Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Rämäpäät tarjoilivat temppuja torilla - katso videolta, millaisiin suorituksiin ammattilaiset taipuivat

Lahden torilla nähtiin tänään vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kaupungin ytimeen oli rakennettu kaksi näyttävää hyppyriä, joista kutsuvieraina paikalle tulleet hurjapäät lensivät alas erilaisten temppuyhdistelmien saattelemina.

Kyseessä oli Big air -kutsukilpailu, johon ottivat osaa Suomen parhaat rämäpäät.

Kilpailu oli osa Bike Weekend -tapahtumaa, ja se järjestettiin nyt viidettä kertaa. Tapahtumapaikka vaihdettiin Messilästä torille, mikä oli kannattava veto. Kilpailua oli seuraamassa moni, jolle laji oli kokonaan uusi.

Tasaväkisen kilpailun voittajaksi selviytyi tuomariston päätöksellä Kuopiosta kotoisin oleva Antti Rissanen. Matematiikan opettaja ja tuleva maisema-arkkitehti oli torin antiin tyytyväinen.

Ainoa juttu, mitä piti jännittää, oli tämä tuleva ukkosmyrsky. Big air -voittaja Antti Rissanen
Ennen ukkosmyrskyä torille kerääntyi satamäärin yleisöä seuraamaan Suomen parhaiden bmx-pyöräilijöiden lennokkaita temppuja. Kuva: Antti Sepponen

- Hauskaa oli! Ainoa juttu, mitä piti jännittää, oli tämä tuleva ukkosmyrsky. Tiedettiin, että se on sieltä tulossa. Saatiin onneksi vedettyä tämä, ja tapahtumana tämä oli jälleen hienosti järjestetty, Rissanen kehui.

Jopa viisi metriä korkeita hyppyjä

Big air -kilpailussa yleisö pääsi ihastelemaan, kun pyörä toisensa jälkeen kohosi korkeuksiin. Ilmaa maan ja pyörän välille kertyi arviolta noin viisi metriä kilpailijasta riippuen. Muutaman kerran satapäinen katsojakunta huokaisi pahalta näyttäneen kaatumisen johdosta.

Rissanen pysyi hyppynsä pystyssä. Torin tapahtumaan illan voittaja oli valinnut näyttävän kavalkaadin erilaisia temppuja.

- Siinä on iso torni, niin mikäs siitä oli vetää. Siitä pääsi korkealle, ja se on kyllä ihan parasta. Ei tarvitse välttämättä edes olla ihmeellisiä temppuja, kun mennään niin julmetun korkealle, Rissanen fiilisteli.

Tapahtuman järjestämisen pääarkkitehtina hääräillyt Erkki Vainikka oli tyytyväinen, vaikka sade typisti tapahtuman loppua jonkin verran.

- Olisi voinut jatkaa vartin pidempään ilman sadetta. Yleisöä oli kivasti, vaikka sää oli epävakaa. Ensi vuodeksi pyritään kehittämään tapahtumaa vielä enemmän kokopäiväiseksi, Vainikka tuumasi purkaessaan maalialueen ilmapatjaa.

Adam Kun pikavisiitillä

Illan isoin nimi oli unkarilainen Adam Kun. Bmx-pyörää tasamaalla mitä ihmeellisimpiin asentoihin taivutellut Kun on maailmaa kiertävä ammattilainen ja lajissaan maailmanmestari. Suomessa taituri oli ensimmäistä kertaa. Lahteen hänet houkuteltiin tapahtuman pääsponsorin avulla.

Maailmaa kiertävä ammattilaispyöräilijä Adam Kun taivutteli pyöräänsä mitä ihmeellisempiin asentoihin. Kuva: Antti Sepponen

- Tämä oli pikapysähdys Suomessa. Olin juuri Venäjällä ja matka jatkuu tästä Sveitsiin. Siitä Berliiniin ja Argentiinaan, Kun luetteli.

Kunin käsittelyssä temppuilu näyttää helpolta ja vaivattomalta. Taustalla on kuitenkin pitkä matka lajin ammattilaiseksi. Takana on 15 vuotta opettelua.

- Se ei ole helppoa, ja on ottanut aikansa oppia. Harjoittelen edelleen tunnin tai kaksi päivässä, minkä lisäksi on kaikki muu, Kun muistutti.

Lauri Ilola
lauri.ilola@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X