Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Hiihtäjien odotusarvot korkealla - päävalmentaja Jylhän vetämän neljän vuoden projektin huippuhetki helmikuussa

Päävalmentaja Reijo Jylhän kaudella hiihtomaajoukkueen vastuita on jaettu ja urheilijoiden taustatiimiä kasvatettu. Neljän vuoden projekti huipentuu helmikuussa Etelä-Koreassa. Kuva: Mikko Stig

Suomalaishiihtäjät nappasivat Lahden MM-kotikisoissa viiden mitalin saaliin, joka oli kaikilla mittareilla ihan nappisuoritus. Jos kaikki sujuu loppuun asti suunnitelmien mukaan, voidaan maajoukkueen tavoiteasettelua ensi helmikuun Etelä-Korean olympialaisiin kääntää vielä pari napsua kireämmälle.

- Odotusarvot ovat monestakin syystä korkealla, myöntää päävalmentaja Reijo Jylhä.

Jylhän mukaan käytännössä jokaisella maajoukkuehiihtäjällä on esimerkiksi takanaan nousujohteinen harjoituskausi.

- Ainakin testien mukaan, huomauttaa päävalmentaja.

Ei mitään rakettitiedettä, vaan ihan yksinkertaisia asioita. Päävalmentaja Reijo Jylhä

Olympiadin toimintamalli

Kun Jylhä palasi päävalmentajaksi Sotshin edellisten olympialaisten jälkeen, luotiin seuraavaksi olympiadiksi toimintamalli, jossa maajoukkueen vastuita jaettiin ja taustatiimiä vahvistettiin.

Jylhän omana vastuuryhmänä ovat naishiihtäjät, Teemu Pasasella normimatkojen miehet ja Olli Ohtosella sprintterit.

- Johtamisjärjestely on osoittautunut toimivaksi. Ryhmävalmentajat kontaktoivat koko ajan keskenään sekä henkilökohtaisten valmentajien kanssa ja kaikki ovat selvillä siitä, missä mennään. Tämä mahdollistaa senkin, ettei kaikkien tarvitse olla samoilla leireillä.

Esimerkiksi naisten maajoukkue on ollut harjoituskaudella täysilukuisena koolla vain yhdellä leirillä.

Tour de Ski 2015 herätti

Hiihtomaajoukkue on ollut edelläkävijä ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa ja muutenkin urheilijoille on rakennettu laaja taustajoukkue.

- Taustiimin työnkuvat on mitoitettu urheilijoiden tarpeiden mukaisiksi. Kun jotain ilmenee, asiasta voi heti keskustella muiden kanssa.

Terveydenhuolto priorisoitiin ykkösasiaksi Tour de Skillä 2015, kun vain kaksi suomalaista hiihti maaliin.

- Se oli herättävä tekijä. Sen jälkeen Olympiakomitean lääkäri Maarit Valtonen lähti vetämään asiaa ja nyt meillä on kattava lääkäreiden asiantuntijaverkosto.

Jylhän mukaan maajoukkueurheilijoiden sairauspäivät ovat vähentyneet esimerkiksi nopean reagoinnin, eristämisen ja perushygienian myötä.

- Ei mitään rakettitiedettä, vaan ihan yksinkertaisia asioita.

Eri leirivaihtoehdot mahdollisia

Jo vuosi sitten osa urheilijoista valmistautui kauteen matalalla, merenpinnan tasolla harjoittelun kautta ja osa lähti lokakuussa ennen kotimaan ensilumia korkealle.

Hyvä esimerkki erilaisista leirityksistä nähtiin keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun joukko urheilijoita palasi Ramsausta hiihtämästä ja kohtasi kentällä toisen ryhmän, joka oli vasta lähdössä Val de Senalesiin hiihtämään.

Esimerkiksi Matti Heikkinen sen sijaan leireilee parhaillaan etelän lämmössä.Krista Pärmäkoski sekä Kerttu Niskanen taas ovat jo paikalla Val de Sanalesissa, jonne torstaina siirtyvät myös Aino-Kaisa Saarinen ja Martti Jylhä, jotka ovat harjoitelleet Livignossa Jarmo Riskin kanssa.

Riski maajoukkueen sparrari

Jarmo Riski on nykyisin Martti Jylhän valmentaja, mutta Saarisen valmennuksesta vastaa edelleen Reijo Jylhä, joka on keväästä lähtien toiminut myös Anne Kyllösen valmentajana.

- Jarmo (Riski) on ollut maajoukkuevalmennuksen sparraaja. Hän on tuonut Trainer Housesta ajatuksia, joita on sovellettu meidän toimintaamme. Meillä on ollut kolmen ja puolen vuoden aikana jo toistakymmentä sparraustapahtumaa ja seuraava on tämän kuun lopussa, jolloin käydään läpi loka- ja marraskuun asioista, selvittää Jylhä.

Riski toimi aikanaan niin Aino-Kaisa Saarisen kuin Virpi Kuitusenkin (nyk. Sarasvuo) henkilökohtaisena valmentajana.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X