Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Olohuone, jossa pidettäisiin konsertteja ja eSports-turnauksia? Kisapuiston kehittämistä visioidaan nyt rohkeasti

Konsertteja nurmella ja videopelaamisen turnauksia sisätiloissa. Voitaneen pitää lopullisesti selvänä, ettei uusi, monikäyttöinen Kisapuisto valmistu vielä tällä vuosikymmenellä. FC Lahden Jussi Lumio on kuitenkin toiveikas, että tuliterä stadion voisi olla käytössä vuonna 2020.

Kisapuiston uusi tekonurmi otettiin käyttöön heinäkuussa. Katsomo-olot ovat edelleen askeettiset. Kuva: Mirja Hussain

Lahden Kisapuistosta halutaan liikunnan, kulttuurin ja viihteen monitoimikeskus. Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Marju Markkanen (sd.) maalailee, että stadionin nurmella voitaisiin järjestää esimerkiksi konsertteja ja sisätiloissa eSportsin eli kilpailullisen videopelaamisen turnauksia.

Muun muassa tällaisia visioita nousi esiin lautakunnan kokouksessa keskiviikkona, kun Kisapuiston stadionin hankesuunnitelmaa käsiteltiin.

- Meidän ajatuksemme mukaan koko Kisapuistosta tulisi kaupunkilaisten olohuone, jossa eri-ikäiset ihmiset voisivat niin kesällä kuin talvella viettää aikaansa ja nauttia olostaan, Markkanen sanoo.

Stadionin monikäyttöisyyttä painottaa myös stadionin pääkäyttäjä FC Lahti. Seura arvioi, että sen osuus Kisapuiston käyttöasteesta olisi 10-15 prosenttia, muiden toimijoiden 85-90 prosenttia.

Raikastunut ilmapiiri

Uuden lautakunnan ensimmäisessä kokouksessa Kisapuisto-keskustelu oli Markkasen mukaan innostunutta, joskin "rahatilanne tietysti haittaa innostuksen pursuamista".

Ilmapiiri vaikuttaa siis muuttuneen keväästä, jolloin julkista keskustelua käytiin varsin happamalla sävyllä ja hankkeen jähmeä eteneminen turhautti urheiluväkeä.

FC Lahden hallituksen jäsen Jussi Lumio vahvistaa havainnon todeksi.

- Olennaista varmasti on, että olemme keskustelleet enemmän päättäjien ja kaikkien muidenkin kanssa. Monessa keskustelussa on kuultu, että "oho, tätäkään asiaa en tiennyt". Olemme tuoneet päättäjille paljon tietoa, jota heillä ei aiemmin ole ollut, Lumio sanoo.

FC Lahti lähetti aiemmin tässä kuussa päättäjille lausunnon, jossa se esittää toivomiaan muutoksia Tilakeskuksen keväällä julkaisemaan Kisapuiston hankesuunnitelmaan.

- Lausunto on hyvin tasokkaasti laadittu, kiittää toimitilajohtaja Mauri Koistinen, joka on aiemmin penännyt jalkapalloväeltä konkretiaa varsinkin rahoitusasioihin.

FC Lahden Jussi Lumio on tyytyväinen siihen, että neuvotteluyhteys kaupungin kanssa on parantunut. Kuva: Katja Luoma

Muutosta on tapahtunut myös puheissa hankkeen toteuttamistavasta. Toisin kuin edellisen kaupunginhallituksen aikana, nyt kaupungin edustajat puhuvat suopeammin hankkeen siirtämistä pois Tilakeskukselta kaupungin tytäryhtiöille. Näin Kisapuisto ei rasittaisi kaupungin investointiohjelmaa.

Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) väläytti tämän toimintamallin mahdollisuutta Uuden Lahden haastattelussa keskiviikkona.

FC Lahti haluaa päätykatsomot

FC Lahden lausunnon selväsanainen lupaus on, että seura on valmis investoimaan stadionhankkeeseen puoli miljoonaa euroa. Summasta tosin vain pieni olisi FC Lahden omaa rahaa. Suurempi osuus tulisi Euroopan jalkapalloliitto Uefan Hat Trick -rahoituksesta, joka on suunnattu seurojen toimintaa edistäviin hankkeisiin.

Lumio painottaa, että Hat Trick -rahoituksen saamiseksi Kisapuistoa ei voi rakentaa niin riisutussa muodossa kuin Tilakeskus hankesuunnitelmassaan esittää.

Kisapuistoa rakennetaan todennäköisesti useammassa vaiheessa. FC Lahti toivoo, että uudet päätykatsomot rakennetaan heti ykkösvaiheessa samalla kun pääkatsomo uusitaan. Aurinkokatsomon kattaminen voisi jäädä kakkosvaiheeseen.

- Lähtökohtana on noin 5 000 katsojan kapasiteetti, josta 3 500 olisi katettuja. Se on aika lailla minimi, Lumio sanoo.

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Markkanen myöntää, että uuden työmaan perustaminen on aina kallista.

- Mitä se tekee urheilulle, jos on koko ajan rakennustyömaat stadionin ympärillä? Paljonko vaikuttaa käyttöön? Se voi hankaloittaa harjoituksia ja ottelutoimintaa.

Unelmana 2020

Voitaneen pitää lopullisesti selvänä, ettei uusi Kisapuisto valmistu vielä tällä vuosikymmenellä. FC Lahden Jussi Lumio on kuitenkin toiveikas, että tuliterä stadion voisi olla käytössä vuonna 2020.

Asia on seuralle tärkeä Veikkausliigan pelien kannalta. Menneenä keväänä joukkue joutui pelaamaan ensimmäiset kotipelinsä erittäin heikkokuntoisella kentällä, koska Hiihtostadionin nurmi oli MM-hiihtojen ja kylmän kevään jäljiltä tavallistakin huonommassa tilassa.

Veikkausliiga suhtautuu penseästi erityisjärjestelyihin otteluohjelman laadinnassa. Pitkiä vieraspelien putkia myönnetään vain poikkeuksellisista syistä.

Lumion mukaan on todennäköistä, että FC Lahti aloittaa seuraavat kautensa Kisapuiston tekonurmella ja siirtyy Hiihtostadionille sitten kun kenttä on riittävän hyvässä kunnossa. Mahdollisesti syksyn viimeisissä peleissä palattaisiin Kisapuiston tekonurmelle. Nämäkin järjestelyt vaativat liigalta erityislupaa, mutta Lumion mukaan sellaisen saaminen tuskin tuottaa ongelmia.

Jos Kisapuiston uusi stadion toteutuisi FC Lahden esityksen mukaisena, se olisi todennäköisesti europelikelpoinen ainakin kahdelle ensimmäiselle karsintakierroksille.

- Jos menemme pidemmälle, Hiihtostadion on hyvä vaihtoehto. Se ei ole mikään kynnyskysymys, Lumio sanoo.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi