Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Pikku-Veskulla tasapainoillaan, kiivetään seinille ja heilutaan puissa - lasten ja nuorten parkourleiri nousi hallista puistoon

Leiriohjaaja Viljam Mikkelsson näyttää mallia Pikku-Vesijärven rantaan pystytetyllä Air Track-patjalla. Parkour-esteet ja patjat ovat yleisön ihmeteltävissä vielä tämän viikon ajan. Kuva: Samuli Ikäheimo

Pikku-Vesijärven rannan ovat vallanneet edellisen ja kuluvan viikon aikana erilaiset parkour-härvelit, kuten esteet, alastulopatjat ja palikat. Kyseessä on Lahden Parkour Akatemian kesäleirien yhteydessä järjestettävä tempaus, jossa osa päivän treeneistä pidetään ulkona. Muuten leiri järjestetään Mustankallion väestönsuojaluolaston sisään vuonna 2013 avatussa parkourhallissa.

- Tällaisia Air Track -patjoja näkee tyypillisesti sisähalleissa, mutta me halusimme tuoda välineet ulos, jotta voimme harjoitella hyppyradan lisäksi erilaisissa puistosta löytyvissä kohteissa, sanoo Lahden Parkour Akatemian perustaja Juho Kallio.

Kallion mukaan temppualue herättää paljon huomiota ja kiinnostusta ohikulkijoissa.

- Pääsääntöisesti temppualue ei ole muiden kuin leiriläisten käytössä. Harjoitteiden väleissä on kuitenkin joskus pieniä taukoja, joiden aikana muutkin ihmiset voivat kokeilla. Esimerkiksi perheet ovat välillä pysähtyneet temppualueellemme leikkimään, Kallio kertoo.

Luovaa etenemistä

Parkour on jatkuvan liikkeen ylläpitämiseen tähtäävä laji, jossa muun muassa hypitään erilaisille pinnoille, kiivetään seinille, tasapainoillaan, sujahdetaan ahtaista väleistä ja heilutaan puissa.

- Yksinkertaisimmin tiivistettynä parkour on luovaa etenemistä ympäristön esteitä hyväksi käyttäen, Kallio mainitsee.

Luovaan etenemiseen kuuluu muun muassa juoksemista, hyppäämistä, ylittämistä, alittamista sekä kiipeämistä ja laskeutumista. Laji tähtää liikkumiseen tarvittavien perusominaisuuksien kehittämiseen.

Kesäleirejä myös lähikunnissa

Lahden Parkour Akatemian leirejä on ollut Lahdessa kesäkuun alkupuoliskolla 4-6-vuotiaille sekä 7-16-vuotiaille. Lisäksi loppukesästä elokuussa on vielä yksi leiri. Lahden leirien lisäksi Parkour Akatemian leirejä järjestetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös Lahden lähikunnissa, muun muassa Hartolassa, Mäntsälässä ja Lammilla.

Nuorimpien leiripäivät ovat lyhyempiä, hiukan vanhempien puolestaan muutaman tunnin pidempiä. Lisäksi leiriläiset jaetaan vielä pienempiin ryhmiin iän ja taitotason mukaan. Leiriohjelmaan kuuluu erilaisia ohjattuja parkour- ja akrobatiaharjoituksia sisällä sekä ulkona, mutta myös erilaisia lihaskuntoa vahvistavia harjoituksia.

- Esimerkiksi tänään aamupäivällä olimme mäkijuoksemassa, Kallio kertoo.

Kallion mukaan leirien vetämisessä ja yleisesti nuorten valmentamisessa parasta on lasten innokkuus.

- On siistiä huomata, kuinka lapset selvästi nauttivat liikkumisesta.

Treenien, yhdessäolon ja hauskanpidon lomassa leireillä kuvataan myös leirivideo.

- Se julkaistaan YouTubessa, ja sen tekemiseen pääsee osallistumaan jokainen leiriläinen, Kallio mainitsee.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi