Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"On ihanaa tehdä tätä perheenjäsenen kanssa" - veri vetää haulikkoammunnan pariin

Orimattilassa pidettävissä kansainvälisissä haulikkokisoissa on mukana useita sisaruspareja. Intialaiset siskokset kiertävät yhdessä maailmaa ja auttavat toinen toistaan parempiin tuloksiin.

Vili Kopra (vas.) aloitti kisaurakkansa jo torstain trapin sekaparikilpailussa. Isoveli Niko Kopra hoiti tuomarin tehtäviä. Molemmat kilpailevat viikonlopun yksilökilpailuissa. Kuva: Mirja Hussain

Haulikkoammunta on vahvasti periytyvä laji. Saman on huomannut Orimattilan Seudun Urheiluampujien puheenjohtaja Pertti Könönen, jonka mukaan on tyypillistä, että lajin pariin päädytään perheen, sukulaisten tai ampumista harrastavien tuttujen kautta. Nykyaikana kipinä usein syntyy, kun vanhempi vie lapsen mukanaan radalle ja lajin pariin kasvetaan siellä.

- Entisaikaan kipinä ammuntaan tuli suoraan kotiin, kun ihmiset asuivat maaseudulla ja metsästys oli suuressa osassa perheiden arkea. Lapset kilpailivat keskenään siitä, kuka pääsee ensimmäisenä vanhempien mukana metsälle ampumaan, Könönen nauraa.

Könönen ja varapuheenjohtaja Raine Keskipasma kuitenkin muistuttavat, että lajin aloittaminen on todella helppoa, vaikka kosketuspintaa lajiin ei perheen kautta olisikaan.

Yhdeksättä kertaa järjestetty nuorten kansainvälinen haulikkokilpailu on kerännyt loppuviikon ajaksi Orimattilaan lähes sata nuorta kilpailijaa useista eri maista. Ei ole yllättävää, että mukana on lukuisia sisaruskatraita.

Kivaa, että veli on seurana

Järjestävän seuran lupaavat trap-ampujat Niko ja Vili Kopra päätyivät lajin pariin 8 vuotta sitten tietenkin isä Kari Kopran mukana.

- Isä vei ensiksi minut radalle ja pari kuukautta myöhemmin Vili sai tulla perässä, Niko Kopra kertoo.

Kari Kopra ampui aikanaan maajoukkueessa parinkymmenen vuoden ajan ja toimii nyt valmentajana. 20-vuotias Niko ja 19 vuotta täyttävä Vili ovat ampuneet urallaan jo muun muassa nuorten EM-joukkuepronssia ja PM-joukkuekultaa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa Vili saavutti viime vuoden nuorten EM-kisoista 7:nnen sijan ja Niko 12:nnen sijan.

Vili Kopra kommentoi suoritustaan isä Kari Kopralle. Kuva: Mirja Hussain

Nuoret miehet treenaavat yhdessä Suomessa ja ulkomailla, mutta ovat toistensa kilpakumppaneita. Veljekset kuitenkin vakuuttavat ettei kilpailuasetelma vaikuta kaksikon väleihin.

- Sen verran, että en halua seurata veljeni tulosta kesken kilpailun. Ehkä sitä on pientä henkistä kamppailua aina keskenään, mutta oikeasti on vain todella kivaa, että voi harrastaa tätä lajia oman veljen kanssa.

Vili Kopra on samoilla linjoilla.

- Emme ikinä naljaile tai kuittaile toisillemme. Aika vähän puimme suorituksiakin jälkikäteen. Ehkä ihan penkin alle menneen kilpailun jälkeen saatamme pohtia yhdessä mikä meni vikaan.

- Mutta muistan kyllä, kuinka nuorempana murrosiässä toisen kanssa ei halunnut viettää aikaa enempää kuin oli pakko. Kun treenasimme, kilpailimme ja asuimme yhdessä, niin välillä oli vähän jäätävää, Vili naurahtaa.

Suomen treenikausi rajoittuu huhti-syyskuuhun, joten talvisaikaan Koprat harjoittelevat kuukausittain ulkomailla.

- Matkustelu on kivaa, mutta on ajoittain rankkaa, jos jää paitsi joistakin muista menoista. Silloin on tärkeää, että maailmalla on veli mukana, Vili pohtii.

Veljekset ovat samanlaisia, mutta Niko keksii heti ainakin yhden eroavaisuuden.

- Vili on paljon lahjakkaampi, minun pitää ampumalla tehdä tulokset.

Guptan siskokset haluavat tehdä Intian ylpeäksi

Kirti (vas.) ja Soumya Gupta rakastavat haulikkoammuntaa ja tsemppaavat aina toisiaan. Kuva: Mirja Hussain

Orimattilassa kilpailivat myös intialaiset siskokset Kirti ja Soumya Gupta, jotka hekin aloittivat lajin isän esimerkistä. Haulikkoammunta on Intiassa todella harvinainen laji ja se onkin yksi syy, miksi sisarukset siitä niin paljon pitävät.

- On myös ihanaa edustaa maatamme ja tehdä suku ja vanhemmat ylpeiksi, tytöt hymyilevät.

Haulikkoammunta on tarkkuutta ja kestävyyttä vaativa laji. Soumya Gupta valmistui torstain kilpailuun yksin. Kuva: Mirja Hussain

Guptan sisarukset ovat Kopriakin vähemmän kilpailuhenkisiä.

- Me kannustamme ja autamme aina toisiamme. Jos toinen tekee virheitä, toinen neuvoo ja yhdessä sitten pohdimme miten voisimme onnistua ensi kerralla paremmin, Soumya sanoo.

- On ihanaa tehdä tätä perheenjäsenen kanssa, Kirti hymyilee.

Trap-ammunta on Intiassa todella harvinainen laji. Kuva: Mirja Hussain

Guptat ovat jo lunastaneet paikkansa lajin MM-kilpailuihin Moskovaan. Koprilla tiedossa on kilpailuoikeus EM-kisoihin ja todennäköisesti MM-kisoihin, vaikka joukkuetta sinne ei olekaan julkistettu.

Niin Guptan siskoksilla kuin Kopran veljeksilläkin on kovat tavoitteet tulevaisuuteen.

- Kaikki urheilijat haaveilevat olympiavoitosta, niin myös me, Kirti sanoo.

- Päätyyn asti mennään. Tokion olympialaiset ovat vielä ehkä liian kova tavoite, koska Suomessa on niin paljon hyviä miesampujia, mutta MM- ja EM-kilpailuista mitali maistuisi, Niko Kopra sanoo.

9th International Junior Shotgun Cup

Kilpailuja kolmessa lajissa

Orimattilan kilpailu on toinen kolmesta Junior Shotgun Cupin osakilpailusta.

Ennen Orimattilaa kilpailtiin Saksan Suhlissa ja Cupin finaalikilpailu on Italian Porpettossa.

Järjestysvuorot vaihtelevat vuosittain. Finaali järjestetään Orimattilassa ensi vuonna.

Kilpailtavat lajit ovat skeet, trap ja kaksoistrap.

Pääasiallinen ero trap- ja skeet-ammunnan välillä on kiekkojen lentosuunta. Trap-lajeissa ammutaan viideltä paikalta ampujasta poispäin lentäviä kiekkoja, kun skeetissä ampumapaikkaa, kiekkojen määrää ja lentosuuntaa ampujasta nähden vaihdellaan.

Kaksoistrapissa ammutaan heitinhaudasta yhtä aikaa kahta ampujasta poispäin menevää kiekkoa.

Haulikkoammunnassa pyritään simuloimaan linnun metsästystä.

Orimattilassa kilpailtiin torstaina kaksoistrapissa ja trapin sekaparikilpailussa.

Viikonloppuna käydään skeetin ja trapin yksilökisat.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X