Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Cheer-hurmos on vallannut lahtelaistytöt - "kaikki ovat ihan liekeissä"

LCS Panthersin harrastajamäärä on kaksinkertaistunut. Seura on vuokrannut oman harjoitushallin ja palkannut osa-aikaisia työntekijöitä. Vielä on kuitenkin kaksi muutakin unelmaa.

 

Cheerleadingin suosio kasvaa Lahdessa hurjaa vauhtia. Elokuussa 2016 perustetun LCS Panthersin harrastajamäärä on kaksinkertaistunut vuodessa, ja seura avaa oman harjoitustilan ovet vuoden alussa. Silloin seuraan mahtuu taas lisää harrastajia. Harrastajia on nyt 430.

- Meitä on jo tosi paljon tämän kokoiseen kaupunkiin, seuran puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja Henrietta Aarnikoivu sanoo.

Oman hallin, LCS Areenan, 730 neliössä on tilaa ainakin yli 500 cheerleaderille.

Tähän mennessä noin 90 prosenttia kiinnostuneista on mahtunut seuran joukkueisiin, joita perustettiin tällekin syksylle jälleen lisää. Kesken kauden uusia on vaikeampi ottaa kuin syys- tai kevätkauden alussa.

Lahdessa toimii myös toinen cheerleadingseura, Lahti Elite Cheer Team, entinen Exotic Cheer Company.

Oma halli Sopenkorpeen

Tähän asti joukkueet ovat harjoitelleet koulujen saleissa ja Suurhallissa. Cheerleadingtemput vaativat riittävää kattokorkeutta. Seuran Sopenkorvesta vuokraamassa hallissa korkeutta on viisi metriä.

- Nyt meillä harjoittelee yhtä aikaa kaksi joukkuetta, uudessa hallissa voi harjoitella yhtä aikaa kolme joukkuetta, kertoo valmennuspäällikkö Veera Törmänen.

Olosuhteet paranevat, kun seura saa pysyvään käyttöön harjoitusmatot ja air track -volttialustan. Tähän asti niitä on käytetty vain Suurhallin treeneissä. Suomessa vasta harvoilla cheerleadingseuroilla on omia halleja, ja Aarnikoivun mukaan ne ovat usein huomattavasti pienempiä kuin tuleva LCS Areena.

Neofelis valmistautuu SM-karsintaan. Kuva: Mirja Hussain

Myös vastuu kasvanut

Harrastajamäärän näin suuri kasvu on yllättänyt seuran perustajajäseniin kuuluvat Henrietta Aarnikoivun ja Veera Törmäsen. He iloitsevat myös tyttöjen vanhempien innostuksesta lajiin. Esimerkiksi hallin marraskuussa alkavasta remontista ei näytä puuttuvan tekijöitä eikä tarvikkeita.

- Cheer-hurmos on menossa. Kaikki ovat ihan liekeissä, Henrietta Aarnikoivu innostuu itsekin.

Seuralla on nyt 14 joukkuetta, joissa on yhteensä 38 valmentajaa. Valmentajat ovat olleet tähän asti seuran kouluttamia, mutta nyt valmentajia alkaa tulla muista kaupungeista Lahteen. Suuri lahtelaisseura on siis huomattu muuallakin. LCS hakee parhaillaan edustusjoukkueiden valmentajia ensi vuodeksi. Aarnikoivun mukaan se on valmistautumista tulevaan. Seura menettää nuoria valmentajiaan vuosittain heidän lähtiessä opiskelemaan.

Kasvun ansiosta kaikkea ei tehdä enää vapaaehtoistyöllä. Syksyllä toiminnanjohtaja ja valmennuspäällikkö aloittivat osa-aikaisina työntekijöinä.

- Näin ison porukan liikuttamisessa on jo iso vastuu. Työlle pitää olla oikeasti aikaa ja vastuuhenkilöitä, Aarnikoivu sanoo.

Omasta hallista, mattohankinnoista ja palkallisista työntekijöistä huolimatta seura pyrkii pitämään harrastusmaksut kurissa, jotta hinta ei karsi harrastajia pois lajista.

Puheenjohtaja Henrietta Aarnikoivu elää cheer-hurmaa. Kuva: Mirja Hussain

Uusi laji alkamassa

LCS Panthers aloittaa vuoden alusta uuden lajin Lahdessa, cheertanssin. Kyseessä on cheerleadingin sisarlaji ilman nostoja, heittoja ja akrobatiaa. Tanssiin nimensä mukaisesti painottuvaan lajiin sisältyvät esimerkiksi piruetit ja hypyt. LCS haluaa tarjota mahdollisuuden harrastaa cheer-lajia niillekin, joita cheerleadingin pyramidit voivat jopa pelottaa.

Cheertanssin määrä lisääntyy koko ajan Suomessa, mutta lajia on toistaiseksi tarjolla vain muutamissa kaupungeissa. Lahtea lähimmät ryhmät toimivat Helsingissä.

- Olemme jo sen kokoinen seura, että minun mielestäni meidän pitää pystyä jo tarjoamaan sitä, Henrietta Aarnikoivu sanoo.

Toiminta oli tarkoitus aloittaa juniorien ja minien cheertanssijoukkueilla, mutta aikuisten toiveesta lisättiin aikuisten cheertanssiryhmä.

- Aikuisissa on ilmoittautunut jo aika moni, vaikka ilmoittautuminen käynnistyi vasta. Se tuntuu vetävän, sanovat Veera Törmänen ja Henrietta Aarnikoivu.

Myös aikuisten cheerleading on ollut suosittua. Harrastajia on jo 28.

LCS kouluttaa omasta väestään cheertanssiohjaajia Suomen Cheerleadingliiton koulutuksessa. Lisäksi lahtelaiset saavat tukea uuden lajin aloittamisessa helsinkiläiseltä kumppaniseuraltaan Golden Spiritiltä.

- He kouluttavat meitä cheertanssiin. Tuli hyvä mieli, että he suhtautuivat niin iloissaan siihen, että aloitamme cheertanssin, Aarnikoivu kiittelee.

LCS:n kaikilla cheertanssivalmentajilla on myös cheerleading- ja tanssitaustaa. Tammikuussa alkaa harrastejoukkueiden toiminta, mutta seuran tavoitteena on saada myös kilpajoukkue jo ensi syksyksi. Cheerleadingista poiketen lajia harrastetaan parketilla eikä matoilla.

Poikaystävät treenaamaan

Unelmiakin yhä on. LCS hakee ensi syksyksi kaksipäiväisiä Syyskisoja. Ne toisivat Lahteen 3 000 cheerleaderia.

Lisäksi seurassa tavoitellaan harrastajiksi poikia. Seurassa on tällä hetkellä vain yksi poika. Joulukuussa LCS järjestää poikaystävätreenit, joihin joukkueiden jäsenet tuovat poikaystäviään ja jotka ovat avoimet kaikille muillekin pojille. Cheerleading ei ole vain tyttöjen laji, vaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla harrastajissa on paljon poikia ja miehiä.

Urheiluseura

LCS:llä on 14 joukkuetta

LCS Panthers on elokuussa 2016 perustettu lahtelainen seura. Joukkueet toimivat aiemmin jenkkifutisseura Lahti Panthersin alaisuudessa.

Seuralla on sekä kilpa- että harrastejoukkueita, yhteensä 14. Harrastajia on 430 ja valmentajia 38.

Edustusjoukkueita ovat minien Attica, junioreiden Neofelis ja senioreiden Leopardus.

Neofelis on ainoa SM-tasolla kilpaileva joukkue. Se osallistuu SM-karsintoihin marraskuussa. Tämä vuoden kisojen perusteella se saanee SM-finaalipaikan. 12-16-vuotiaiden tyttöjen joukkueella on viikossa viidet ohjatut harjoitukset sekä kunto-ohjelmat omatoimiseen harjoitteluun.

Cheertanssi alkaa tammikuussa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi