Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Keskelle metsää meneminen jännittää" - Jukola-koulussa aikuiset löytävät itsensä kartalta ja toteuttavat haaveitaan

Kyllä se rasti löytyy. Eturivissä Leena Kettunen, Taina Halme ja Liisa Heino, takarivissä Taija Heiskanen, Kirsi Lepistö, Seppo Jokipelto ja Satu Korhonen. Kuva: Juha Tanhua

Ensimmäinen visainen tehtävä on suoritettu: kompassiin on pujotettu nauha. Nyt naiset viuhtovat menemään innoissaan, juttu lentäen, kartta toisessa kädessä heiluen.

- Muistatteko sen jutun, minkä kerroin lasten suunnistuskoulusta? Kuinka he heiluttavat karttaa kädessä alhaalla? Kartta on aina menosuuntaan, luetaan aina eteenpäin, ohjeistaa Jukola-koulun rehtori Seppo Jokipelto.

Aikuisten suunnistuskoululaisista valtaosa, kaksi kolmasosaa on naisia ja valtaosa ei ole suunnistanut ikinä tai ainakaan sitten kouluaikojen. Ensi vuoden Lahti-Hollola Jukolan läheisyys on nostattanut selvästi aikuisten rastikipinää. Syksyn Jukola-koulussa suunnistusta opettelee 86 aikuista, eli huomattavasti enemmän kuin aiemmin aikuisten suunnistuskouluissa.

Jukola-koulussa ei edellytetä, että koululaiset osallistuisivat ensi kesän suurviestiin eikä heiltä ole vielä kysytty Jukola-suunnitelmista. Kouluun osallistuu muutamia työporukoita, jotka tähtäävät Jukolan tai Venlojen viestiin.

- Minusta on aika hienoa, että ihmiset, joilla ei ole aiempaa suunnistustaustaa, haluavat tarttua tällaiseen mahdollisuuteen. Uskon, että Jukola kiehtoo, Jokipelto sanoo.

Rastijahti kotiseudulla maailman suurimmassa suunnistusviestitapahtumassa on lähes ainutkertainen mahdollisuus.

Venlojen viestijoukkue syntymässä

Leena Kettunen lähti mukaan ystävän houkuttelemana ja houkutteli mukaan vielä kolmannenkin ystävän.

- Tähtäämme Jukolaan, mutta emme tiedä, mihin asti pääsemme, Kettunen naurahtaa.

Heillä Venlojen nelikosta puuttuu enää yksi jäsen, joka saattaa löytyä suunnistuskoulusta. Uusi koulukaveri Satu Korhonen ei vielä lupaudu joukkueeseen, mutta saattaa hyvinkin olla taivuteltavissa.

- Olen haaveillut kauan, että haluan oppia suunnistamaan. Olen halunnut nimenomaan suunnistuskouluun, vaikka iltarasteillakin voi saada neuvoja, Korhonen sanoo.

Satu Korhonen tarkistaa rastin koodin. Kuva: Juha Tanhua

Molemmat naiset ovat kokeneita metsässä tai ainakin metsäpoluilla liikkujia.

- Keskelle metsää meneminen jännittää, Korhonen myöntää.

Pohja Jukolan selvittämiseen

Seppo Jokipelto on itsekin aloittanut suunnistuksen aikuisena, vähän alle kolmekymppisenä. Hän tutustui lajiin iltarasteilla tutun suunnistajan kanssa ja jatkoi opettelua kävelemällä helppoja ratoja läpi. Sittemmin hän perusti Hollolan Urheilijoihin lasten ja nuorten suunnistuskoulun. Siihen osallistuu joka kesä keskimäärin 70 lasta ja nuorta.

Jukola-koulussa on ensi kevätkausi mukaan lukien yhdeksän harjoituskertaa. Siinä ajassa ei tehdä suunnistajia, Jokipelto myöntää.

- Täällä annetaan perustiedot ja -taidot, minkä jälkeen heillä pitäisi olla kyky osallistua iltarasteille. Siellä he saavat meiltä ohjaajilta alkuun harjoitustukea. He saavat myös talviharjoitteluohjeet, ja Kaupin Minna perustaa polkujuoksukoulun, joka palvelee kuntoharjoitteluna suunnistajia talven aikana. Kun kevätkaudella vielä kerrataan ja hiotaan taitoja, niin heillä pitäisi olla kaikki mahdollisuudet selvitä Jukolasta harrastetasolla, Jokipelto suunnittelee.

Jukola-koulu on ensi kesän viestin tavoin Lahden Suunnistajien ja Hollolan Urheilijoiden yhteistyötä. Ohjaajia on kaksitoista, ja koululaiset on jaettu noin seitsemän aikuisen ryhmiin.

- Alkuun mennään kädestä pitäen pitkin metsiä. Melkein pitäisi olla henkilökohtaiset ohjaajat, Seppo Jokipelto naurahtaa.

Aikuisten suunnistusharrastus on lisääntynyt vuosi vuodelta. Jokipellon mukaan sen näkee omin silmin alueen iltarasteilla.

- Lahden Suunnistajien iltarasteilla käy 250-300 ihmistä per kerta, Hollolan Urheilijoiden iltarasteilla 150-160 per kerta ja Rastivarsojen 150-170, Seppo Jokipelto tietää.

Älä häviä kartalta

Kuten oikeassakin koulussa, kaikki alkaa lukutaidosta. Kartan lukeminen nopeasti, suunnitelman tekeminen rastilta toiselle ja taito havainnoida olennaiset asiat ratkaisee. Kompassi on vain apuväline.

Maastossa koululaiset etenevät ja etsivät sitä kartasta valittua olennaista tietoa, johon varmasti törmää reitillä kohti rastia. Rasti löytyy, kunhan ensin löytyy risteävä polku ja oikealla oleva iso kuoppa.

Taija Heiskanen, Satu Korhonen, Kirsi Lepistö, Liisa Heino kävivät supan pohjalla. Kuva: Juha Tanhua

- Täälläpäin sanotaan suppa. Kuoppa on kaivettu, suppa luonnon muovaama, Jokipelto muistuttaa ensi vuoden Jukola-maaston erityispiirteestä.

Jutustelua on hillittävä, eikä mustikoita saa poimia.

- Suunnistaja on sellainen eläin, että sen pitäisi aina mennä yksin, ettei ole häiritseviä ajatuksia. Vastaantulijakin voi katkaista ajatuksen. Silloin häviää kartalta, jos peukalo ei ole kartalla tiukasti siinä missä mennään.

Jukola-koulu

Aikuisille suunnistusoppia

Lahti-Hollola Jukolan järjestäjät Lahden Suunnistajat -37 ja Hollolan Urheilijat -46 järjestävät aikuisille suunnistuskoulun.

Jukola-koulussa on viisi harjoituskertaa syksyllä ja neljä ensi keväänä.

Syyskaudella 86 osallistujaa on jaettu tason ja ohjaajamäärän mukaan noin seitsemän koululaisen ryhmiin. 12 vakinaista ohjaajaa.

Kaksi kolmasosaa osallistujista on naisia, kolmasosa miehiä. Kaksi kolmasosaa ei ole harrastanut suunnistusta, kolmasosalla jokin verran suunnistustaustaa.

Mukana yksittäisiä ihmisiä sekä muutamia Venlojen ja Jukolan viestiin tähtääviä joukkueita.

Lahti-Hollola Jukola suunnistetaan 16.-17.6.2018.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi