Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Sundberg etsii olympiakarsintojen loppusuoralle samaa virettä kuin ennen loukkaantumista

Valmentaminen on osa Jaana Sundbergin työtä Urheilukoulussa ja hän valmentaa myös kotiseuransa nuoria. Tässä ohjeita saa Aleksi Mattila. Kuva: Mirja Hussain

Jaana Sundberg laskee pisteitä, kuten on tehnyt jo puolentoista vuoden ajan ja kuten judokoiden on tehtävä kahden vuoden ajan ennen olympialaisia. Judon olympiakarsintaa on monesti kritisoitu liian raskaaksi, eikä Sundberg sitä kiistä. Matkustaminen toki kuuluu lajiin, mutta kaksi vuotta olympiakarsintoja vie osan nautinnosta.

- Kaksi vuotta on niin olympiakarsintakeskeistä, että jopa turnausvoitto jää vähemmälle huomiolle, kun miettii, että tästä saa niin paljon pisteitä, lahtelainen kertoo.

Kesäkuussa 2014 alkaneesta olympiakarsinnasta Suomen ykkösjudoka menetti ensimmäiset seitsemän kuukautta olkapääleikkaukseen. Ennen taukoa hän oli tehnyt suomalaista judohistoriaa nousemalla maailmanlistalla kolmanneksi.

- Kone on vähän yskinyt sen jälkeen. En ole päässyt samalle tasolle sen jälkeen, Sundberg myöntää.

Olympiakarsinta vie rahaa tosi paljon ja on henkisesti raskasta. Pitää olla koko ajan kunnossa. Jaana Sundberg

- Kun tulee loukkaantuminen, joka vaatii leikkauksen, jää toisista jälkeen. Tulee paine, että pitää pysyä pisteiden keruussa toisten rinnalla.

Pian kilpatauon jälkeen tuli gp-voitto, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa. Aikaa on toukokuun loppuun.

Arpaonnesta ei ole kyse

Sundberg löytyy maailmanlistan sijalta 19. Suoran paikan olympialaisiin saa 14 parasta ja lisäksi Euroopalla on kaksi maanosapaikkaa. Sundberg laskee, että sijoituksen on siis oltava 16:n sakissa. Hän laskee edelleen, että mukaan laskettavista tuloksista kolmea on helppo parantaa. Jäljellä on useita ison pistepotin kilpailuja: pari Grand Slamia, useita gp-kisoja, EM-kisat, Masters.

- Olen luottavaisin mielin, mutta tämä on ollut tosi tiukka puristus ja alku harmitti.

Lahtelaisella on ollut hieman huonoa arpaonneakin. Esimerkiksi MM-kisoissa ensimmäisen kierroksen vastustaja oli lopulta maailmanmestaruuden voittanut japanilainen Misato Nakamura.

- On turha selitellä arpaa. Kaikki pitää voittaa, Sundberg sanoo.

Hän ei piiloudu selitysten taakse muissakaan asioissa.

- Menestys vaatii paljon mutta on mahdollista, jos tekee töitä.

15 turnausta vuodessa

Judon olympiakarsinnassa on se hyvä puoli, että jokainen kilpailu on uusi mahdollisuus. Huonoja puolia on pitkä lista.

- Olympiakarsinta vie rahaa tosi paljon ja on henkisesti raskasta. Pitää olla koko ajan kunnossa.

- Ei pysty tekemään kunnon harjoitusjaksoja, vain ylläpitävää, ei kehittävää. Tämä ei sovi nuorelle urheilijalle. Pitää olla valmiit voimatasot. Jos samalla harjoittelee, se syö kisatuloksia, koska ei ole herkässä kunnossa. Niihin lajijuttuihin pystyy panostamaan, missä huomaa kisojen perusteella heikkouksia.

Turnausten jälkeen urheilijat jäävät treenaamaan yhdessä, kuten Sundberg aikoo tehdä helmikuussa kahteen otteeseen. Kilpailujen määrä tarkoittaa kuitenkin suurta matkustamista. Viime vuonna Sundberg vietti lähemmäs 40 päivää matkustaen, siis harjoittelematta.

Hän urakoi viime vuonna 15 turnausta, ja tahti jatkuu samana koko kevään, noin kaksi turnausta kuukaudessa.

- Kun aloitin nuorempana, turnauksia oli vähemmän. Turnausten määrä on lähtenyt käsistä kansainvälisellä judoliitolla. Mutta tilanne on kaikille sama.

Masters-turnauskin kiinnostaa

Jos onnistumisia ja pisteitä ropisee kevään mittaan niin, että olympiapaikka näyttää varmalta, Sundberg hieman höllää toukokuussa. Sijoitus 16:n sakissa tarkoittaisi toisaalta myös pääsyä toukokuun lopun Masters-turnaukseen, ja sinne urheilija halajaa.

- Kyllä minä sen Masters-paikan ottaisin.

Sundbergin vuosi alkoi viime viikonloppuna Africa Open -turnauksella Tunisiassa. Siellä hän, omien sanojensa mukaisesti, "otti pataan käsilukolla" ensimmäisessä ottelussa ranskalaiselta Penelope Bonnalta, muutaman vuoden takaiselta Euroopan mestarilta. Seuraava turnaus on tammikuun lopussa Bulgariassa.

Judon muutaman vuoden takaisen sääntömuutoksen mukaisesti kisat päättyvät tappioon ilman keräilyeriä, vaikka vastustaja etenisi finaaliin asti. Vasta lohkofinaalivaiheesta voi päästä keräilyihin.

- Se on raaka systeemi, kerrasta poikki. Aiemmin päivät olivat pitkiä, se ei ollut urheilijaystävällistä, eivätkä katsojatkaan jaksa istua kahtatoista tuntia.

Kuka?

Jaana Sundberg

32-vuotias judoka.

Asuu Lahdessa puolisonsa Valtteri Jokisen kanssa. Molemmat edustivat Suomea Lontoon olympialaisissa.

Painoluokka alle 52 kiloa.

Aliupseeri Urheilukoulussa.

Saavutuksia: kaksi Grand Slam -voittoa 2013 (Moskova ja Baku), Pariisin Grand Slam -hopeaa 2014, kaksi gp-voittoa, 5. sija MM-kisoissa 2013.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi