Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Emilia Bottas on toisen näyttävän kilpauran alussa - "Hänen tahdollaan on mahdollisuudet vaikka mihin"

Emilia Bottas ja "Obo" viimeistelevät kisakuntoa pienin verryttelyhypyin Korpikylässä. Kuva: Juha Tanhua
Emilia Bottas on tottunut siihen, että kilpauimarin tavoitteena on aina täydellinen suoritus, oma ennätys. Esteratsun selässä olympiaurheilija tavoittelee kuitenkin hyvää, ehjää suoritusta ja kokemusta, jotta joskus myöhemmin tavoitteet voisi asettaa jälleen voittoihin.

- Tässä lajissa ei voi olla yhtä armoton (kuin uinnissa), koska tässä kaikki tekevät aika paljon virheitä. Uinnissa ennätystä sanottiin miltei täydelliseksi suoritukseksi, koska silloin kunto ja kaikki oli osunut kohdalleen. Samalla tekniikallahan ui aina. Tässä on niin monta muuttuvaa tekijää, ihan eri maailma.

Viime elokuussa Emilia Bottas saavutti yhden tavoitteistaan, uransa kolmannet olympialaiset vain 23-vuotiaana. Hän sanoi jo etukäteen, että ne olisivat hänen viimeiset olympiakisansa. Loppuvuodesta hän osallistui vielä MM-kisoihin, mutta sen jälkeen uimaria ei ole nähty kilpa-altaassa.

- En ole sanonut ääneen virallista lopettamispäätöstä, mutta minulla ei ole enää uinnissa tavoitteita. Pikku hiljaa se alkaa olla taputeltu, hän pohtii.

"Minun piti saada jotain uinnin tilalle"

Ratsastus tuli mukaan kuvioihin reilut kaksi vuotta sitten. Sairastelujen vuoksi kilpauimari joutui vähentämään harjoittelua.

- Uinti ja kilpaileminen oli niin iso osa elämää, että minun piti saada jotain sen tilalle. Aloin käydä tallilla, ja löysin ensimmäisen hevoseni heti. Se oli tosi äkkipikainen ostos, Bottas nauraa.

Mercedeksen formulakuljettaja Valtteri Bottaksen vaimolle ei riitä olla pelkästään F1-ratojen kaunistuksena. Valtteri Bottas asuu Monacossa, mutta Emilia Bottas asuu edelleen pääkaupunkiseudulla.

- Käyn katsomassa 3-4 kisaa vuodessa, ehkä enemmän nyt kun on uinnilta enemmän aikaa. Se on miehen työ, ja meillä on molemmilla omat kuviot.

Ratsastus ei ole yleensä helppo laji aloittaa aikuisena, mutta huippu-urheilija pääsi lajiin nopeasti sisään.

- Hevonen ei ollut vieras eläin, mutta periaatteessa aloitin nollasta. Laji vei aika nopsaan mennessään. Neljä kuukautta meni tutustuessa, sitten aloin käydä aktiivisesti valmennuksissa. Koska kilpaurheilijana olen tavoitteellinen ja määrätietoinen, haluan kisata tässäkin lajissa.

Tänä keväänä hän ratsasti ensimmäisen palkintosijansa kansallisella tasolla, ensimmäisessä 120 senttimetrin luokassaan. Pääosin hän kilpailee vielä 90-110 senttimetrin esteillä, kuten sunnuntaina Takkulassa.

Nuori uimari ei ottanut ratsastuksen riskiä

Emilia Bottas oli jo nuorena kiinnostunut hevosista, mutta uinnin vuoksi ratsastukselle ei jäänyt aikaa.

- Sekin vaikutti, että ratsastus on sen verran riskialtis laji. Pärjäsin niin nuorena uinnissa. Olin PM-kisoissa 12-vuotiaana.

Elämänsä toiseen urheilu-uraan hän suhtautuu rennommalla asenteella kuin ensimmäiseen. Silti hän on juuri tällä hetkellä pääasiassa ratsastaja. Tulevaisuuden suunnitelmat antavat odottaa.

- Olen suorittanut olympialaiseni. Nautin tästä. Vaikka tulisi epäonnistumisia, hevoset on minulle tärkeitä ja henkireikä.

- Se antaa armoa, että tässä lajissa suorituksessa ei ole yksin. Se on ollut myös iso muutos minulle. Ennen ellei ollut viestijoukkuekisa, suoritus oli vain itsestä kiinni. Siitä, miten kroppa ja pää toimivat. Tässä vaikka itsellä on hyvä päivä, hevosella voi olla hankalaa, tai sitten toisinpäin.

Vaikka hevoset ovat tuoneet Bottaksen urheiluun armollisuutta, tavoitteellisuus ei ole vähentynyt. Tavoitteet on vain asettava uudelleen. Olympia-altaat ovat vaihtuneet seura- ja aluetason kisaamiseen.

- Olen vielä niin tuore tässä lajissa, että tarvitsen vuosia vielä alle. Mutta olen niin kilpaurheilija, että haluan tästä mahdollisimman paljon irti.

Valmentajana Korpikylän Mikael Wahlman

Emilia Bottaksella on nyt kaksi hevosta, jotka asuvat tämän kesän Hollolan Korpikylässä. Vapaa-ajan asunto on Villähteellä, mutta tärkein syy harjoitella Korpikylässä on Mikael Wahlman, joka on valmentanut Bottasta ratsastusuran alkutaipaleelta lähtien. Esteratsastuksen Suomen mestari vuosimallia 2011 ja olympiauimari tapasivat yhteisen sponsorin kautta.

Valmentajakin ihmettelee nousua kahdessa ja puolessa vuodessa jopa 120 senttimetrin esteille. Huippu-uimarilla on taustansa ansiosta vahva kehonhallinta ja omaksumiskyky.

- Emilia on lahjakkuus. Se on plussaa uimataustan lisäksi. Mutta työmoraali ja halu tehdä on vahvempi asia. Hänen halullaan ja tahdollaan on mahdollisuudet vaikka mihin, Mikael Wahlman sanoo.

- Treenimäärässä ja -halussa näkee, miten paljon hän on valmis uhraamaan harjoitteluun aikaa. Emilialla luonnostaan halua tarttua ongelmiin ja mennä eteenpäin, hän jatkaa.

Kuka?

Emilia Bottas

Emilia Bottas (o.s. Pikkarainen) on syntynyt 11.10. 1992 Vantaalla.

Avioitui Villähteeltä kotoisin olevan formula 1 -kuljettaja Valtteri Bottaksen kanssa viime syyskuussa.

Kilpauimari on edustanut Suomea kolmissa olympialaisissa: 2008 Pekingissä, 2012 Lontoossa ja 2016 Riossa.

Kolme aikuisten arvokisamitalia viesteistä: yksi EM-hopea ja kaksi -pronssia.

Pitää halussa viittä Suomen ennätystä perhosuinnissa.

Kilpailee nykyisin esteratsastuksessa.

Uimarina edustaa Simmis Wandaa ja ratsastajana Korpikylän Ratsastajia.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X