka lahtelaisuudestaan huolimatta oli kaikkea muuta kuin yleisön suosikki tai luonteva keulakuva perinteisen työläiskaupungin seuralle.

Jos tällaisista jutuista pidetään kiinni, ehkä Niemis-kortti todellakin kannattaa katsoa.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi