Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kisapuisto valmiiksi jo ensi vuonna vai vasta 2023? - "uimahallipuolue" saattaa syrjäyttää jalkapalloväen

Kaupungin konserni- ja tilajaoston puheenjohtajalla Lasse Koskisella (ps.) ja varapuheenjohtaja Jari Salosella (kok.) on vahvasti erilaiset näkemykset Kisapuisto-hankkeen aikataulusta. Kuva: Juha Peurala

Miltä näyttää Kisapuiston stadionhankkeen tilanne ja aikataulu tällä hetkellä? Kun vastauksia kysyy kaupungin konserni- ja tilajaoston kahdelta johtohenkilöltä, saa kaksi erilaista maailmankuvaa.

Jaoston puheenjohtaja Lasse Koskinen (ps) pitää selvänä, ettei rakentaminen liikahda eteenpäin ainakaan vuoden sisällä. Hän muistuttaa, että kaupungilla on muitakin suuria rakennusinvestointeja, kuten kaupunginsairaalan korjaus ja koulujen saneeraukset.

- Pidän kiinni vuodesta 2021, mutta kaupungin tulevat talousarviot tietäen veikkaisin kuitenkin, että vuonna 2023, Koskinen arvioi uuden Kisapuiston valmistumisaikataulua.

Varapuheenjohtaja Jari Salosen (kok) mielestä stadion olisi parhaassa tapauksessa mahdollista saada valmiiksi jo ensi vuodeksi, jos kilpailutus järjestetään mahdollisimman pian.

Vaikka olisi kuinka kovaa innostusta, en usko sellaisen ahaa-ilmiön syntymiseen, että Kisapuisto ajaisi koulujen saneerauksen ohi. Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Lasse Koskinen (ps)

- Unelma on 2018, jos saadaan vauhti päälle. Takarajatavoitteena voisi pitää vuotta 2019. Ja ilman tavoitteitahan mitään ei tapahdu.

Salonen pelkää, että lykkäämällä hankkeen hinta saattaa kohota jo pelkästään lainarahan kallistumisen vuoksi.

- En usko, että kukaan tätä tahallaan jarruttelee, mutta asiat kestävät koko ajan. Olen ihmetellyt sitä.

Lasse Koskinen (ps) on väistyvän kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja, Jari Salonen (kok) varapuheenjohtaja. Kuva: Anssi Hietamaa

Uimahallilla on ajajansa

Varmaa on, ettei uuden Kisapuiston valmistuminen ole enää tämän kaksikon käsissä, vaikka Salonen hoputtaakin hankkeen edistämistä vielä kuluvan valtuustokauden aikana.

Salonen jäi kevään kuntavaaleissa rannalle kokoomuksen ensimmäiseksi varavaltuutetuksi. Koskinen pääsi läpi, mutta rökäletappion kärsineiden perussuomalaisten vaikutusvalta päätöksentekoelimissä ohenee olennaisesti.

Uudessa kaupunginvaltuustossa on hyvin vähän valtuutettuja, jotka olisivat ainakaan näkyvästi ottaneet kantaa Kisapuisto-hankkeen edistämisen puolesta.

Koskinen pitää mahdollisena, että Launeelle kaavailtu uusi uimahalli saattaa ajaa Kisapuiston edelle tärkeysjärjestyksessä.

- En tiedä, kuinka suuri jalkapallopuolue uudessa valtuustossa on, mutta uskon uimahallipuolueen olevan aika vahva.

- Talouden puitteet ovat ankarat. Vaikka olisi kuinka kovaa innostusta, en usko sellaisen ahaa-ilmiön syntymiseen, että Kisapuisto ajaisi koulujen saneerauksen ohi.

Salonen kammoksuu ajatusta uimahalli- ja Kisapuisto-hankkeen vastakkainasettelusta.

- Sitä ei saa antaa tapahtua. Se on melkein yhtä korni ajatus kuin teatteri vastaan orkesteri, tai hiihtostadion vastaan Kisapuisto, tai hiihtostadion vastaan uimahalli.

Kaikki kerralla vai tipoittain?

Salosen mielestä Kisapuiston kehittäminen on identiteettikysymys Lahdelle, jolla on pitkä jalkapallohistoria Reippaasta ja Kuusysistä lähtien.

- Jalkapallo on kesän ykköslaji tässä kaupungissa ja koko maailman ykköslaji. Junioripelaajia on niin valtavat määrät, ettei tätä voi ohittaa. Mitään muuta lajia mollimatta, tähdentää Salonen, joka on toiminut myös Namika Lahti Juniorit -koripalloseuran puheenjohtajana.

Koskinen painottaa Kisapuiston merkitystä muidenkin lajien ja koululaisliikunnan toimintapaikkana. Esimerkiksi pesäpallon huoltotilat ovat nykyisellään heikot, hän sanoo.

Koskisen mielestä pesäpallokentän uudistuksen yhteydessä tulisi rakentaa myös kentän alle jäähdytysputkisto talven luisteluliikuntaa palvelemaan.

Kannattaako kaikki tehdä kerralla, jos se viivyttää hankkeen eteenpäinmenoa?

- On tarkoituksenmukaista, että kaikki tehdään kerralla, koska silloin säästetään pitkässä juoksussa. Jos tehdään vähitellen, lasku on tietysti suurempi, Koskinen vastaa.

- Mahdollista on sekin, että jalkapallokatsomo tehdään kolmessa osassa: ensin pääkatsomon suora, päätykatsomo ja pesäpallokentän katsomot myöhemmin, hän lisää.

Kisapuiston uusi tekonurmi on valmistumassa juhannukseen mennessä. Aluksi se jää ainakin osittain vajaakäytölle, sillä FC Lahti on ilmoittanut pelaavansa koko kuluvan sarjakauden Hiihtostadionilla.

- Onhan sillä käyttöä kouluille ja alasarjaotteluihin. Ei se sinne seisomaan jää. Otteluita kyllä saadaan, mutta ne eivät ole niin sanottuja rahaotteluita, Koskinen sanoo.

Yhdestä asiasta Koskinen ja Salonen ovat yhtä mieltä: arkkitehtiopiskelija Atte Mattilan tilaustyönä piirtämät suunnitelmat uudesta Kisapuistosta näyttävät paperilla erittäin lupaavilta. Niiden kustannukset ja rakennetekniset ratkaisut ovat parhaillaan kaupungin Tilakeskuksen arvioitavana.

Stadionhanke

Kustannuslaskelma tulossa

Kisapuiston stadionin hankesuunnitelman tarkastus on käynnissä kaupungin Tilakeskuksessa. Kustannusarvio tarkentuu, kun suunnitelman toiminnalliset ja rakennetekniset ratkaisut on selvitetty.

Tarkastettavana on arkkitehtiopiskelija Atte Mattilan diplomityönään laatima suunnitelma, jonka kaupunki on tilannut. Suunnitelma tarjoaa kolme vaihtoehtoista toteuttamismallia Kisapuiston uudistamiseksi.

Nykyisen kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto kokoontuu 22. toukokuuta. "En mene vannomaan, että kustannuslaskelma on silloin valmis. Vähintään väliraportin pyrimme jaostolle antamaan", Tilakeskuksen toimitilajohtaja Mauri Koistinen sanoo.

Uusi kaupunginvaltuusto aloittaa toimikautensa kesäkuussa.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi