Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Uusi suunnitelma: Kisapuistoon uusi pääkatsomo 7 miljoonalla kevääseen 2020 mennessä

Tilakeskuksen Mauri Koistinen sanoo, ettei toteutustapa vaikuttaisi merkittävästi valmistumisaikatauluun. Liikunta- ja kulttuurilautakunta lausuu hankesuunnitelmasta elokuun puolivälissä.

Kisapuiston tekonurmi on vasta ensiaskel kohti nykyvaatimukset täyttävää jalkapallostadionia. Uusimman hankesuunnitelman mukaan valmista voisi tulla aikaisintaan maaliskuussa 2020. Kuva: Leevi Vähälä

Uusimman hankesuunnitelman mukaan Lahden Kisapuiston jalkapallostadionin uuden pääkatsomon rakentaminen maksaisi noin 7,1 miljoonaa euroa. Hankesuunnitelman laskelmassa pääkatsomon hintalappua on saatu hilattua alas noin 20 prosentilla aiemmasta.

Lahden tilakeskuksen toimitilajohtajan Mauri Koistisen mukaan selvästi pienentyneen kustannusarvion mahdollistaa alkuperäisen suunnitelman riisuminen. Esimerkiksi lämmitettäviä neliöitä on päivitetyssä versiossa vähemmän kuin alkuperäisessä.

- Se vaikuttaa investointikustannusten laskun lisäksi myös käyttökustannuksiin.

Tämän lisäksi suunnitelmissa on rakentaa noin miljoona euroa maksava päätykatsomo.

Uuden suunnitelman mukainen stadion ei kelpaisi europelikentäksi, mutta Veikkausliiga-peleihin se olisi riittävä.

"Poliitikkojen käsissä"

Jos stadion rakennetaan perinteisellä mallilla kaupungin omiin nimiin, on se teknisesti mahdollista toteuttaa nopeimmillaan maaliskuuhun 2020 mennessä. Koistinen sanoo aikataulun olevan realistinen, jos poliittista tahtoa hankkeelle löytyy.

- Ihan vakavasti aikataulu on suunnitelmaan kirjattu. Poliitikkojen käsissä on nyt se, annetaanko hankkeelle vauhtia vai ei. Jää nähtäväksi, mitä talousarvion tekemisen yhteydessä [syksy] päätetään.

Koistisen mukaan poliitikkojen on rahan lisäksi mietittävä toteuttamismallia.

- Sen voisi toteuttaa kaupungin taserahoituksen sijaan myös yhtiömuotoisesti, jolloin osakkaina voisi olla muitakin kuin kaupunki.

Koistisen mukaan toteuttamisaikataulu ei merkittävästi muutu, oli toteuttamistapa mikä tahansa.

- Jos yhtiömallilla mennään, yhtiön hallitus päättää jatkoaskeleet. Jos kaupungilla olisi yhtiössä enemmistöosuus, edellyttää hankkeen toteuttaminen hankintalain mukaista kilpailuttamista, Koistinen sanoo.

Koistinen muistuttaa, että hankesuunnitelma antaa vasta viitteellisen pohjan stadionille.

- Jos päätetään, että tämä on hyvä, alkaa toteutussuunnittelu, jossa käydään yksityiskohdat käyttäjien kanssa tarkemmin. On tullut jo arvostelua, ettei tämä täytä kaikkia tarpeita. Arvostelu on liian aikaista, koska suunnitelmaa ei ole viety vielä loppuun.

Koistiselta kipakat terveiset urheiluhalliyhdistykselle

Lahden urheiluhalliyhdistys on ilmoittanut kykenevänsä rakentamaan uuden stadionin yli kaksi miljoonaa euroa halvemmalla, eli noin viidellä miljoonalla eurolla. Koistisen mukaan urheiluhalliyhdistykseltä puuttuu konkretia. Koistinen sanoo, että urheiluhalliyhdistyksen kustannusarvio on "veteen piirretty viiva".

- Heidän laskelmaansa en voi ottaa minkäänlaista kantaa, koska en ole koskaan nähnyt mitään urheiluhalliyhdistyksen hankesuunnitelmaa. En tiedä sen sisällöstä, enkä edes tiedä onko sellaista olemassa. Kaupungille on tullut sieltä vain sopimusluonnosehdotus. Ei sen pohjalta voinut pitkälle ponnistaa.

Tilajaoston Mäntylä: "En menisi ihan heti lupaamaan, että keväällä 2020 stadion olisi valmis"

Kaupunginhallituksen kokoonpanoltaan vaalien jälkeen uudistunut konserni- ja tilajaosto käsitteli uutta hankesuunnitelmaa maanantaina.

Jaoston puheenjohtaja, kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) varoo ottamasta suuremmin kantaa siihen, millä aikataululla Kisapuiston stadion tulisi rakentaa.

- En menisi ihan heti lupaamaan, että keväällä 2020 stadion olisi valmis, hän tyytyy sanomaan.

Mäntylä sanoo, ettei "ainakaan vastusta" Kisapuiston stadionin rakentamista.

- Täytyy myöntää, etten ole jalkapalloihminen henkeen ja vereen. Sen takia kuuntelen mielelläni asiantuntijoiden mielipiteitä hankkeesta.

Mäntylä ei halua ottaa kantaa siihen, lähteekö stadionhanke liikkeelle jo syksyllä. Kaupunki investoi sadoilla miljoonilla euroilla lähivuosina, joten priorisointia on pakko tehdä, Mäntylä sanoo.

Heidän laskelmaansa en voi ottaa minkäänlaista kantaa, koska en ole koskaan nähnyt mitään urheiluhalliyhdistyksen hankesuunnitelmaa. En tiedä sen sisällöstä, enkä edes tiedä onko sellaista olemassa. Toimitilajohtaja Mauri Koistinen

- Investointipaketin kokonaistarkastelua ei ole vielä ehditty tekemään kunnolla, joten on vähän vaikeaa ottaa voimakasta kantaa.

Mäntylä väläyttää mahdollisuutta, että stadionremontti tehtäisiin osa kerrallaan useamman vuoden aikana.

Mäntylän mielestä on syytä tarkkaa pohtia uuden stadionin katsomokapasiteetin mitoitusta. Hän toivoo, ettei kaupunki joutuisi maksamaan stadionin vajaakäytöstä.

- Pientä pelkoa on sen suhteen, että mitä isommaksi katsomoalue rakentuu, sen todennäköisemmin kaupunki maksaa liikaa tyhjistä penkeistä pitkällä tähtäimellä.

Urheiluhalliyhdistyksen viiden miljoonan tarjoukselle Mäntylä ei lämpene sen enempää kuin Koistinenkaan.

- Minkäänlaista kunnon esitystä ei ole koskaan annettu. Tuntuu enemmänkin vain jonkinlaiselta heitolta.

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Kisapuistosta: Veivaaminen saisi jo loppua

Mäntylä sanoo odottavansa mielenkiinnolla liikunta- ja kulttuurilautakunnan lausuntoa hankesuunnitelmasta. Lautakunta lausuu asiasta elokuun puolivälissä. Lautakunnan puheenjohtaja Marju Markkanen (sd.) ei ole ehtinyt tutustua uusimpaan hankesuunnitelmaan.

Hänen mukaansa vuositolkulla jatkunut "veivaaminen" Kisapuiston kanssa olisi syytä saada päätökseen.

- Veivaus Kisapuiston ympärillä on surkuhupaisaa. Toivon, että se saataisiin tämän valtuustokauden aikana kuntoon.

Markkasen mukaan kaupungin olisi löydettävä yksityistä rahaa hankkeeseen, koska kaupungin oma investointiohjelma on ilman Kisapuistoakin jättimäinen.

Markkasen mielestä keskeisellä paikalla oleva urheilupyhättö pitäisi saada arvoiseensa kuntoon ja mahdollisimman monipuoliseen käyttöön.

- Niin jalkapalloilijoille, pesäpalloilijoille kuin mahdollisesti talvisin luistelijoillekin.

Markkanen suhtautuu urheiluhalliyhdistyksen puheisiin viiden miljoonan euron kustannuksista melko skeptisesti, varsinkin kun konkreettista suunnitelmaa ei ole nähtäväksi tuotu.

- Sen mitä rakentamisesta ja korjaamisesta tiedän, niin usein viisi miljoonaa voi muuttua nopeastikin seitsemäksi tai kahdeksaksi miljoonaksi.

Juttua editoitu 22.6.2017: Korjattu lausetta "Kaupunki investoi sadoilla miljoonilla euroilla lähivuosina". Oli aiemmin: "kymmenillä miljoonilla".

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi