Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Tältä näyttää luova liikkuminen - katso video

Parkour Akatemian Juho "JRok" Kallio näyttää aloittelijoille sopivia liikkeitä yhteiskoulun portailla. Kuva: Samuli Ikäheimo

Parkourin harrastajat tuntevat kaupunkinsa usein läpikotaisesti ja tietävät parhaiden spottien ja esteiden sijainnit. Mikäli uusia tarvitaan, niitä etsitään uutterasti, ja vaikka ei edes tarvittaisi, niitä löydetään jatkuvasti. Ympäristön jatkuva havainnointi on hyvin ominaista parkourin harrastajille.

- Kaupunki avautuu meille aivan erilaisella tavalla kuin muille. Erilaisia spotteja voi löytää sieltä täältä ja niitä on aivan pakko päästä testaamaan. Parkourin harrastajana sitä on huomannut olevansa hyvin innokas löytämään uusia esteitä ja kohteita, sanoo Lahden Parkour Akatemian perustanut Juho Kallio, joka on harrastanut lajia jo vuosikausia.

- Kaupungilla kulkiessa on pakko välillä pysähtyä ja kurkata johonkin kiinnostavalta näyttävälle sisäpihalle.

Kallio myöntääkin, että kaupunki ja ympäristöt tulevat parkouraajille aivan eri tavalla tutuiksi. Kaikkein herkullisimpia spotteja, eli harjoittelukohteita ovat Kallion mielestä koulujen ja oppilaitosten pihat. Lasten leikkipuistot toimivat myös.

- Ja mitä isompi kaupunki, sitä parempi. Lahti ei itseasiassa edes ole kauhean hyvä ammattilaisen näkökulmasta, esimerkiksi Helsinki ja Jyväskylä ovat rakentamiseltaan parkourin kannalta parempia.

Parkouria ei kuitenkaan harrasteta aina urbaanissa ympäristössä.

- Ranskassa, josta parkour on alkujaan lähtöisin, ensimmäiset harrastajat aloittivat temppuilun metsissä. Metsät ovat siis myös oivallisia kohteita, sillä siellä riittää puita, kiviä ja kantoja.

Vastuullisuus tärkeää

Kallion mukaan Lahden Parkour Akatemian jäsenille painotetaan vastuullisuuden käsitettä. Valkoiselle seinälle jää jalanjälki, joten valkoisilla seinillä ei hypitä, oksia ei katkota, eikä patsaita rikota. Ennen kuin kokeilee uutta estettä, on aina tarkastettava esteen kunto ja kestävyys.

Juho Kallio on harrastanut parkouria jo vuosia. Vaikeinta hänen osaamaa temppua on vaikea nimetä, sillä haasteet eivät lopu ikinä, ja tempusta kuin tempusta saa aina muovattua haastavamman.

- Esimerkiksi pelkkä loikka kiveltä toiselle voi olla hyvin haastava, kun lisää tarpeeksi etäisyyttä.

Katso videolta, kun kokeneet parkourin harrastajat Juho Kallio ja Viljam Mikkelsson esittelevät haastavia parkourin liikkeitä Pikku-Vesijärven rannassa.

Video: Parkour 

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi