Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Nytkähtääkö lajirajat ylittävä yhteistyö vihdoin eteenpäin? Sport Päijät-Häme -strategian tavoite: Suomen paras urheilijan polku

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n seurakehittäjä Kustaa Ylitalo teki selkoa Sport Päijät-Häme -strategiasta Radio Voiman haastattelussa. Kuva: Aatu Raninen

Lajirajat ylittävän yhteistyön tärkeyttä on korostettu urheilupiireissä jo pitkään. Päijät-Hämeessä yksittäisiä toimivia malleja on saatu toteutettua, mutta isossa kuvassa hedelmällinen ja järjestelmällinen seurojen välinen yhteistyö on jäänyt ajoittain korulauseiden tasolle.

Nyt tilanteeseen halutaan muutosta, kun maakunnallinen Sport Päijät-Häme -urheilustrategia virallisesti julkistettiin.

Strategian visiona on tehdä maakunnasta urheilijan polun edelläkävijä Suomessa ja lisätä sitä kautta alueen vetovoimaa ja urheilullista menestystä.

Toimintaa ovat pyörittämässä Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu, Päijät-Hämeen Urheiluakatemia, Vierumäen ja Pajulahden valmennuskeskukset sekä ammattitaitoinen ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii kokenut jalkapallovalmentaja Harri Kampman.

- Tähän asti urheilijan polkua on toteutettu enemmän tai vähemmän laadukkaasti eri tahojen toimesta. Nyt pyrimme yhdistämään resursseja entistä vahvemmin, että saisimme ne paremmin käyttöön ja loisimme urheilijan polkua yhdessä lajista riippumatta, selvensi PHLU:n seurakehittäjä Kustaa Ylitalo Radio Voiman haastattelussa.

Edellä mainitun ydinryhmän lisäksi useat alueen urheiluseurat ovat olleet mukana strategian suunnittelussa. Tiedustelujen ja yhteisten keskusteluiden pohjalta missioon muodostui kolme kärkeä: Urheilijan polun selkiyttäminen Päijät-Hämeessä, vahva seurojen ja lajien välinen yhteistyö sekä koulun ja urheilun yhdistäminen.

Kaikkien ei tarvitse hallita kaikkea

Ylitalon mukaan seurat ovat ottaneet strategian vastaan hyvin.

Toimintaa käynnisteltiin jo kesällä vapaaottelija Aleksi Toivosen vetämillä eri lajien yhteisillä fysiikkaharjoituksilla. Myös urheilijoiden valmentajat olivat mukana oppimassa uutta ja laajentamassa treenipankkiaan.

Yhteistyön merkitys on tiedostettu entistä paremmin eri seuratoimijoiden keskuudessa, mutta avarakatseisuutta ja aitoa tiimihenkeä kaivataan yhä lisää.

Tehdään tästä Suomen paras malli. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n seurakehittäjä Kustaa Ylitalo

- Hyvin toimivissa ja laadukkaissa seuroissa tietoa löytyy. Joukkoon mahtuu aina myös kapeampi katseisia valmentajia ja toimijoita, jotka näkevät vain sen oman lajin. Yhdessä saadaan parempaa aikaiseksi, huomauttaa Ylitalo ja jatkaa.

- Ei ole mitään järkeä, että jokainen yksittäinen toimia yrittää hallita kaikkea. Käytetään yhdessä sitä asiantuntemusta, mitä eri lajeissa on tarjolla. Yhteistyötä on tehty jo ennen tätä strategiaakin, mutta nyt tuodaan se näkyvämmäksi ja systemaattisemmaksi.

Jatkuvasti jalostuvan Sport Päijät-Häme -työkalun kehittäjillä on kunnianhimoinen tavoite.

- Tehdään tästä Suomen paras malli, jota voidaan viedä ylpeänä myös maailmalle.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X