Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu
Suvi
Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi

Kolumni: Kun naisurheilija voittaa naisten kisan - vai miten se nyt menikään

Asetin muutama viikko sitten henkilökohtaisen tavoitteen työlleni. Silloin kun urheilusivut ovat minun taittamiani, niissä on vähintään yksi naisen kuva.

Henkilökohtainen kampanjani, jota en ole hyväksyttänyt esimiehelläni, sai alkunsa, kun eräs sunnuntaiaamu havahduin siihen, että viisi urheilusivua olivat täynnä miesurheilijoiden kuvia. Itse ne olin lehteen laittanut.

Tavoitteeseen on usein vaikea yltää, mutta ongelma on ihan muualla kuin kuvatarjonnassa. Mitä sitä kieltämään, että urheilu-uutisointi on vahvasti miespainotteista. Eikä yksi kuva peitä sitä ongelmaa, paljonko ja milloin naisten urheilu saa tai on saamatta näkyvyyttä.

Kymmenisen vuotta sitten kuulin urheilu-uutisten arvottamiseen melko mieleenpainuvan vinkin naisurheilutoimittajalta ”miesten lajit ennen naisten lajeja”. Ei hätää, se ei ollut Etelä-Suomen Sanomissa. Maailma ei ole silti mullistunut vuosikymmenessä.

Miesurheilun näkyvyyttä perustellaan sillä, että miesten urheilu kiinnostaa yleisöä enemmän kuin naisten. Urheilusivujen lukijoista suurempi osa on miehiä kuin naisia, ja lehden tehtävä on palvella lukijoita. Lukijoiden selän taakse on kuitenkin turha mennä. Haluammehan me uusiakin lukijoita. Ja miten kiinnostua jostakin, josta ei tiedä juuri mitään.

Pitkään on taisteltu siitä, kuinka naisten urheilun pitäisi olla urheilua eikä naisurheilua. Nais-etuliite tuppaa tulemaan kuin pakosta välillä omiinkin teksteihin. Yleensä jutusta voi ilman sitäkin helpohkosti päätellä, onko kyse naisten vai miesten lajista.

On ihan hyvä kertoa, että naisten jalkapallomaajoukkue avasi MM-karsinnat, kunhan tasa-arvoisesti muistaa kertoa, että miesten maajoukkue päätti omat karsintansa. Ei tarvitse erikseen kertoa, että joukkue koostuu naisjalkapalloilijoista. Lukijat ymmärtävät kertomatta myös, että joukkue osallistuu naisten MM-karsintoihin.

Mistään saivartelusta ei ole kyse.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto tiedotti torstaina aloittamastaan #AllMaleSports - Tasa-arvoa urheilujournalismiin ja sen yli -kampanjasta. Liiton pistokokeessa yhden päivän urheilu-uutisista 57 käsitteli miehiä ja 6 naisia. Kampanjassa muistutetaan, että medianäkyvyys vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon yritysyhteistyökumppaneita urheilijalla on ja sitä kautta myös urheilijan toimeentuloon.

Niinpä, kierre on selvä. Naiset ovat miehiä vähemmän esillä mediassa, saavat vähemmän sponsoreita, ovat harvemmin ammattiurheilijoita… Tytöillä on poikia vähemmän esikuvia, heikommin viitoitettu polku huipulle ja jossain tapauksissa vähemmän kannustusta kotoa, koska miljoonatienestejä ei ole tarjolla huipullakaan.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi