Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"En ole luovuttajatyyppi" - Sebastian Repo raivasi tiensä parrasvaloihin

Vaikea syksy kääntyi lopulta riemukuluksi. Lahtelainen harjoittelee yksin ja kavereidensa kanssa Lahdessa ja valmistautuu taistelemaan paikasta Florida Panthersin NHL-miehistössä. Hyvät tukiverkot ovat auttaneet, kun omien tavoitteiden eteen on tullut esteitä.

Sebastian Repo on rakentanut uransa pohjia Radiomäen kentän juoksuradalla. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahden Radiomäen urheilukentällä istuu tyytyväinen mies. Jääkiekkoilija Sebastian Repo katselee urheilukentällä temmeltäviä lapsia. Samalla paikalla Repo on harjoitellut lukemattomia kertoja. Lapsuudessaan Repo vietti kentällä paljon aikaa, kun jääkiekkojuniori valmistautui uuteen kauteen. Yleisurheiluradalle olisi voinut tuoda myös verenperintö, sillä Jukka-isä oli aikoinaan Suomen kärkijuoksijoita 400 metrillä.

- Ei isä yrittänyt ajaa yleisurheiluun. Jääkiekko oli minun juttuni, Repo muistelee.

Nyt Repo on tuore NHL-sopimuksen allekirjoittanut jääkiekkoilija. Heinäkuun alussa Florida Panthers teki pari viikkoa aiemmin varaamansa Revon kanssa kolmen vuoden tulokassopimuksen.

- Aika vaihderikas vuosi on takana. Tuntuu hurjalta mitä kaikkea on tapahtunut, mutta kun palikat loksahtavat paikoilleen voi mitä tahansa tapahtua, Repo sanoo Radiomäellä.

Lahden Lyseon oppilaat Emil Larmi, Eetu Sopanen, Miska Siikonen ja Sebastian Repo juhlivat maailmanmestaruutta tammikuussa 2016. Kuva: Sami Kuusivirta

Muistutetaanpa mitä kaikkea on tapahtunut. Repo teki toissa kaudella läpimurtonsa Pelicansissa. Hän viimeisteli runkosarjassa 15 maalia ja oli mukana nuorten maailmanmestaruuden voittaneessa Suomen joukkueessa. Kesän Repo harjoitteli ja valmistautui toiveikkaasti uuteen kauteen Pelicansissa. Syksy ei kuitenkaan mennyt, kuten Repo oli ajatellut. Hän putosi liigakauden alkuvaiheissa kokoonpanon ulkopuolelle ja lopulta Mestikseen, Peliittoihin.

- Itselläni on ollut selkeä päämäärä koko ajan. Olen tiennyt mihin rahkeeni riittävät, kun teen hommia kovasti.

Heinolan komennus jäi neljään peliin, kun Repo vaihtoi Pelicansin Tapparaan. Loppukauden aikana lahtelainen nakutti Tapparassa 11 maalia ja antoi 21 maalisyöttöä.

- Oli ne vaikeita aikoja. En saanut syksyllä sellaista starttia jollaisen olisin halunnut. Tuntui, etten ollut valmis. En vaipunut epätoivoon, sillä tiesin, että uusi paikka löytyy. Oli lottovoitto päätyä Tapparaan, Repo miettii.

Sen enempää mies ei halua syksyn tapahtumista puhua. Keväällä hän juhli Suomen mestaruutta ja pari kuukautta myöhemmin allekirjoitettavana oli NHL:n tulokassopimus. Pohjois-Amerikassa kiinnostuksen heräämistä auttoi varmasti Revon hyvät otteet myös pudotuspeleissä, joissa hän teki kuusi maalia.

Juhannuksen alla varmistunut NHL-varaus oli matkan välietappi ja yhden unelman täyttymys.

- Oli uskomaton fiilis, kun varaus tuli. Olin kuin puulla päähän lyöty, Repo myöntää.

Näyttämisen halu

Kaiken keskellä Repo on uskonut itseensä. Vuoden 2016 nuorten MM-kisoissa lahtelainen aloitti kisat, mutta putosi kolmannessa ottelussa pelaavasta kokoonpanosta. Sieltä hän palasi Liigaan näyttöhaluja puhkuen.

Sama halu onnistua siivitti eteenpäin myös viime syksynä.

- En ole luovuttajatyyppi. Painan kahta kauheammin hommia, jos on vastoinkäymisiä. En ole koskaan saanut mitään helpolla, Repo muistuttaa.

Samanlaista viestiä kuulee lahtelaisen uraa läheltä seuranneilta. Poika on ollut tunnollinen ja kova tekemään töitä.

- Huomaa, että olen vielä nuori poika. Joka vuosi opin lisää, Repo myöntää.

Maaliskuussa 2016 Pelicansin tehoviisikko juhlii ylivoimamaalia. Hannes Björninen onnittelee maalintekijä Sebastian Repoa, jonka vasemmalla puolella ovat Juha Leimu, Miika Roine ja Ryan Potulny. Kuva: Katja Luoma

Tammikuussa 2015 nuori mies suuntasi kevätkaudeksi Yhdysvaltoihin pelaamaan sikäläistä junioreiden pääsarjaa. Kokemus aukaisi Revon silmät.

- Huomasin, että olin paljon vahvempi henkisesti sen jälkeen. Näin silloin mitä peli on Pohjois-Amerikassa ja ihastuin siihen pelityyliin.

NHL alkoi kiilua tavoitteena. Ehkä oli jopa onni, että Lahdessa matka näytti syksyllä pysähtyvän. Repo oli päättänyt panostaa kauteen ja kaiken maksimoidakseen hän jatkoi kotona asumista. Ajatus oli, että mies voi keskittyä jääkiekkoiluun. Tampereelle muutto pakotti kuitenkin pois turvallisesta ympäristöstä. Siitä kokemuksesta voi olla yllättävän suuri apu, kun Repo lähtee elokuussa tavoittelemaan paikkaa Panthersissa.

- Äiti on pitänyt huolta kotipuolesta Lahdessa. Tampereella osasin kuitenkin hoitaa asiani, vaikka täytyy myöntää, että tulin usein pyykkikorin kanssa kotiin, Repo naurahtaa.

Perhe on erittäin tärkeä asia Sebastian Revon elämässä. Isä, Minna-äiti ja sisko Klaudia ovat tukeneet koko jääkiekkouran ajan.

- Olen perhekeskeinen ihminen. Olen voinut jakaa heidän kanssaan kaikki ilot, murheet ja surut. Isä on ollut esikuva ja häntä olen kunnioittanut. On iso juttu, kun on saanut häneltä apua ja neuvoja.

Suomalaiskeskittymä

Florida Panthersiin on myös syntymässä määrätynlaista suomalaisperhettä. Tapparan kasvatti Aleksander Barkov on joukkueen tähtiä. Panthers kiinnitti joukkueeseensa myös Tapparasta Henrik Haapalan. Ei liene sattumaa, että Panthersin kykyjenetsijänä on Jari Kekäläinen, joka on myös työskennellyt Tapparassa.

- Onhan se iso juttu. Helpompi sinne on mennä, kun pystyy kommunikoimaan myös suomeksi, Repo sanoo.

Englannin kieli ei ole kuitenkaan mikään peikko, sen Repo huomasi Yhdysvaltain juniorijääkiekkovisiitillään.

- Puolen vuoden kokemus oli tärkeä myös kielen kannalta. Huomasi, että pärjään. Koulussa englanti ja matematiikka olivat liikunnan lisäksi suosikkiaineita. Äiti jaksoi aina toitottaa, että jos haluaa maailmalla pärjätä pitää lukea kieliä, Repo kannustaa nuoria opiskelemaan kieliä.

Lisää nopeutta ja voimaa

Kesällä lahtelainen harjoittelee pääasiassa itsekseen, jotta olisi elokuussa valmis taistelemaan paikasta auringossa. Tulokassopimus ei takaa mitään, sen tietää Repokin.

- Nyt on edessä iso askel. Alkuun on varmasti paljon uusia asioita ja opittavaa. Tavoite on ottaa NHL-paikka. Siitä lähden tappelemaan, mutta en ole asiaa liikaa ajatellut.

Viime syksynä Repo pelasi neljä ottelua Peliittoissa ennen Tampereelle siirtymistä. Kuva: Tuomo Seppänen

Laukaus on edelleen Revon tavaramerkki, mutta mies on yrittänyt muokata peliään koko ajan kokonaisvaltaisemmaksi. Kehityskohteiden kärjessä ovat nopeus ja fysiikka.

- Urheilijan pitää aina löytää kehitettävää, jos haluaa huipulla pelata. Nautin itseni kehittämisestä.

Lahdessa Repo harjoittelee itsekseen, mutta myös monivuotisen joukkuekaverinsa Joonas Haraldin kanssa.

- Joonaksella on vähän vielä tekemistä sulkapallossa. Minä vien ja Joonas vikisee, mutta saanpa ainakin voittamisen kulttuuria, Repo letkauttaa.

Torilla tavataan

Florida Panthers on nyt rakentamassa uutta nuorennettua joukkuetta. Jaromir Jagr ja Jussi Jokinen saivat lähteä ja tilalle on tuotu nuoruutta.

- Uskon että siinä on saumaa, mutta kukaan ei pelipaikkaa anna, vaan se pitää ottaa.

Lähiviikkojen ohjelma on vielä hieman auki, mutta Repo on suuntaamassa Floridaan elokuun alussa. Siitä alkaa taas uusi etappi, mutta missä Sebastian Repo on viiden vuoden kuluttua?

- En tiedä missä olen, mutta varmasti olen kehittynyt jääkiekkoilijana ja ihmisenä.

Liigakausi päättyi mestaruusjuhliin. Kuva: Timo Hartikainen

Yksi asia on varma. Lahti pysyy miehen mielessä. Kotikaupungilla on paikka sydämessä.

Mitä tapahtuu, jos Sebastian Repo on joskus voittamassa Stanley Cupia? Nähdäänkö pokaali Lahdessa?

- Kyllä minä sen Lahden torille toisin, Repo myöntää.

Ehkä sekin unelma toteutuu joskus.

Kuka?

Sebastian Repo

Syntynyt 23.6.1996 Lahdessa.

Pituus 189 cm, paino 90 kg.

Hyökkääjä, kätisyys oikea.

Seurat Liigassa Pelicans 2014-2016, siirtyi kesken kauden 2016-2017 Tapparaan. Suomen mestaruus Tapparassa 2017.

Tilastot Liigassa 114 ottelua, 26 maalia +37 maalisyöttöä. Pudotuspeleissä 24 ottelua, tehot 6+3.

Nuorten MM-kulta 2016. Pelasi USA:n juniorijääkiekon pääsarjassa Sioux City Musketeersissa 2015 25 ottelua, 6+9.

Florida Panthersin varaus 2017 kuudennella kierroksella numerolla 184. Teki Panthersin kanssa kolmen vuoden tulokassopimuksen.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X