Aiheet
Urheilu

Porrastreeni käy melkein kenelle tahansa - kahdeksalla vinkillä lajin saloihin

Lahden keskustassa on useita hyviä harjoituspaikkoja rappusissa viihtyvälle. Australiassa portaita tampataan jättimäisissä ryhmissä.

Porrastreeniä voi harrastaa melkein missä ja milloin vain. Monipuolisen harjoittelumuodon tehoa on helppo säädellä. Eikä harrastaminen vaadi erityistaitoja tai omaisuuksia.

1 Kaikentasoisille sopivaa terveysliikuntaa.

Portaiden kipuaminen parantaa hapenottokykyä, vahvistaa sydäntä ja kehittää alavartalon lihaksia. Portaiden nousu polttaa tehokkaasti rasvaa. Se kuormittaa kroppaa kaksi kertaa enemmän kuin reipas tasamaakävely.

Mäkivetoihin verrattuna akillesjänteet ja pohkeet eivät joudu porrasjuoksussa yhtä koville, kun ponnistus tapahtuu tasaiselta alustalta.

2 Portaat eivät kysy erikoisia taitoja.

Portaissa kävelemistä ei tarvitse sen kummemmin miettiä. Joka pystyy vaivatta kävelemään, pystyy askeltamaan portaissa. Harjoituksen tehoa on helppo säädellä oman kunnon mukaan tempoa ja askellusta vaihdellen. Kävellen on hyvä aloittaa. Kovemmassa tempossa ryhmin ja keskittymisen merkitys korostuu. Porrastreenissä myös tasapaino paranee.

Lanu-puistossa on kiviset noin 30 askeleen tiheät portaat. Radiomäelle nousee Mytäjäisten risteyksen puolelta pitkällä porrasvälillä olevat portaat. Kuva: Anssi Hietamaa, Esa Rauhanlaakso

3 Treenivinkit ilmaiseksi verkosta.

Porrastreeni on yksi helpoimmista tavoista saada syke kohoamaan ja kunto kasvamaan. Kun portaiden nousua ja laskua höystää muutamalla lihaskuntoliikkeellä, kasassa on hyvin kokonaisvaltainen harjoitus. Verkosta löytyy hakusanalla porrastreeni lukuisia yksinkertaisia ja helposti omaksuttavia harjoitustekniikoita ja -vinkkejä.

4 Lahden keskustan suosituimmat treeniportaat.

Lahden urheilukeskuksen hyppyrimäkien portaat tarjoavat kelpo haasteen kovakuntoisellekin kiipijälle.

Radiomäelle voi nousta kaupungintalon kulmalta tai Mytäjäisten risteyksen puolelta.

Kirkkopuistossa on useammat portaat. Keskustan läheisyydestä löytyvät myös Kariniemen Lanu-puistoon johtavat kivirappuset.

Yksinkertaisia harjoitteita, kuten tasajalkahyppyjä ja punnerruksia voi tehdä pienimmissäkin portaissa, joita löytyy melkein jokaisen kotikulmilta.

Karpalon mäissä voi mitata omaa kestävyyttä. Kuva: Mirja Hussain

5 Ota harrastus matkalle mukaan.

Porrasliikuntaharrastusta ei tarvitse katkaista edes työ- tai lomamatkalla, kun treenipaikkoja löytyy kaikkialta. Esimerkiksi Kreikan Santorinilla riittää portaita koluttavaksi pitemmänkin virkavapaan ajaksi, eikä näköaloissakaan ole valittamista. Rooman kuuluisat Espanjalaiset portaat eivät sovellu porrasjuoksuun, mutta verkkaisempaan treeniin kyllä. Näkymät ovat sielläkin kohdallaan.

6 Porrasjuoksussa kilpaillaan ympäri maailmaa.

Suomessa kilpaa on juostu muun muassa Tampereen Näsinneulassa, Pohjoismaiden toiseksi korkeimmassa näköalatornissa. Vuoden 2016 miesten kilpailun voittaja Aleksi Kujala nousi 120 metriä ja 651 porrasta ajassa kolme minuuttia 36 sekuntia. Tallinnan tv-tornissa nousua on 170 metriä sisältäen 870 porrasta. Rauno Tiitsin Teletorni Trepijooksin voittoaika oli tänä keväänä 4.55.

7 Tamppaa portaita isossa porukassa jättimäisillä stadioneilla.

Australiassa suosituiksi ovat tulleet Stadion stomp -tapahtumat, joita järjestetään useilla jättistadioneilla. Esimerkiksi Melbourne Cricket Groundilla, jonka lehtereille mahtuu 100 000 katsojaa, pääsee samanhenkisessä seurassa tallomaan 7 300 porrasta.

Lahden Ahkeran Tapio Lehto loikki samalla stadionilla vuoden 1956 olympiakisoissa parhaallaan 15,21 metriä, mutta kentän puolella ja vaakasuuntaisesti.

8 Porraspäivät-kampanjaa vietetään Suomessa vuosittain.

Porraspäivien tavoitteena on herätellä kansalaisia pieniin, jokapäiväisiin valintoihin oman terveytensä edistämiseksi. Viikon aikana työyhteisöjä kannustetaan käyttämään portaita hissin sijaan. Tänä vuonna viikkoa vietetään 6.-12. marraskuuta. Kampanjan toteuttaa Kunnossa kaiken ikää -ohjelma (KKI).

Kuva: Anssi Hietamaa
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt