Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Triathlon-tähden erikoinen lapsuuskokeilu: 180 kilometriä pyörällä mummolaan, vasta sitten lettuja

Kaisa Lehtosen triathlonura lähti liikkeelle pyörämatkasta mummolaan. Kuva: Katja Luoma

12-vuotias tyttö halusi välttämättä pyöräillä mummolaan. Asia ei ollut kuitenkaan ihan yksinkertainen, sillä mummolaan oli matkaa 180 kilometriä. Tyttö ei antanut periksi. Hän halusi kokeilla jaksaako polkea täysimittaisen triathlonin pyöräilyyn kuuluvan matkan. Siksi alkoi isän painostaminen.

- Sain suostuteltua isältä luvan sillä ehdolla, että hän lähtee mukaan. Mummolaan oli kuitenkin vain 174 kilometriä. Isä halusi jo syömään mummon tekemiä lettuja, mutta olin perillä niin vihainen, että halusin polkea vielä puuttuvat kuusi kilometriä. Sen jälkeen söimme lettuja, muistelee triathlonin maailman huipulla oleva Kaisa Lehtonen.

Pienen tytön pyöräilykokemus muodostui vedenjakajaksi Lehtosen elämässä. Kipinä triathloniin oli syttynyt.

- Siitä se lähti, Lehtonen myöntää.

Korkeimmalle palkintopallille

Nyt Lehtonen on triathlonin Euroopan mestari ja MM-kisojen tuplamitalisti ja maailman Ironwoman-tilastoissa sijalla 13. Seuraavat kolme vuotta Lehtonen panostaa kaikkensa triathlonin täyteen matkaan. Tavoite on lajin legendaarisessa Havaijin kilpailussa.

- Korkeimmalle pallille tähdätään, Lehtonen myöntää. Tavoitteen saavuttaminen merkitsisi sitä, että hän olisi sen jälkeen kaikkien aikojen paras suomalainen Havaijin kisassa. Pauli Kiuru sijoittui aikoinaan miesten kilpailussa toiseksi ja kolmanneksi.

Lehtonen oli perjantaina luennoimassa Liikuntakeskus Pajulahdessa järjestetyssä kansainvälisessä kestävyysseminaarissa. Lehtonen on esimerkki urheilijasta, joka on noussut huipulle vasta aikuisiällä. Perjantaina hän oli samassa tilaisuudessa viime kesän ja syksyn kestävyysjuoksusensaation, Alisa Vainion kanssa. Lehtonen löysi yhtäläisyyksiä heidän väliltään.

- Alisa on mielettömän lahjakas. Hieno juttu, että hän uskalsi lähteä kokeilemaan maratonia, Lehtonen viittaa Vainion syyskuussa juoksemaan maratoniin.

Samanlaiset rajojen kokeilut

Lehtosen mielestä hänen pyöräilynsä mummolaan ja Vainion maratonkokeilu olivat samanlaisen uteliaisuuden tulosta. Vainio alitti Joutsenossa olympiarajan, mutta Kansainvälisen olympiakomitean ikärajasäännön vuoksi marraskuussa 18 vuotta täyttänyt Vainio ei saa juosta maratonia Rion kisoissa.

- Alisalle annan vinkin, että hän panostaisi silti vielä lyhyempiin matkoihin, pitkien aika tulee myöhemmin.

Lehtosen omassa elämässä seuraavat vuodet on pyhitetty triathlonille. Urheilun, opiskelun ja työn yhdistäminen on luonut omat haasteensa, mutta tasapaino on löytynyt. Valmennussuhde Paul Sjöholmin kanssa on kestänyt jo 17 vuotta, eikä loppua näy.

- Yleisesti olen sitä mieltä, että urheilijat vaihtavat liian usein valmentajaa. Itse tarvitsen nyt vain vielä ammattimaisempaa valmentautumista. Pyöräilyssä minulla on liian vähän kilometrejä takana triathlonasennossa.

Jäähyväiset Riolle

Lehtonen joutui kuluneen vuoden aikana tekemään myös vaikean päätöksen. Hänellä olisi ollut mahdollisuus osallistua Rion olympiakisoihin maratonilla. Urheilija päätti kuitenkin panostaa täyden matkan triathloniin.

- Se oli vaikea päätös. Riossa olisin ollut vain keskikastin juoksija. Vielä vaikeampi oli päättää, että en tavoittele paikkaa triathlonin olympiamatkalla, Lehtonen sanoo.

Hänen tavoitteenaan on nyt olla oman lajinsa kärjessä, triathlonin kuninkuusmatkalla.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi