Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Väärään maahan syntyneet lahjakkuudet

Joskus ihminen syntyy väärään maahan. Tältä ajatukselta ei voi välttyä, kun kuuntelee pöytätennispelaaja Benedek Olahia ja pyöräilijä Lotta Lepistöä.

Suomessa ei täysin ymmärretä, että pöytätennis on yksi harrastetuimpia yksilölajeja maailmassa tai että maantiepyöräily on Riossakin yksi kisojen kovimpia lajeja. Monessa muussa maassa Olah ja Lepistö olisivat kuuluisia lähes tähtitason urheilijoita, Suomessa heitä ei juuri tunneta.

- En usko, että mua arvostetaan riittävän hyvin. No ehkä nyt, kun olen täällä olympialaisissa. Mutta esimerkiksi armeija-aikana monien muiden lajien edustajat ihmettelivät, miksi joku pinkiponkin pelaaja saa harjoitusvapaita, Olah muistelee.

- Täällä erilaiset kommentit pöytätenniksen urheilullisuudesta ovat sitten hiljenneet. Toivonkin, että pystyn rakentamaan tuleville suomalaispelaajille jonkinlaista peruspilaria, ensimmäisenä suomalaisena olympialaiseen pöytätennikseen osallistuva Olah miettii.

Täällä erilaiset kommentit pöytätenniksen urheilullisuudesta ovat sitten hiljenneet. Pöytätennispelaaja Benedek Olah

Myös Lepistö kokee ajavansa Rion kisoissa kaikkien suomalaispyöräilijöiden puolesta.

- Tietysti toivon, että olympialaiset toisivat enemmän näkyvyyttä pyöräilylle ja myös itselleni. Suomalaisten juttu on, että olympialaisia arvostetaan.

Musta hevonen

Erityisesti Lepistön kohdalla on omituista, että hän tarvitsee tuntemattomuudesta poispääsemiseen vielä olympialaisia. 27-vuotias pyöräilijä on ajanut jo useamman kauden ammattilaisena, ja räjähtävän nopea sprintteri on onnistunut nappaamaan useita palkintopallisijoituksia kovissa eurooppalaisissa kisoissa.

Riossa Lepistö on suomalaisten musta hevonen jopa mitaleille asti, mutta hän kärsii siitä, että joutuu matkaan yksinäisenä suomalaisena kovien pyöräilymaiden joukkueita vastaan. Eikä Rion sunnuntaisen maantieajon reittikään ole rakennettu Lepistön ominaisuuksille.

- Tuulta, mäkeä ja mukulakiveä on tarjolla. Haastavin reitti tämän vuoden kisoissa, ja kyllä se sopii paremmin mäkikuskeille. Realistisesti ajateltuna itselläni on tempokisassa paremmat mahdollisuudet, Lepistö näkee.

- Mutta unelmana olisi, että olisin viimeisen nousun päällä ydinporukassa. Sen jälkeen voi laittaa alamäessä kaiken peliin ja viimeinen viitonen on sitten tasaista.

Lepistön asenteesta kertoo paljon, että viimeisessä kisassa ennen Rioa tapahtunut raju kaatuminen ei hätkäyttänyt häntä millään tavalla, vaikka kaatumisessa jopa kypärä meni rikki.

- Eniten siinä harmittaa se, että minulla olisi ollut mahdollisuudet voittaa se kisa, ketjujen petettyä pyöränsä yli lentänyt Lepistö toteaa.

Namusettii

Olahilta oli jo melkoinen ihmetemppu kohota olympiaurheilijaksi.

- Kuusi vuotta sitten asetin Rion tavoitteeksi ja nyt on käsittämättömän hyvä fiilis. Namusettii, meitsi tykkää, unkarilaistaustainen 25-vuotias ”Pentti” Olah hehkuttaa.

- Kovan työn Rio vaati. Viimeisissä karsinnoissa mun piti voittaa kuusi maailmanlistalla paremmin olevaa pelaajaa.

Venyminen kuvastaa Olahin henkistä vahvuutta. Uskomattoman analyyttisesti omaan peliinsä suhtautuva Olah ei epäile mahdollisuuksiaan olympiakaupungissakaan. Hän ei yksinkertaisesti pelkää ketään.

- Oikeastaan toivon, että pääsen pelaamaan maailmanlistan ykköstä vastaan, koska se ei tiedä musta ja mun rystystä mitään, loistavasti rystyltä lyövä Olah virnistää.

Olympialaisissa on mukana vain huippupelaajia, joten periaatteessa kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Olah - totta kai - tietää kuitenkin, että erityisesti kiinalaiset kulkevat lajissa vielä paljon hänen edellään.

- Mä olen rääkännyt itseäni paljon, mutta Kiinassa pelaajia on rääkätty kuitenkin ihan toisella tavalla.

Vaikka Riossa pelit loppuisivat heti avauskierroksella singaporelaispelaajaa vastaan, on Olah on nyt päässyt pisteeseen, jossa armeijassa häneen väheksyen suhtautuneet voivat miettiä muutaman vuoden takaisia hölmöjä sanojaan.

- Eipä ole heitä täällä näkynyt, Olah heittää pientä kuittia kiusaajilleen.

Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi