Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Satu Väihkönen ei malttanut pysyä poissa hevosten parista - nuoruuden rakkaus syttyi uudelleen

Satu Väihkösen vakaa aikomus oli vain palata ratsastamaan. Se yritys meni mönkään heti kättelyssä, sillä kilpailuvietti iski nopeasti. Kuva: Sami Kuusivirta

Kesällä 1969 kaikki sai alkunsa. Silloin Satu Väihkönen oli 11-vuotias pikkutyttö Takkulan ratsastustalleilla.

Kliseisesti voi sanoa, että se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Hevoset veivät nuoren tytön sydämen mennessään.

Ensi kosketuksesta kehkeytyi hieno ja mittava huippuratsastusura, jonka kruununa voi pitää arvostetun Finnderbyn voittoa vuodelta 1985.

Väihkösen uralle mahtuu myös lukuisia muita upeita saavutuksia ja merkkipaaluja. Lahtelaisurheilija jatkoi uraansa aina 1990-luvun alkupuolelle. Sen jälkeen hänen elämässään kääntyi uusi sivu.

Halusin taas olla virkeä, hyvinvoiva ja hyvässä kunnossa. Ratsastaja Satu Väihkönen

- Elämässäni oli silloin hurjasti töitä sekä pieniä lapsia. Lopettaminen ei tehnyt kipeää.

Väihkönen tunnettiin menestysvuosina myös tyttönimellä Alanen. Nimi vaihtui, kun hän meni vuonna 1987 naimisiin.

Lääkärinä työskentelevä Väihkönen myöntää, että on ollut onnellisessa asemassa, kun on pystynyt yhdistämään elämässään monta rakasta asiaa. Työ, perhe ja ratsastus ovat kaikki kaikessa.

- Uran viimeisinä vuosina kilpailin jo hyvin harvakseltaan. Päätin silloin keskittyä perheeseen, lapsiin ja työelämään. Olin mukana myös kaupunginvaltuustossa. Halusin aina hankkia itselleni niin sanotun oikean ammatin. En tehnyt kilpaurani aikana sitä hommaa ammattilaismeiningillä, vaikka pidinkin lääkäriopinnoistani parin lukukauden tauon, kun vietin Saksassa hevoshommissa enemmän aikaa, Väihkönen kertoo Korpikylässä, jossa hän otti osaa viralliseen kansalliseen kilpailuun.

Varusteet olivat hyvässä säilössä

Aivan totta, Väihkönen on palannut takaisin sinne, mistä kaikki aikanaan alkoi.

- Kun lopetin kilpailu-urani, niin en siitä huolimatta hävittänyt ratsastuskypärääni tai saappaitani. Laitoin ne vain hyvään säilöön. Onneksi päädyin siihen ratkaisuun, Väihkönen naurahtaa.

Kun perheen lapset ovat aikuistuneet ja itsenäistyneet, on Väihköselle jäänyt enemmän aikaa. Vähemmän yllättäen lisääntynyt vapaa-aika on kulunut hevostalleilla.

- Palasin hevosen selkään tammikuussa 2015. Maaliskuussa ostin jo itselleni oman hevosen. Olen kiertänyt sen jälkeen muutamia pieniä kisoja ja kipinä syttyi saman tien, hän sanoo hymyssä suin.

Taito säilyy läpi elämän

Raskas ja paljon aikaa vievä siviilityö vaatii rinnalleen harrastuksen, jossa saa helposti siirrettyä ajatukset muualle.

- Halusin taas olla virkeä, hyvinvoiva ja hyvässä kunnossa. Tiesin, että edellä mainitut asiat onnistuvat, jos aloitan ratsastuksen uudestaan. On niin ihanaa olla taas mukana. Mestaria minusta ei enää tarvitse tulla. Tämä harrastus antaa muutenkin niin paljon. Ratsastamisen taito säilyy läpi elämän. Lisäksi on ollut hienoa huomata, että vanhoja tuttuja naamoja pyörii edelleen näissä piireissä. Sosiaalinen puoli on myös tärkeä juttu, Väihkönen korostaa.

Kilpailuvietti iski nopeasti

Satu Väihkösen vakaa aikomus oli vain palata ratsastamaan. Se yritys meni mönkään heti kättelyssä.

- Kyllä se kilpailuvietti iski hyvin nopeasti. Se ei häviä ikinä. Jos ei ole mitään tavoitteita, niin homma alkaa puuduttaa aika äkkiä. Hauskaa tässä lajissa on se, että amatöörinäkin pystyy haastamaan itsensä helposti. Sen lisäksi ratsastuksessa kohtaavat eri sukupolvet sekä sukupuolet.

- Tämä on tasa-arvoinen laji. Harrastuksen pointti on kuitenkin hevosissa ja niiden luottamuksen saamisessa. Kun ratsastajan ja hevosen välille syntyy oikeanlainen yhteispeli ja kemia, niin sitten aletaan olla lajin ytimessä. Olen todella iloinen siitä, että nuoruuden rakkaus on löytynyt uudelleen. Tunnen taas eläväni täysillä. Liikunta on aina mukavaa, olkoon laji mikä tahansa, Väihkönen sanoo.

Kuka?

Satu Väihkönen

Syntynyt 26. toukokuuta 1958.

Muutti Lahteen reilun vuoden ikäisenä.

Naimisissa, omat kolme ja puolison kaksi aikuista lasta.

Työterveys Wellamon johtava ylilääkäri.

Harrastukset ratsastus ja mökkeily.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi