Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Jaana Sundberg lopettaa pitkän judouransa - ”Olen ollut erityisasemassa”

Jaana Sundberg kiersi pitkällä urallaan lukuisat kansainväliset kisat ja yhden olympialaiset. Kuva: Juha Peurala

Suomen viime vuosien ykkösjudoka Jaana Sundberg lopettaa kilpailu-uransa joulukuussa. Kolmen viikon päästä Sveitsissä käytävät sotilaiden MM-kilpailut ovat lahtelaisen viimeiset kilpailut.

Sundberg, 33, on kuulunut Suomen maajoukkueeseen vuodesta 1998 lähtien ja hallinnut alle 52-kiloisten sarjaa kotimaassa käytännössä koko 2000-luvun. Maailmanlistalla hän on ollut parhaimmillaan kolmantena.

- Olen pystynyt intin työpaikan kautta harjoittelemaan ammatikseni. Olen ollut erityisasemassa, sanoo Puolustusvoimien Urheilukoulussa vuoden loppuun asti työskentelevä Sundberg.

Samanlaisessa asemassa on ulkomailla moni urheilija eri lajeissa.

- Toivoisin, että Puolustusvoimat jatkaa urheiluvirkoja. Maailmallakin urheilijat ovat poliisilla tai armeijalla töissä, saavat sitä kautta palkkaa ja pystyvät harjoittelemaan ammattimaisesti. Suomessa meitä on kymmenkunta kesä- ja talvilajien urheilijaa. Minulla se on mahdollistanut pitkän uran.

Pitkällä urallaan hän on edustanut Suomea Lontoon olympialaisissa 2012. Hänen huippuvuotensa osui seuraavaan vuoteen, kun hän 2013 voitti kaksi grand slam -kilpailua ja eteni MM-kilpailuissa mitaliotteluun ja sijoittui lopulta viidenneksi. Parhaisiin saavutuksiinsa hän laskee MM-kisojen viitossijan, Pariisin grand slam -kakkossijan 2014 ja Lontoon olympiakisat.

Rion olympiapaikka jäi lopulta saavuttamatta. Sundberg joutui olkapäävamman vuoksi olemaan kaksivuotisten olympiakarsintojen alussa puoli vuotta sivussa. Hän oli toisella varasijalla Rioon.

Sotilaiden judon MM-kilpailut pidetään 7.-12.12.2016 Usterissa Sveitsissä.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X