Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kolumni: Kisapuisto-hanke on niin seisahtuneessa tilassa, että tuliset kannanotot tekisivät terää

Kisapuiston luonnonnurmea alettiin möyriä pois tekonurmen tieltä viime vuoden lopulla. Kuva: Katja Luoma

Tärkeiden päätösten tekeminen vesittyy liian usein siihen, kun asioiden sijaan ihmiset alkavat riidellä. Kisapuiston uuden pääkatsomon rakentamisessa näyttää olevan jossain määrin päinvastoin. Hanketta on nytkytetty näennäisesti asiapohjalta eteenpäin sellaisella uneliaisuudella, että keskustelu alkaa kaivata tulisempia kannanottoja.

Lahden Urheiluhalliyhdistys on tarkoituksella pitänyt pitkään matalaa profiilia. Viime viikolla sen puheenjohtaja Reijo Mäki-Korvela antoi pitkästä aikaa palaa. ”Tähän asti olemme olleet liiankin hienotunteisia”, hän sanoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa viime viikolla.

Mäki-Korvela lausui ääneen kysymyksiä, jotka moni muu Kisapuisto-mielinen vaikuttaja on pitänyt mahassaan. Miten pelkkä hinnanmuodostus voi kestää 1,5 vuotta? Onko joku tai jotkut asianosaiset heitelleet hinnasta ja aikataulusta tahallaan huimia arvioita, jotta hanke ei etenisi? Haluaako joku torpata nimenomaan LUHY:n pois pelistä?

Syyttävät spekulaatiot voivat olla aiheettomia, mutta siitä on vaikea olla eri mieltä, etteikö hankkeen edistäminen olisi ollut ihmeellisen hidasta.

Ranta-Kartano unohtunut

Diplomatian tie on hyvä tie. Se vain vaatii vaikutusvaltaa ja hyviä puhujia.

Helsingissä Olympiastadionin viereen suunnitellussa valtavassa Helsinki Garden -hankkeessa julkinen keskustelu on alusta alkaen ollut asiallista ja eteenpäinkatsovaa perinteisen juupas-eipäs-väittelyn sijaan. Hanketta vetävä Helsingin IFK:n puheenjohtaja Timo Everi on painottanut, että rahat rakentamiseen tulevat yksityisiltä tahoilta. Helppoa ei ole ollut, vaikka ruinaus on jätetty pois. Kyse on erittäin arvokkaasta tontista merkittävällä sijainnilla.

Kisapuiston maisema muuttuu lähivuosina jo ennen kuin pääkatsomon remontti saadaan alkuun, kun Ranta-Kartanon aluetta aletaan rakentaa. Kuva: Juha Peurala

Lahtelainen diplomatia näyttää kaoottisemmalta. Kisapuisto-keskustelussa FC Lahden ja Urheiluhalliyhdistyksen vakuuttelut ovat jääneet liian epämääräisiksi. Visiot kuulostavat järkeviltä, mutta ulkopuoliset kuulijatkin pitäisi saada uskomaan niihin.

Helsinki Garden -hanke on kytketty laajempaan jättiluokan rakennusprojektiin. Lahdessa on puhuttu omituisen vähän Kisapuiston ja rakenteilla olevan Ranta-Kartanon alueen synergiahyödyistä.

Miten FC Lahti lobbaa?

Palataan henkilöihin. FC Lahden puolesta ulostulonsa tekivät toukokuussa (ESS 22.5.) puheenjohtaja Mika Halttunen, toimitusjohtaja Tomi Honkanen ja hallituksen jäsen Thomas Hood. Halttunen ja Honkanen ovat viimeisen päälle mukavia ja miellyttämishaluisia miehiä, jotka esittävät kovatkin kannanotot pehmeästi.

Hiukan suorasanaisemmalla Hoodilla ei ole Halttusen vaikutusvaltaa eikä Honkasen tunnettuutta. Välillä FCL:n kannanotot ovat tulleet hallituksen jäsen Jussi Lumion suusta. Kuinkakohan suunnitelmallisesti seura hoitaa lobbaustaan kulissien takana?

Kaupungin taseeseen vai yksityisenä projektina, siinä yksi avainkysymyksistä. Halttunen vastasi tähänkin pitkillä kaarroksilla, toki yksityistä rahoitusta puoltaen. Reijo Mäki-Korvela sanoi asian suoremmin: jos Kisapuistosta tulee kaupungin laitos, mikään yksityinen taho ei sinne omalla rahallaan mitään rakenna. Silloin Kisapuistosta jäävät pois kunnolliset aitiot ja ravintolat, siis selkeimmät rahantekomahdollisuudet.

Mäki-Korvela tietää sen, ettei Urheiluhalliyhdistyksen valta ole likimainkaan yhtä suuri kuin ennen, ja myös sen, että hänen persoonansa ja yhdistys saattavat ärsyttää joitakin päättäjiä ja virkamiehiä. Ei auta. Vielä on pakko yrittää, kun mikään muu ei näytä toimivan.

Adresseja ollut ennenkin

Lopuksi sananen adresseista. Mäki-Korvela pohti viime viikon haastattelussa, onko mihinkään muuhun hankkeeseen Lahdessa kerätty adressilla nimiä kuten uuteen Kisapuistoon, joka sai taakseen 10 000 allekirjoittajaa.

Kyllä on. Esimerkiksi Kerinkallion tekojääradan rakentamista puoltava adressi sai aikoinaan 4 500 allekirjoittajaa. Rata rakennettiin, eikä sen merkitys lahtelaiselle jääurheilulle ollut ihan pieni. Vinkistä kiitos Lahti-kiekon pioneereihin kuuluvalle Eero Jantuselle.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi