Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Hikiset kilometrit kurassa - debytantti Aimo Pyykkönen kestävin Finlandia-maastossa

Aimo Pyykkönen jätti Eemil Uiton Messilän Kartanonmäen loppunousussa ja voitti uransa ensimmäisen maastopyöräkilpailun. Kuva: Viena Kytöjoki

Viikonlopun myrskysää antoi erityismausteensa Lahden pyöräilyseura TWD-Länkenin järjestämälle vuotuiselle Finlandia MTB -maastopyöräilykilpailulle. Maastolenkin pohja oli laajalti mutaisa ja teki järjestyksessään 27. kerran poljetun kilpailun pyöräilemisestä raskaan haasteen osanottajille.

Pyöräily-Finlandian 70 kilometrin matkan voitti Porvoon Akilleksen Aimo Pyykkönen, joka karisti LaPy/CrocSportsia edustaneen Eemil Uiton vasta maalia edeltäneessä ylämäkikamppailussa.

Messilän Kartanonmäkeen tullessa kaksikko oli vielä rinta rinnan, mutta mäessä Pyykkönen kiskaisi itselleen voittoon tarvitun etumatkan.

- Maalinousua edeltäneessä mäessä teki tiukkaa ja Uitto oli jo karata. Pääsin onnekseni hänen takarenkaaseensa kiinni ja alamäessä koitin uskaltaa vaan mennä, vaikka maaston alamäet ovat minulle aika iso heikkous. Pysyessäni iskuetäisyydellä ajattelin, että isken tuohon viimeiseen mäkeen. Katsoin, että kolmas kaveri alkoi jo lähestyä ja päätin avata kirin ajoissa, Pyykkönen selvitti loppuratkaisua.

Muljuin sinne tänne ja toivoin parasta. Finlandia-ykkönen Aimo Pyykkönen

Pyykkönen kukisti Uiton kahdeksalla sekunnilla. Kolmas kaveri oli Team Lahden Polkupyörähuollon Jari Heinikainen, joka jäi lopulta voittajasta 35 sekunnin päähän.

Edellisvuosien voittaja Samuli Pökälä hyytyi kärjen vauhdista toisella 35 kilometrin kierroksella Tiirismaan raskaissa nousuissa, ja kärkikolmikon jälkeiset sijat ottivat Lahden Pyöräilijöiden Sauli Pihamaa ja Sami Tyynelä. He jäivät voittajasta jo yli 13 minuuttia.

Naisten ylivoimainen ykkönen oli pyöräsuunnistuksen MM-nainen Marika Hara.

Voittajan jaloista löytyi polkuvoimaa

Huomattavaa Pyykkösen voitossa oli se, että Finlandia MTB oli miehen ensimmäinen maastopyöräilykilpailu. Hänen päälajinsa on maantiepyöräily.

- Kova oli kisa. Alussa oli vaikeaa, helpoilla osuuksilla pystyin käyttämään maantiepyöräilijän vahvuuksia eli tempoa, mutta polkuosuuksilla olin välillä tukkeena. Sanoinkin siinä kilpakavereille, että menkää ohi vaan. Hyvinhän se meni loppujen lopuksi, rimpuilin mukana, Pyykkönen naurahti.

Eemil Uitto ja Aimo Pyykkönen joutuivat vetämään hetken henkeä kolmen ja puolen tunnin urakan jälkeen. Kuva: Viena Kytöjoki

- Muta oli haastavaa. Muljuin sinne tänne ja toivoin parasta. Välillä reitillä joutui taluttamaan ja juoksemaan, kun oli pari sellaista mutapätkää, joista ei omilla renkailla ja taidoilla ainakaan päässyt mihinkään. Toisaalta tuo raskas keli sopi minulle, sillä jaloista löytyy polkuvoimaa.

Pyykkösen mukaan suunnitelma kisaan oli selvä, piti pysyä pystyssä ja pitää huoli, ettei riko itseään.

- Etteivät loppukauden maastokisat mene plörinäksi sillä, että jalka murtuu, hän selitti.

- Tottakai lähdin yrittämään ja katsomaan mihin rahkeet riittävät. En kuitenkaan arvannut, että se ihan näin hyvin menee. Kelpaa tämäkin, helsinkiläinen hymyili.

Myrsky toi pieniä reittimuutoksia

Kisan johtajana toiminut isäntäseuran Esko Lummelampi totesi, ettei viikonlopun myrskysäähän voitu täysin varautua.

- Mitään esivalmisteluja ei tehty, mutta pieni reittimuutos tehtiin Tiirismaalle. Koska on ollut märkä kesä, siellä piti yhtä pätkää muuttaa vähän. Ei mitään suuria muutoksia kuitenkaan. Periaatteessa koko Tiirismaan harjun maasto on kovapohjaista, mutta on olemassa pätkiä, jotka ovat nyt märällä hieman kiusallisempia, Lummelampi kertoi.

Hän oli iloinen, ettei viikonlopun myrskysää lopulta vaikuttanut Suomen pitkäikäisimmän maastopyöräilykilpailun osallistujamäärään.

- Jälki-ilmoittautuneita oli runsaasti. Tarkkoja lukuja en ole vielä saanut, mutta noin 250 osallistujan määrässä mennään.

Samu Saatsi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X