Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Marko Jantuselle sokeri on päihteistä pahin - katso videolta, miten kiekkotähti koulii nuoria urheilijoita

Entinen huippukiekkoilija Marko Jantunen, 46, ohjaa nuoria Vierumäen Leiritulet-liikuntaleirillä. Ohjaajana toimiminen on liikuntaneuvojaksi oppisopimuksella opiskelevan Jantusen ensimmäinen opinnäytetyö.

- Suunnittelemani jääkiekkopiste on osa lajimixiä. Pisteellä kokeillaan, mitä jääkiekko on off the ice. Vaikka kiekko on yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli, siinä pärjätäkseen pitää olla monipuoliset motoriset kyvyt. Jääkiekossa tarvitaan lähtönopeutta, ketteryyttä, tasapainoa, liikkuvuutta ja koordinaatiota, Jantunen kertoi.

Ohjaaja on kasannut ohjattavilleen tietoiskun. Hän muistuttaa 8-14-vuotiaille, että kiekkokasvatus kulkee käsi kädessä koti- ja koulukasvatuksen kanssa.

- Harrastus opettaa sosiaalisuutta, yhteistyökykyjä, reilua peliä ja antaa onnistumisen kokemuksia. Jääkiekko on vapaaehtoista ja hauskaa, mutta siinä on myös lupa kilpailla voitosta.

Marko Jantunen on suunnitellut treenauspisteen osana opinnäytetyötään. Taustalla Vierumäen Leiritulien osallistujia: Vilma Korhonen (vas.), Timo Purho, Saara Ansala, Nico Myllynen, Aaron Hietamaa ja Otso Viren. Kuva: Sami Kuusivirta

"Haluan valmentaa"

Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu ry:n (PHLU) yksilövalmentaja Jukka Sinkkonen valvoi Jantusen näytön ensimmäistä erää.

- Hyvin meni. Hän haki hyvin nekin lapset mukaan, jotka olivat jäädä tilanteen ulkopuolelle. Hyvin sai parikymmentä tyyppiä kuuntelemaan ja tekemään. "Jarna" on erittäin hyvä oppilas. Valtavasti on edistytty siitä, kun aloitimme, Sinkkonen sanoi.

Ex-jääkiekkoilija on opetellut huumekoukusta päästyään tavallista arkea. Jantunen aloitti oppisopimuskoulutuksen 2016 ja valmista pitäisi olla tammikuussa 2018.

- Mitä valmistumisen jälkeen? Haluan valmentaa. Ensi kauden kauden jatkan todennäköisesti Giantsissa, ja unelma on palata joku päivä Pelicansiin. Avominne-päihdeklinikka tulee Lahteen. Siinä riittää touhua. Toiminta saadaan käyntiin ihan lähiaikoina, ehkä jo kuukauden päästä.

Giants on hollolalainen jääkiekkoseura, joka pelaa valtakunnan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Jantunen toimi seurassa viime kaudella päävalmentajana Kari Mäkitalon apuna.

Oppisopimuskuviossa Giants on Jantusen työnantaja. Pajulahti järjestää koulutuksen. Yhteistyötahoja ovat PHLU ja Pelicans.

Hoitoonohjausjärjestelmä kehitetty

Opiskelun ohessa Jantunen tekee päihdetyötä. Hän on käynyt puhumassa kokemusasiantuntijana sairaudesta nimeltä päihderiippuvuus niin kouluilla kuin eduskunnassa.

Jantusen toipuminen alkoi Avominnen päihdeklinikalla Riihimäellä syksyllä 2015.

Sittemmin Avominne ja SM-liiga alumni ry:n ovat kehittäneet hoitoonohjausjärjestelmän, jolla pyritään auttamaan päihdeongelmasta kärsiviä jääkiekkoilijoita.

- Olen tosi ylpeä kiekkoväestä, että tässä asiassa näytetään esimerkkiä. Kun sain Jokereista potkut, olisin ollut hoitoonohjauksen tarpeessa, mutta sellaista ei ollut tarjolla. Nyt järjestelmä on käytössä. Hoito ei estä pelaamista ja asiakkaita on reilu kentällinen.

Hoitoonohjausjärjestelmä esitellään virallisesti elokuussa Oulussa järjestettävän hyväntekeväisyysottelun yhteydessä.

Nykykiekkoilijoista kutsun kaukaloon ovat saaneet ainakin Patrik Laine, Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi ja Mikael Granlund. Eilisen tähdistä mukana ovat esimerkiksi Jari Kurri, Esa Tikkanen, Jere Lehtinen, Reijo Ruotsalainen, Veli-Pekka Ketola ja Jantunen.

Toipumisensa myötä Jantunen on päässyt sovittamaan jälleen myös rakastamaansa Leijona-paitaa.

- Saan pelata seniorimaajoukkueessa niin kauan kuin pysyn raittiina, hän sanoi tyytyväisenä.

Marko Jantunen

Kiirastulen kulkenut kiekkoilija

Syntyi Lahdessa 14. helmikuuta 1971. Kiekkoreippaan kasvatti.

SM-liigassa 570 ottelua, joissa 187 maalia ja 264 maalisyöttöä.

Seurat: Hockey-Reipas, KalPa, TPS, Jokerit ja Pelicans.

TPS:ssa SM-liigan maalikuningas 1993-1994 sekä seurajoukkueiden Euroopan mestari 1994.

Ruotsissa 446 peliä Västra Frölundassa, Färjestad BK:ssa ja Timrå IK:ssa.

Elitserienin jaettu pistekuninkuus Frölundassa 1995-1996. Mestaruus Färjestadissa 2002.

Pelasi kolme ottelua NHL:ssa Calgary Flamesissa 1996-97 sekä sekä 23 ottelua AHL:ssa Saint John Flamesissa.

Edusti Suomea MM-kotikisoissa 1997. Viimeinen liigaottelu Pelicansissa keväällä 2010.

Sairastui päihderiippuvuuteen pelaajauransa aikana.

Sai kaudella 2005-2006 potkut Jokereista liiallisen alkoholinkäytön takia.

Raitistui 14. syyskuuta 2015.

Jantusen urasta ja kiirastulesta kertova Marko Lempisen toimittama kirja Läpi Helvetin oli vuoden 2016 myydyimpiä urheilukirjoja.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X