Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Jukka Jalonen liikuttuu yhä Maamme-laulusta - Leijona-paita on edelleen kunnia-asia

Entinen ja tuleva Leijona-valmentaja Jukka Jalonen tunnustaa liikuttuvansa yhä Maamme-laulusta. Hän myös tunnistaa maajoukkueeseen liittyvät paineet, kun televisioiden ääressä saattaa olla 2,5 miljoonaa suomalaista.

Jukka Jalonen luotsaa Jokereita vielä tämän kauden loppuun. Sitten on aika palata Leijona-luotsiksi. Kuva: Roni Rekomaa

- Kun sinne aitioon menee, siellä edustaa tietysti joukkuetta, mutta kyllä siellä edustaa myös Suomea. Kylmät väreet menevät edelleen aina iholla, kun Maamme-laulu kajahtaa. Siinä hetkessä tulee usein mietittyä myös edellisiä sukupolvia.

Entiselle ja tulevalle Leijona-luotsille Jukka Jaloselle Suomi-edustusasuun pukeutuminen ja Leijona-paitaisten valmentaminen on mitä suurimmassa määrin kunnia-asia.

- Leijona-peleissä pelaaminen on aika iso ero tavalliseen jääkiekkoilijan arkeen. Leijona-paita myös velvoittaa; vaatimukset ja paineet ovat kovat. Jokainen tietää, että television ääressä saattaa olla sellaiset 2,5 miljoonaa suomalaista katsomassa, Jalonen sanoo.

Vuonna 2016, kun Suomi pelasi viimeksi finaalissa, ottelua Kanadaa vastaan seurasi yli 3,2 miljoonaa televisionkatselijaa.

Vaikka jääkiekko on vakava asia, meillä maajoukkueesta voi myös kieltäytyä. Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen

Ja entä jos Leijonat voittaa?

Vuonna 2011, kun Jalonen valmensi Leijonat maailmanmestareiksi, Helsingin kauppatorille saapui yli 100 000 fania ottamaan kultajoukkuetta vastaan.Petri Nygård, JVG ja Vesa-Matti Loiri esiintyivät, Sakari Kuosmanen esitti Finlandian. Paikalla oli presidetti Tarja Halonen, oli ilotulitusta.

Helsingin juhlien jälkeen mestaruuspokaali vieraili joukkueen pelaajien kera 30 000 henkeä Keskustorille keränneessä Tampereen juhlassa, Turussa sekä muun muassa Hämeenlinnassa, Oulussa, Lahdessa, Imatralla, Jyväskylässä ja vielä Jalosen ja Janne Lahden kotikaupungissa Riihimäelläkin.

Venäjällä maajoukkueesta ei kieltäydytä

Ei keihäänheiton olympiavoittaja vedä Kauppatoria täyteen. Miksi jääkiekko on suomalaisille niin iso asia?

- Jääkiekko on ollut ykköslaji, koska siinä on menestytty. Joukkuelajit ylipäänsä ovat sellaisia, jotka kiinnostavat, varsinkin jos oman maan joukkue pärjää. Uskoisin, että jos futiksessa, lentiksessä tai koriksessa tulisi samanlaista menestystä, nekin saisivat kansan liikkeelle. Olihan se jo nähtävissä koripallon koti-EM-kisoissakin, Jalonen puntaroi.

- Ja arvoturnauksissa joukkuetta pystyy seuraamaan monta ottelua peräkkäin, pari viikkoakin. Se on sellainen jatkuva tarina, jossa rakennetaan sitä hypeä. Sitä voivat kaikki seurata ja elää siinä mukana.

Jalonen arvelee vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen kannattelevan myös suomalaisia maajoukkuepelaajia, vaikka Leijona-paineet ovat joskus niin kovat, että kokenut pelaaja saattaa ajatella kisoihin tulossa olevan enemmän hävittävää kuin voitettavaa.

- Suomessa silti maajoukkueesta poisjäänteihin suhtaudutaan aika rauhallisesti, mutta Venäjällä ei kieltäydytä. Sellainen olisi siellä lähes maanpetturuutta, SKA Pietarin valmentajanakin venäläistä kiekkokulttuuria läheltä nähnyt Jalonen sanoo.

Paluu ei ollut helppo ratkaisu

Vaikka maajoukkue on yhä maajoukkue, samanlainen se ei koskaan ole. Sitten viime MM-kultavuoden kansainvälinen jääkiekko on kokenut evoluution.

- Vuodesta 2011 on pestin alkaessa jo seitsemän vuotta, ja kyllä siinä ajassa laji ehtii muuttua. Pelaajat tekevät enemmän ja paremmin asioita kuin edellisellä maajoukkuekaudella. Ja itsestään selvää on, että myös se, miten maajoukkue tulee pelaamaan, on erilaista kuin silloin. Se peli oli silloin parasta A-luokkaa. Nyt jokin muu on sitä, Jalonen totesi heti valintansa jälkeen.

Siksi ratkaisu ei ollut helppo, eikä Jalonen tunnusta, että maajoukkueympyröihin olisi ollut varsinaisesti ikävä.

Mutta kun valinta on tehty, se on tehty.

Pitkän linjan valmentaja

Jukka Jalonen

Syntynyt 2.11.1962 Riihimäellä.

Koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta.

Helsingin Jokereiden päävalmentaja KHL-liigassa vuodesta 2016. Pesti loppuu kevääseen 2018.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja 2008-13. Saavutukset tältä jaksolta: olympiapronssia 2010 ja MM-kultaa 2011.

Nuorten Leijonien (U20) päävalmentaja 2015-16. Joukkue voitti MM-kultaa 2016.

Jalonen on toinen niistä kahdesta valmentajasta, jotka ovat voittaneet maailmanmestaruuden sekä nuorten että aikuisten joukkueiden peräsimessä. Ensimmäinen oli kanadalainen Mike Babcock.

Ollut päävalmentajana Suomessa (Ilves, Lukko, HPK, Jokerit), Italiassa (HC Alleghe), Englannissa (Newcastle Jesters) ja Venäjällä (SKA Pietari).

HPK:ssa seuran toistaiseksi ainoa SM-kulta 2006. Lisäksi neljä pronssia.

Palaa Leijonien päävalmentajaksi ensi kevään MM-kisojen jälkeen vuosiksi 2018-20.

Kaisa Estola-Haaranen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X