Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Näin selostettiin jalkapallo-ottelu vuonna 1937: Tasapeli 1-1 LUP:n ja LPM:n välisessä sarjaottelussa

"Ottelua suosi mitä kaunein poutasää ja yleisöäkin oli kaiketi ennätysmäärä, noin 100 katsojaa." Puoliajan jälkeen johti Pallomiehet 1-0.

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti ennakon vuoden 1937 paikallispelistä. Otsikko osui kohdalleen. Kuva: ESS

Sunnuntaina klo 14 alkaen suoritettiin Lahden urheilukentällä Lahden Urheilijain Palloilijoiden ja Lahden Pallomiesten välinen jalkapallo-ottelu, joka kuului Kymenlaakson piirin A-sarjan otteluihin. Ottelua suosi mitä kaunein poutasää ja yleisöäkin oli kaiketi ennätysmäärä, noin 100 katsojaa.

Aikaisemmissa otteluissa on LUP osoittautunut huomattavasti voimakkaammaksi. Pallomiehet on kuitenkin tehnyt tunnollista työtä nuorien pelaajien kasvattamiseksi, ja ilahduttavaa oli todeta, että työ alkaa kantaa hedelmää. LPM:n pelissä oli nyt tiettyä suunnitelmallisuutta. Hyökkäykset, vaikka niitä saatiinkin kehitetyksi verrattain harvoin, osoittautuivat aina vaarallisiksi. Ikävä vain, ettei joukkueella ole vielä keskushyökkääjää, joka pystyisi maalin edessä suorittamaan "viimeisen voitelun" eli maalilaukaisun. Mutta joka tapauksessa jäi Pallomiesten peliesityksistä mieleen myönteinen vaikutelma.

Kun LUP edellisessä sarjaottelussa Iskua vastaan ei pystynyt saamaan aikaan ainoatakaan maalia, oli se mobilisoinut kentälle useita vanhoja pelaajia nuorempien avuksi. Lisäksi oli sillä mukana oikeana laitahyökkääjänä O. Pitkäsilta, joka nyt pelasi ensimmäisen kerran LUP:n paidassa. Joukkue olikin fyysilliseen kuntoon nähden huomattavasti vastustajaansa voimakkaampi ja potkutkin olivat lujempia, mutta yhteispeli ei luonnistunut lainkaan. Pelaajat ruuhkautuivat liiaksi pallon ympärille varsinkin maalin edessä. Ja maalilaukaisut olivat heikosti tähdättyjä, lähtivätpä ne kenen jalasta tahansa.

Peli päättyi tasaan 1-1, joten kysymys jommankumman paremmuudesta jäi vielä avoimeksi. Tosiasiassa LUP oli suurimman osan ajasta painostavana puolena ja se mahdollisesti olisikin saanut voiton pitämällä vanhan keskushyökkääjänsä R. Ahon jo alusta alkaen etulinjassa. Korjaus tässä suhteessa tehtiin vasta puoliajan jälkeen, jolloin tilanteet LMP:n maalin edessä saivat uhkaavamman luonteen.

Iskun Volotisen vihellettyä pelin alkaneeksi pelattiin vaihtelevalla menestyksellä tasaisesti molemmilla kenttäpuoliskoilla. LUP esiintyi kuitenkin hyökkäävänä puolena, mutta pallomiehet korvasivat sen omilla nopeilla ja yllättävästi kehitetyillä hyökkäyksillä. Noin 15 minuutin peliajan jälkeen sai LPM maalin melko helposti. Keskushyökkääjä V. Mikkola, joka nyt pelasi ensimmäisen kerran A-joukkueessa, kuljetti pallon aivan LUP:n maalivahti Hurman eteen ja työnsi hiljaisen maapallon ohi kaatuvan maalivahdin. LUP:lla oli monta hyvää tasoitustilaisuutta, mutta osaksi heikkojen laukaisujen ja osaksi epäonnen ansiosta ei maaleja kuitenkaan syntynyt. Puoliaika päättyikin Pallomiesten johtaessa 1-0.

Toisella puoliajalla siirsi LUP Ahon keskushyökkääjäksi puolustuksesta. Ahon onnistuikin kerran laukaista luja pallo ohi LPM:n maalivahti Savisen. Monta muutakin kertaa lähetti Aho kanuunalaukaisuja LPM:n pömpeliä kohti, mutta loistavasti pelannut Savinen vangitsi kaikki varmasti. Toinen puoliaika oli muuten vaihtelevampi kuin ensimmäinen. Vasta lopussa pelaajat väsähtivät ja ote laimeni molemmin puolin. Maaleja ei enää syntynytkään ja lopputulokseksi jäi tasapeli 1-1. Seurat saivat kumpikin siis ottelusta yhden pisteen.

LPM:n joukkueesta oli ylivoimaisesti paras maalivahti Savinen. Tukimieslinja Valtanen, Y. Seppälä ja Peltola pelasi kokonaisuudessaan hyvin, parhaiten heistä keskusmies Seppälä. Myöskin vasen puolustaja Halme onnistui kohtalaisesti, mutta sotaväessä oleva oikea puolustaja Rautiainen ei ole enää samassa vireessä kuin viime vuonna. Hyökkääjistö pelasi heikosti.

LUP sai kiittää toisen puoliajan menestyksestään lähinnä R. Ahoa, joka ampui vielä vanhan hyvän ajan malliin, vaikka mies onkin tavattomasti pyöristynyt. Myöskin lujapotkuinen puolustus - ennen kaikkea Allonen - palautti pallot nopeasti hyökkääjille, mutta teki sen kohtalokkaan virheen, että pelasi koko ajan liian ylhäällä. Oli onni, etteivät pallomiehet osanneet käyttää tätä virhettä tarpeeksi hyväkseen. Semeri etulinjassa raatoi oikein olan takaa, mutta ei saanut oikeaa jyvää laukaisuihinsa. Myöskin lujasti taklaava Nieminen epäonnistui usein maalin edessä.

Pelituomari Volotinen oli epävarma otteissaan, varsinkin mitä tulee paitsioiden havaitsemiseen.

Ennen tätä ottelua pelasivat seurojen juniorijoukkueet. Pallomiesten poikajoukkue voitti ottelun 3-0. LPM:llä on kehityskykyistä nuorta pelaaja-ainesta, josta se tarpeen tullen voi täydentää edustusjoukkuettaan.

Kirjoitus on julkaistu 8. kesäkuuta vuonna 1937 Etelä-Suomen Sanomissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X