Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Iltarasteja poimitaan jopa kolmessa sukupolvessa - "Suunnistuksessa yhdistyy ajattelu ja liikkuminen"

Suunnistuksen iltarastien suosio on kasvanut kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaiseksi. Esimerkiksi vanhemmat ovat innostuneet lajista lastensa kautta, ja iltarasteilla kuljetaankin koko perheen voimin. Vaikka osallistujamäärät ovat nousussa, talkoolaisten määrä kuitenkin vähenee.

Suunnistus on koko perheen yhteinen harrastus. Tiistaina Mukkulassa Halmeen perheestä olivat rastien hakuun lähdössä vielä reitinvalintojaan suunnitelleet äiti-Sanna ja Ville-poika sekä ensimmäisenä omalle lenkilleen lähtenyt isä-Antti. Kuva: Katja Luoma

Suunnistus on kaikenikäisten harrastus. Tämä konkretisoituu huhtikuun alussa toden teolla käyntiin pyörähtäneillä iltarasteilla, jossa ulkoilmasta nauttien liikkuu perheitä jopa kolmessa sukupolvessa.

- Järjestämillämme iltarasteilla on mukana ihmisiä alle kouluikäisistä vanhuksiin saakka, kertoo Hollolan Urheilijat -46:n suunnistusjaoston pitkäaikainen jäsen Matti Sikiö.

- Jotkut tulevat koko perheen voimin niin, että mukana on lapset, lasten vanhemmat ja vielä isovanhemmatkin.

Suunnistuksen suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Erityisesti kuntosuunnistustapahtumien kävijämäärä on jatkanut tasaista kasvuaan noin kymmenen vuoden ajan. Sekä Hollolan Urheilijoista että Lahden Suunnistajat -37:stä kerrotaan, että iltarastien kävijämäärät ovat peräti tuplaantuneet kymmenessä vuodessa.

Suunnistus on helppo ja edullinen laji luonnossa harrastamiseen. Lahden Suunnistajat -37:n iltarastivastaava Hannu Korhonen

- Luonto on alkanut kiinnostaa ihmisiä. Suunnistus on helppo ja edullinen laji luonnossa harrastamiseen. Suunnistus sopii myös heille, jotka haluavat yhdistää luonnossa liikkumiseen kilpailua ja itsensä haastamista. Osa vakiokävijöistä sen sijaan kävelee aina radan läpi, pohdiskelee Lahden Suunnistajien iltarastivastaavana toimiva Hannu Korhonen.

Koko perheen harrastuksena suunnistus on ainutlaatuinen. Harvassa muussa lajissa harrastusten pariin voi yhtä aikaa suunnata lapset ja vanhemmat.

- Iltarastitapahtumissa otetaan kaikenikäiset ja kaikentasoiset harrastajat huomioon. Radat on suunniteltu niin, että helpoimmat sopivat lapsille ja vaativimmat kilpasuunnistajille, Korhonen kertoo.

- Lisäksi lapsille järjestetään suunnistuskouluja, jotka ovat olleet kohtalaisen suosittuja.

Suunnistukoulujen kautta

Suunnistuskoulun lapsista odotetaan kasvavan tulevaisuuden harrastajia ja kilpailijoita, mutta oheistuotteena myös monet vanhemmat ovat innostuneet lajista.

- Nuoria aikuisia on tullut toimintaamme ilahduttavan paljon lisää. Jos kouluun osallistuu 50 lasta, niin siinä on jo 100 potentiaalista harrastajavanhempaa. Lapset viedään suunnistuskouluun ja itse osallistutaan iltarasteille. Myöhemmin iltarasteille tullaan koko porukalla, Korhonen kertoo.

8-vuotias Ville Halme suunnistaa äitinsä Sanna Halmeen kanssa. Kuva: Katja Luoma

Neljän lapsen äiti Sanna Halme hurahti suunnistukseen noin neljä vuotta sitten. Perheen lapsista nuorimmat, 8-vuotias Ville ja 12-vuotias Kaisa, ovat niin ikään harrastaneet suunnistusta. Myös perheen isä Antti suunnistaa aktiivisesti.

- Lapset aloittivat lasten suunnistuskoulussa, ja me vanhemmat aikuisten suunnistuskoulussa. Iltarasteille olemme osallistuneet yhdessä. Ville haluaa vielä tehdä lenkin aikuisen kanssa, mutta Kaisa suunnistaa jo joko yksin tai kaverin kanssa, äiti Sanna Halme kertoo.

Lapsille itse suunnistusta tärkeämpää saattaa olla jännittävä metsässä liikkuminen. Mutta miksi suunnistus on niin suosittu kuntoilumuoto aikuisten keskuudessa?

- Suunnistuksessa yhdistyy ajattelu ja liikkuminen. Tiiviissä suunnistusporukassa tapaa myös paljon ihmisiä, joten tämä on hyvin sosiaalinen harrastus, Halme kertoo.

Talkoointo hiipumassa

Harrastajamäärät kasvavat, mutta talkoolaisten määrä vähenee, valitellaan sekä Hollolassa että Lahdessa.

- Sen verran saamme talkoolaisia kasaan, että iltarastitapahtumien järjestäminen on mahdollista. Useimmat aktiiviset talkoolaiset alkavat kuitenkin ikääntyä, eikä uusia tekijöitä ole vastaavassa määrin tulossa, Matti Sikiö Hollolan Urheilijoista kertoo.

Talkoolaisia tarvitaan toden teolla reilun vuoden päästä kesäkuussa, kun Lahdessa ja Hollolassa järjestetään Suomen suurin aikuisliikuntatapahtuma Jukolan viesti. Kilpailun varajohtaja Esko Saari uskoo, että suurtapahtumaan löytyy tarvittavat lähes 2 000 talkoolaista. Iltarastit ovat mitä mainioin paikka vapaaehtoisten rekrytoinnille.

- Uskon, että alueellamme on niin paljon suunnistusaktiivista porukkaa, että talkoolaisia löytyy tarpeeksi. Olemme olleet yhteydessä myös MM-kisaorganisaatioon ja saaneet sieltä kontakteja. Kyse on kuitenkin vain yhdestä viikonlopusta. MM-hiihdoissa talkoolaiset saattoivat olla hommissa jopa kaksi viikkoa, Saari muistuttaa.

Juttu kuuluu Etelä-Suomen Sanomien verkossa julkaistuun juhannuksen digilukemistoon.

Suunnistus

Harrasterastit 2017

Maanantai: Rastivarsat, Orimattilan Iltarastit (Orimattila)

Tiistai: Itä-Hämeen Rasti, Kuntorastit, (Hartola, Heinola, Sysmä), Lahden Suunnistajat -37, Päijäthämäläiset Iltarastit (Lahti, Hollola) ja Päijät-Rasti, Iltarastit (Padasjoki, Kuhmoinen)

Keskiviikko: Asikkalan Raikas, Iltarastit (Asikkala), Lammin Säkiä, Keski-Häme-kuntorastit (Lammi, Hämeenkoski) ja Nastolan Terä, Iltarastit (Nastola)

Torstai: Itä-Hämeen Rasti, Kuntorastit (Heinola, Hartola, Sysmä), Kärkölän Kisa-Veikot, Torstairastit (Kärkölä, Hollola, Hämeenkoski), Lahden Taimi, Torstairastit (Lahti, Hollola, Nastola).

Sunnuntai: Hollolan Urheilijat -46, Sunnuntairastit (Hollola, Lahti).

Lähde: Päijät-Hämeen Suunnistuksen rastikalenteri 2017

Teemu Suvinen
teemu.suvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi