Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Veikkausvoittovarojen miljardi kutistuu muutamaan miljoonaan euroon

Mika Lehtimäen mukaan kesälajien tuista päätetään näin syksyllä, talvilajien osuudesta keväällä. Kuva: Janne Pussila

Yhteiskunnan eri aloille jaettavassa ”valtion rahassa” on kyse veikkausvoittovaroista, joita niin sanottu Uusi Veikkaus antaa jakoon noin miljardin. 100 miljoonan euron potista urheilua tukevan opetusministeriön osuus on 53 prosenttia.

Huippu-urheiluun ohjattavan valtionavun tarkkaa euromäärää on Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen johtajan Mika Lehtimäen mukaan hyvin vaikea määritellä, koska sille on niin monta erilaista laskentatapaa.

Huippu-urheiluyksikön valtiontuki on 7,2 miljoonaa euroa ja sen jakaminen on syksyn puheenaihe.

- Summasta kuusi miljoonaa menee lajeille, mutta siitä keskimäärin miljoona euroa menee vuosittain monilajitapahtumiin, joiden järjestelyistä Olympiakomitea vastaa olympiadin aikana. Olympiakisojen lisäksi näitä ovat universiadit ja nuorten olympiapäivät. Lisäksi paralympialajeille ohjataan noin 600 000 euroa vuodessa ja 1,4 miljoonaa menee 90 nuorten olympiavalmentajan palkkatukeen, selvittää Lehtimäki.

Huippu-urheiluyksikön jakamaksi valmennuksen tehostamistueksi jää siten neljä miljoonaan euroa.

- Nyt keskustellaan tämän neljän miljoonan osittamisesta. Kesälajien tuista päätetään näin syksyllä, talvilajien osuudesta keväällä.

Kesälajien osuus neljästä miljoonasta oli vuonna 2017 noin 60 prosenttia, talvilajien loput, koska kesälajien määrä on selvästi isompi kuin talvilajien.

Laajennettu apuraha auttaisi nuoria

Tehostamistuki on tarkoitettu kuvitteellisen huippu-urheilun pyramidin huipulla oleville urheilijoille ja lajeille, joilla on mahdollisuus menestykseen. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että kovin rahantarve on terävimmän huipun takana olevilla urheilijoilla, jotka saattavat elää köyhyysrajalla.

Yksi ratkaisu tilanteen korjaamiseksi olisi urheilija-apurahaa saavien nuorten urheilijoiden lukumäärän pysyvä lisääminen, koska apurahalla voi kattaa myös normaaleja elinkustannuksia. Tänä vuonna verotonta urheilija-apurahaa on maksettu 220 urheilijalle.

- Tälle vuodelle eduskunnan sivistystoimenvaliokunta myönsi Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi 500 000 euron lisämäärärahan, jolla saatiin 53 uutta urheilijaa apurahan piiriin. Nyt keskustellaan voisiko tästä tulla jatkuva perinne, joka kohdennettaisiin alimpaan tukiluokkaan (6 000 euroa/vuosi) ja nimenomaan nuoriin, sanoo Lehtimäki.

- Tällä keinoin voitaisiin luoda vankka pohja tukipyramidille, hän korostaa.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X