Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Mikael Wahlman voitti esteratsastuksen SM-kultaa 2011, kaksi vuotta myöhemmin ura oli lähellä loppua

Mikael Wahlman tekee nykyisin uraa myös valmentajana. Olympiauimari Emilia Bottas ja Wahlman kohtasivat yhteisen sponsorin kautta. Kuva: Juha Tanhua
Mikael Wahlman muistetaan ratsastuspiireistä esteratsastuksen Suomen mestaruudesta, jonka hän voitti vuonna 2011 vain 19-vuotiaana. Hän näytti esteratsastuksen kultapojalta, joka ratsasti voitosta voittoon.

Mestaruuskauden jälkeen suunta alkoi kääntyä niin, että kaksi vuotta myöhemmin Wahlman mietti jopa ratsastuksen lopettamista.

- Ei ollut enää halua ja tahtoa ja sinnikkyyttä, vaan koitin mennä lahjakkuudella enkä tarttua ongelmiin. Kun ongelmat kasaantuivat, olin tosi lähellä lopettamista. En saanut riittävän laadukasta apua Suomessa, enkä ollut valmis tekemään sen eteen asioita, hän myöntää.

Kauden 2012 tuloksissa ei ole vielä pahaa notkahdusta, mutta 2013 ratsastaja ajautui umpikujaan.

- Tulokset lähtivät menemään tosi rajuun laskuun. Voittaminen katosi kokonaan. Minulla oli vähän vanhanaikainen tyyli, ja hevoset olivat vähän vanhentuneita. Menin flow'lla, eikä se toiminut enää, kun hevoset alkoivat olla kuluneita ja päästään stressaantuneita. Ne alkoivat kieltää ja stoppata esteellä, Wahlan muistelee.

Silloinen valmentaja ehdotti lähtöä ulkomaille. Työskentely Saksassa ratsutallilla muodostuikin käännekohdaksi. Ratsastaja ei saanut sieltä kaikkia avaimia ongelmiinsa, mutta ymmärsi, mitä on tehtävä.

- Se oli hemmetin kova työleiri. En ole koskaan ratsastanut Suomessa niin montaa hevosta päivässä, 12-15 hevosta. Siellä sain uutta ytyä tähän. Sain vision siitä, mitä minun pitää lähteä tekemään, mistä lähden ratkomaan asiaa. Kun palasin Suomeen, vaadin valmentajilta, mihin asioihin puututaan. Niin urheilijan pitääkin lähteä itse ratkomaan ongelmia, Wahlman sanoo nyt.

Uusi ura valmentajana

Kova koulu ei ole nostanut Wahlmania vielä takaisin mestaruustaistoon asti. Sen sijaan hän on nousemassa suosituksi valmentajaksi.

Hän on niin sanotusti moderni valmentaja, joka nousee tarvittaessa valmennettaviensa hevosten selkään.

- Kuten fitnessurheilussa on paljon personal trainereita, ratsastuksessa meillä löytyy paljon valmentajia. Monet eivät puutu siihen, miltä hevonen tuntuu oikeasti. Valmennuksessa voin keskittyä jopa koko tunnin siihen, miten hyppy menee yhdellä esteellä. Siitä on hyötyä pidemmällä jänteellä hyötyä. Tämä on fiilislaji. Hevosen pitää tuntua käteen hyvältä, Wahlman korostaa.

- Tiedän, miltä tuntuu, kun hevonen ei toimi hyvin. Kun olin saanut avut, myös oma valmennushomma lähti käyntiin.

Opiskelujen vuoksi hän valmentaa vain kotitallillaan Korpikylän Kartanon Ratsastuskeskuksessa. Asiakkaat tuovat hänelle myös hevosia koulutettavaksi.

Varmasti nimekkäin Mikael Wahlmanin valmennettava on ratsastuksessa nopeaa nousua tekevä olympiauimari Emilia Bottas. Bottaksen hevosta asuvat tällä hetkellä Hollolan Korpikylässä, joten yhteistyö on tiivistä. Varsinaisten valmennusten lisäksi Wahlman katsoo valmennettavansa harjoittelua lähes päivittäin ja ratsastaa tämän hevosilla tarvittaessa.

- Kuten kaikkien muidenkin asiakkaideni, joiden hevoset asuvat täällä. Se on ihannetilanne. Pystyn kontrolloimaan työtä laadukkaammin ja paremmin kuin jos tapaamme harvemmin.

Valmentaminen on antanut ratsastajalle uskoa omaankin kilpauraan, kunhan hevostilanne paranee. Tallissa on paljon hevosia, mutta tähti puuttuu. Wahlman kertoo pitävänsä silmät auki ja odottavansa omien kasvattien kasvamista.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X