Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Surullisenkuuluisa Hiihtostadionin nurmi löysi voittajansa - Reippaan sankarit muistelivat 50 vuoden takaista yllätysmestaruutta

Jaakko Marttinen (vas.) ja Matti Himanen voittivat jalkapallon Suomen mestaruuden Reippaan pelaajina 50 vuotta sitten, mutta saivat mitalit vasta nyt.

Viisikymmentä vuotta Jaakko Marttinen vietti jalkapallon Suomen mestarina omistamatta mitalia saavutuksestaan. Perjantaina asia tuli viimein korjatuksi, kun Lahden Reippaan vuoden 1967 mestarijoukkue sai puuttuvat mitalinsa. Mitalit jaettiin FC Lahti-KuPS-ottelun yhteydessä.

- Kiva tunne, varsinkin kun olen nyt vuosien ajan seurannut, miten joukkueita nykyisin palkitaan. Taustaryhmätkin saavat mitalinsa, aivan kuten kuuluukin, Marttinen sanoi.

1960-luvulla käytäntö oli toinen. Mestareille jaettiin vain 12 mitalia, joista yksi meni seuran toimistolle ja loput 11:lle eniten pelanneelle pelaajalle.

- En minä sitä silloin jäänyt kaipaamaan, koska asia oli tiedossa jo etukäteen. Olin vasta 19-vuotias, ja pelivuosia piti olla paljon edessä, kertoi Marttinen, joka ei sittemmin enää Suomen mestaruuksia voittanut.

Reippaan aloitteesta Palloliitto palkitsi nyt loputkin viirupaitojen kultaryhmän jäsenet. Reipas otti mestaruuden Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuonna, ja tänä vuonna juhlitaan täyttä satasta. Tilaisuudeksi valittiin KuPS-ottelu, koska KuPS jäi Reippaan taakse hopealle 1967.

Hankkeen puuhamies oli Reippaan ja maajoukkueen entinen luottopuolustaja Pekka Kosonen. Hänen koollekutsumana tilaisuuteen saapui 11 mestarijoukkueen pelaajaa sekä muutamia taustahenkilöitä. Uusina pelaajina mitalin saivat Jaakko Marttisen lisäksi Matti Himanen, Mikko Kautonen, Simo Piiparinen ja Göran Enckelman.

Veikattiin jopa putoajaksi

Kultakauden alussa Reipas ei ollut mestarisuosikki. Seurakyselyssä joukkuetta veikattiin keskikastiin ja jopa putoajaksi.

- Valmentaja Martti Kosma sanoi, että tällä porukalla kun harjoitellaan kaksi vuotta, ollaan mestareita. Kulta tulikin etuajassa, Marttinen muisteli.

Marttisen ja joukkuetoveri Matti Himasen mukaan Reipas oli taktisesti kilpailijoitaan edellä. Liberopeli ja tiukka miesvartiointi olivat pelin kulmakiviä.

- Ei se nyt liberopelistä ollut kiinni, toppuutteli libero itse, joukkueen kapteeni Timo ”Tilli” Kautonen.

- Olimme kovassa kunnossa. Talvella saattoi olla puoli metriä lunta, ja sitten juostiin tunti, Kautonen kuvaili.

Mestaruustunnelmissa ei juostu lumessa vaan liejussa. Kausi huipentui 8. lokakuuta päätöskierroksella Lahden Kisapuistossa, jonka nurmi oli mennyt liejuksi.

- Se oli vielä huonommassa kunnossa kuin tämä nykyinen stadionin nurmi, Pekka Kosonen naureskeli.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X